Sijainti: Pääsivu / Luonnonsuojelija / Lehtiarkisto / 2018 / 2/2018 / Tähtien perässä metsään

Tähtien perässä metsään

Tähtien perässä metsään

Teksti Marja Haatanen, kuva Taru Rantala / Vastavalo

Luonnonkukkien päivää vietetään sunnuntaina 17.6. Löydä oman paikkakuntasi retket, ja lähde ihastelemaan valkoisena hehkuvia metsätähtiä, niittyjen kukkaloistoa tai vaarojen ja harjujen aarteita.

Vuoden 2018 Luonnonkukkien päivän teemalajina on metsätähti (Trientalis europaea). Hyvin harvalla toisella meikäläisellä kasvilla on yhtä laaja levinneisyys kuin metsätähdellä, ja lajia voikin ihailla koko maassa. 

Metsätähteä pidetään perinteisesti tuoreiden ja lehtomaisten metsämaiden kasvina, ja runsaslukuisena esiintyessään sen sanotaan kertovan metsän terveydestä ja hyvinvoinnista. Lajia löytää helposti myös erilaisista aukkopaikoista tai muuten häiriintyneistä elinympäristöistä. 

Laajasta levinneisyydestään huolimatta metsätähdet muuntelevat varsin vähän, mutta aurinkoisilta paikoilta saattaa löytää punertavakukkaisia yksilöitä.

Metsätähden kauniit, loistavat valkoiset kukat ovat innoittaneet runoilijoita ja tarinoitsijoita. Jopa kasvitieteen isä Carl von Linné ylisti metsätähden yksinkertaista kauneutta ja matemaattista säännönmukaisuutta. Kansan suussakin kasvi on saanut romanttisia nimiä, kuten aamutähti, tähtikukka tai päivänkämmen. 

Metsätähden valkoisena hohtavat kukat ja niiden seitsemän terälehteä, tekevät lajista oman näköisensä ja helpon tuntea. Metsätähden kukkien on sanottu edustavan pohjoismaista muotoilua puhtaimmillaan. 


Opastetut kukkaretket

  • Retket ovat 2–3 tunnin mittaisia, maksuttomia ja kaikille avoimia. Retkille ei tarvitse ilmoittautua etukäteen ellei toisin mainita.
  • Mukaan säänmukainen retkivarustus ja maastoon soveltuvat jalkineet. Voit ottaa retkille mukaan kasvion, suurennuslasin, eväät ja juotavaa.
  • Retkillä opastetaan suomeksi, ellei toisin mainita.
  • Suurin osa retkistä sopii hyvin lapsiperheille.
  • Luonnonkukkien päivän järjestävät yhteistyössä: Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen biologian seura Vanamo, Societas pro Fauna et Flora Fennica, Metsähallitus Luontopalvelut, Luonnontieteellisen keskusmuseon kasvitieteen yksikkö, Suomen ympäristökeskus ja Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry
  • Lue lisää teemapäivästä ja tarkempia tietoja retkistä: //sll.fi/luonnonkukat//

 

Luonnonkukkien päivää vietetään 17.6.2018. ympäri maata. Etsi sinulle sopiva retki: www.sll.fi/luonnonkukat