Sijainti: Pääsivu / Mitä me teemme / Maakuntauudistus murentaa luonnonsuojelua

Maakuntauudistus murentaa luonnonsuojelua

Maakuntauudistus murentaa luonnonsuojelua

Suomi on laittamassa aluehallintoaan rankasti uusiksi. Sotesta ovat kaikki kuulleet, mutta maakuntauudistuksen vaikutuksista luontoon ei ole juuri hiiskuttu. Se tiedetään, että ely-keskukset hajotetaan ja kuntia ohjaamaan perustetaan uusia maakuntia. Samalla valtion harjoittama kaavoituksen ja yleisen edun valvonta loppuu. Muutokset tulevat voimaan vuoden 2019 alusta. Mutta mitä sitten tapahtuu? Katso animaatio, niin tiedät, mistä on kyse.

Aluehallintouudistus on merkittävin maamme valtiohallinnon muutos 2000-luvulla. Tiivistettynä sen tavoite on karsia valtion tehtäviä ja siirtää niitä maakunnille ja kunnille. Yhteensä 18 perustettavaa maakuntaa saavat sekalaisen valikoiman valtion, kuntien ja entisten maakuntaliittojen tehtäviä. Ensi vuodesta lähtien äänestämme valtuutettuja kaikkiaan kolmissa vaaleissa, kuntavaalien ja eduskuntavaalien lisäksi uusissa maakuntavaaleissa.

Kaavoitus saa vallan


Aluehallintouudistus on radikaali erityisesti kaavoituksen ja maankäytön osalta. Se vie yleistä etua ajavalta valtiolta tehtävän ohjata ja valvoa, että kunnissa rakennetaan ja suunnitellaan maankäyttöä lain ja kestävän kehityksen mukaan. Pahimmillaan näyttää siltä, että maakuntien tehtäväksi annettu elinkeinoelämän edistäminen saa suhteettomasti sijaa retkeilyn ja virkistyksen sekä luonnon monimuotoisuuden kustannuksella. 

Video kertoo, miten maakuntauudistus antaa kaavoitukselle vallan retkeilyn, virkistyksen ja luontoarvojen kustannuksella. 


Valtio siirtää yleisen edun valvonnan kansalaisille

Samalla kun kaavoitus saa lisää valtaa ympäri Suomen, Juha Sipilän hallitus riisuu valtion valtaa pitää huolta yleisen edun, eli kaikkien suomalaisten yhteisten edun toteutumisesta yksittäisten etujen rinnalla. Uudessa valtion Luova-virastossa viranomaisten kädet sidotaan yleisen edun valvonnasta. Alla oleva video kertoo, mistä Luovassa ja valitusoikeudessa on kyse.

 

 

Tämän sivun lyhytosoite on sll.fi/maakuntauudistus