Sijainti: Pääsivu / Mitä me teemme / Kohtuutalous / MIPS / Ekotehokkaampia toimintatapoja / Kauppakassien ekotehokkuus

Kauppakassien ekotehokkuus

Otatko kauppareissulle mukaan kankaisen kauppakassin, vai ostatko aina uuden muovisen tai paperisen pussin kassalta? Valinnallasi on merkitystä, ja elinkaaritarkastelu voi tuottaa yllättäviä tuloksia!

Laskelmissa on vertailtu puuvillaisen kestokassin sekä muovi- ja paperipussien luonnonvarojen kulutusta. Vertaaminen ei ole koskaan yksiselitteistä ja esimerkiksi kassin käyttömäärät vaikuttavat tuloksiin merkittävästi. Laskelmat on tehty olettaen, että kankaista kauppakassia käytetään joka toinen päivä vuoden ajan, eli 182 kertaa, ja muovi- ja paperipussia yhden kerran kauppaostoksilla. Jos kauppakassia pestään oletetun käyttöajan sisällä, kasvaa luonnonvarojen kulutus hiukan. Pesuun on laskettu mukaan sähkön, veden ja pesuaineen kulutus täydessä koneellisessa 2,6 kilogramman pesukoneessa. Pesujen kulutus jaetaan käyttökerroille.

kauppakassi.jpg

Puuvillainen kauppakassi on ekotehokkain vaihtoehto kaikissa luonnonvaraluokissa, paitsi eroosiossa, jota aiheutuu puuvillan tuotannosta. Kangaskassi on vuoden sisään kolme kertaa pestynä muovipussiin verrattuna 21 kertaa ekotehokkaampi abioottisina luonnonvaroina mitattuna. Paperipussiin verrattuna kangaskassin ekotehokkuus on kolme pesua mukaan luettunakin jopa 246-kertainen abioottisina luonnonvaroina mitattuna.

 

Kauppakassivalinnan ekotehokkuuteen voi vaikuttaa käyttämällä kauppakassiaan oletettua useampia kertoja. Esimerkiksi puuvillainen kauppakassi kestää käytössä paljon vuotta kauemmin. Muovipussia ja paperipussia voidaan myös käyttää uudelleen kaupassa tai muussa tarkoituksessa, jos ne eivät ole rikkoutuneet. Niitä voidaan myös hyödyntää raaka-aineena. MIPS-menetelmässä kuitenkin uusi käyttö tai hyötykäyttö huomioidaan vasta, kun se on tapahtunut. Eli kierrätetystä paperista valmistettu paperikassi kuluttaa vähemmän neitseellisiä luonnonvaroja kuin laskelmissa oleva paperikassi.

 

takaisin ekotehokkuustietopankkiin

Päivitetty 2/2009