Sijainti: Pääsivu / Luonnonsuojelija / Lehtiarkisto / 2017 / 2/2017 / Hiljaa virtaa Koitajoki

Hiljaa virtaa Koitajoki

Hiljaa virtaa Koitajoki

Toimittanut Liisa Hulkko, kuva Alpo Hassinen

Hiljaa soiden keskellä lipuvalla joella, kaukana maanteistä, voi olla uskomattoman hiljaista. Näin kuvailee vesistölähettiläs Helena Haakana lempipaikkaansa Koitajokea. Pohjois-Karjalassa virtaava joki on yksi Suomen sadasta luontohelmestä.

Koitajoki virtaa Pohjois-Karjalassa itärajan tuntumassa suurten suoalueiden ja metsien läpi. Hiljaa soiden keskellä lipuvalla joella, kaukana maanteistä, voi olla uskomattoman hiljaista. Alunperin pohjalaisena nautin maiseman avaruudesta ja siitä, että katse kantaa laajoilla soilla kauas.

Nuorajärven ja Tekojärven välisellä alueella joki meanderoi ja leviää välillä Kesonsuon kiertäessään veden ja pienten saarten muodostamaksi mosaiikiksi.

Koitajoen yläjuoksuun tutustuin jo biologian opiskelijana retkeillessä. Alajuoksu taas on tullut tutuksi tutkimustöiden kautta. Maastotöissä liikuttiin joen hienoimmalla, Nuorajärven ja Tekojärven välisellä alueella, missä joki meanderoi ja leviää välillä Kesonsuon kiertäessään veden ja pienten saarten muodostamaksi mosaiikiksi.

Koitajoen varrella on suojeltuja soita mutta myös useita turpeenottoalueita Toivoisin, että turpeenotossa ja metsien kunnostusojituksissa otettaisiin tämä hieno luontohelmi huomioon.

Koitajoki laskee lopulta Ala-Koitajoen ja toisaalta Pamilon voimalaitoksen kautta Pielisjokeen ja Saimaan pohjoisosaan. Kymmenien vuosien jälkeen järvilohi on päässyt lisääntymään alkuperäisillä kutualueillaan. Se on hieno saavutus järvilohen suojelutyössä, vaikka vielä onkin paljon tehtävää.

Nykyisin työskentelen Luonnonsuojeluliitossa Freshabit-hankkeessa, ja Koitajoki on yksi hankkeen kahdeksasta kohdealueesta.

Helena Haakana

Vesistölähettiläs, 
hankekoordinaattori


Koitajoki on yksi Suomen sadasta luontohelmestä.
Lue lisää: 100luontohelmea.fi/helmi/koitajoki

Julkaistu Luonnonsuojelijassa 1/2017. Lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu. Liity: sll.fi/liity