Sijainti: Pääsivu / Mitä me teemme / Suot / Opas soiden ennallistamiseen käsityönä

Opas soiden ennallistamiseen käsityönä

Ojitettujen soiden ennallistaminen helpottaa suoluontomme ahdinkoa. Soiden ennallistaminen onnistuu tarvittaessa myös käsityönä. Uusi opas neuvoo käytännönläheisesti soiden ennallistamiseen ilman työkoneita.

Ennallistamisopas kansi 300px

Soiden laajamittainen ojittaminen metsätalouskäyttöön on merkittävästi heikentänyt suomalaisen suoluonnon tilaa. Huomattava osa ojituksista ei ole johtanut puuston kannattavaan kasvuun. Ojitusten myötä suoluontomme on köyhtynyt, vesistöt tummuneet humuksesta ja soiden virkistyskäyttö kärsinyt.

Ojitettuja soita voidaan palauttaa ennallistamalla kohti luonnontilaa. Ojitusalueiden ennallistaminen kiinnostaakin yhä useampaa. Aiemmissa varsin perusteellisissa soiden ennallistamisoppaissa pääosassa on ollut konetyö, ja nyt Matti ja Ari Aallon laatima opas soiden ennallistamiseen käsityönä paikkaa tätä vajetta. Kirjoittajat ovat kokeneita soidenennallistajia, jotka ovat olleet vuosien saatossa olleet ennallistamassa yli kymmentä suota erityisesti Keuruun seudulla.

Oppaasta saat neuvoja:

    • Ennallistettavan suon valintaan
    • Työn suunnitteluun
    • Erilaisten patomallien valmistamiseen


Lataa ilmainen opas tästä (PDF 6,8M)


Tiesitkö, että keskimääräisen suomalaisen hiilijalanjäljen (noin 3 500 kg hiiltä eli 13 000 kg hiilidioksidia vuodessa) voi kompensoida eliniäkseen ennallistamalla onnistuneesti kolmisen hehtaaria ojitettua suota!