Sijainti: Pääsivu / Mitä me teemme / Kohtuutalous / MIPS / MIPS-lukuja / MIPS-lukuja

MIPS-lukuja

MIPS-lukuja

 

MIPS-luvun MI on tuotteen ekologisen selkärepun ja tuotteen oman painon summa. MI-kerroin tarkoittaa sitä materiaalien kokonaismäärää kiloina, joka on tarvittu yhden kyseessä olevan raaka-ainekilon tuottamiseksi. MIPS-lukuja lasketaan kertomalla tuotteessa käytetyn raaka-aineen määrä sen raaka-aineen MI-kertoimella. Kerrointen avulla voidaan verrata erilaisten materiaalien ja tuotteiden aiheuttamaa ympäristönkulutusta. Yksikkönä on kg/kg tai t/t. Energianlähteissä ja sähkössä yksikkönä on yleensä kg/kWh ja liikenteessä kg/km tai kg/tkm.

 

MIPS laskenta onnistuu parhaiten valmiiden MI-kerrointen avulla mutta kaikki MI-kertoimet eivät sovellu sellaisenaan laskelmiin. Esimerkiksi Suomen oloissa tulee käyttää nimenomaan Suomen sähkölle laskettuja kertoimia, koska sähköntuotanto on erilaista eri maissa. Lisäksi kertoimia päivitetään jatkuvasti. Wuppertal-instituutin MIPS-online -sivuilla on laajin lista MI-kertoimista englanniksi (Wuppertal-instituutin englanninkielinen Material intensity factors -lista). Tällä sivulla olevassa raaka-aineiden MI- kerrointen listassa on sekä suomennettuja Wuppertalissa laskettuja että Suomessa laskettuja kertoimia.

Raaka-aineiden MI-kerrointen lisäksi näillä sivuilla on aihepiireittäin jaoteltuna Suomessa laskettuja tai käytettyjä MI-kertoimia ja niiden avulla laskettuja MIPS-lukuja.

  1. Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden materiaali-intensiteetteja
  2. MIPS-lukuja sähkö- ja elektroniikkalaitteiden käytöstä

 

Kuva: Pirita Oksanen