Sijainti: Pääsivu / Luonnonsuojelija / Lehtiarkisto / 2017 / 1/2017 / Erämaan vaara kaupungissa

Erämaan vaara kaupungissa

Erämaan vaara kaupungissa

Toimittanut Liisa Hulkko, kuvat Seppo Väinönheimo

Ounasvaaralla hiihtäminen kevättalvella on taivaallista, kuvailee Luonnonsuojeluliiton Lapin piirihallituksen jäsen Seppo Väinönheimo mielipaikkaansa Rovaniemen Ounasvaaraa Luonnonsuojelijan Lempipaikka-palstalla.

Ounasvaara on kuin pala Metsä-Lappia miltei keskellä kaupunkia. Rovaniemellä syntyneenä Ounasvaara eli Oukku on ollut mukana elämässäni pitkään. Lapsuudessani kävimme siellä hiihtämässä ja seuraamassa kisoja.

Vielä läheisemmäksi Oukku tuli minulle myöhemmällä iällä. Silloin innostuimme puolisoni kanssa umpihankihiihdosta. Hiihtelemme ja lumikenkäilemme pitkin talvea. Usein päädymme Välirakalle, josta aukeaa peräpohjalainen vaaramaisema. 

Vaaran laella on kallioisia vanhoja mäntymetsiä, ja alempana rinteellä kasvavat vanhat kuusimetsät kosteikkoineen. Ounasvaaran talvilinnusto on verraten runsas. Olen yllättäen törmännyt niin riekkoon kuin ukkometsoonkin.

Kevättalven aurinko ja kova hankikeli tekevät Oukulla liikkumisesta suorastaan taivaallista. Hiihtäen tai hangella kävellen pääsee vaivatta minne vain. Raikkaassa ilmassa on helppo hengittää. Mielipaikassani Välirakalla on hyvä olla rauhassa metsän keskellä ja katsella kaunista maisemaa, jonka katsomiseen ei koskaan kyllästy.

Kaupungin päättäjät eivät ymmärrä Rovaniemen arvokkaimman luontonähtävyyden arvoa. Ounasvaaran luontohelmi aiotaan uhrata matkailurakentamiselle. Se tuntuu todella pahalta.

 

Seppo Väinönheimo

Luonnonsuojeluliiton Lapin piirihallituksen jäsen

Ounasvaara on yksi Suomen sadasta luontohelmestä. Lue lisää: 100luontohelmea.fi/helmi/ounasvaara

Julkaistu Luonnonsuojelijassa 1/2017. Lehti on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenetu. Liity: sll.fi/liity