Sijainti: Pääsivu / Luonnonsuojelija / Lehtiarkisto / 2016 / 4/2016 / Luonnonsuojelija 4/2016

Luonnonsuojelija 4/2016

Miten poronhoidon vaikutuksia Lapin luontoon voisi vähentää? Millaisia ovat Luonnonsuojeluliiton uudet johtajat ja mihin suuntaan he järjestöä vievät? Muun muassa näihin kysymyksiin etsitään vastausta Luonnonsuojelijassa 4/2016.

Mikä on lehden paras juttu? Äänestä ja anna muutakin palautetta: sll.fi/parasjuttu

 

Poroaidan takaa
Poronhoito muuttaa Lapin luontoa. Kuinka paljon poroja on liikaa?
Miten ylilaidunnusongelma ratkaistaan?

Pääkirjoitus
Viekö Trump toivon?

Muikku
Seppo Leinosen pilapiirros

Täysin luonnon puolella
Luonnonsuojeluliiton uudet johtajat saavat tehtävän.

Lumisia talvia pelastamassa
Lumilautailija Enni Rukajärvi levittää tietoa ilmastonmuutoksesta.

Terrafamen kaivos voi saastuttaa satoja vuosia
Kaivoksen rikkipitoinen mustaliuske voi synnyttää Kainuuseen happojärviä

Varpuspöllön naapurina
Lempipaikka-palstalla Matti Aalto asuu keskellä Keuruun varuskunnan metsiä, jotka suojellaan pitkän neuvottelun jälkeen.

Ekologisempaa joulua
Joulufani Kajsa Laaksonen nauttii luontoystävällisestä joulusta.

Vuosi työtä täynnä
Asiantuntijat kertovat työn tuloksista Suomessa ja maailmalla.

Helsingin viheralueet vaarassa
Helsingin yleiskaavassa rakentaminen uhkaa viheralueita.

Lahjoitusvaroin suojeltu 500 hehtaaria metsiä
Pelastuspartio-palstalla kerrotaan, miten suojelutyö vaatii kärsivällisyyttä: vuosina 2009–2010 pyöritetty metsäkampanja  tuottaa nyt tuloksia.

Talven vaara
Varoitusmerkkejä-kolumnissa muusikko John McGregor herkistyy ensilumesta ja miettii, eikö ihminen koskaan opi.


Lue digilehteä.
Viekö Trump toivon?

Pääkirjoitus 25.8.2016, Matti Nieminen, matti.nieminen@sll.fi 


Donald Trumpin valinta USA:n presidentiksi on ollut vuoden isoimpia ilmastouutisia. Ensin se pysäytti ja sitten kiihdytti, myös Marokossa koolla olleen YK:n ilmastokokouksen.

Trumpin valinta oli huono uutinen. Samalla se saattoi herättää monia.

Toiveikkuutakin on vaalittu: ehkä kiihkeäsanaisen vaalitaiston jälkeen realismi voittaa ja valittu ymmärtää, miten ratkaisevasta asiasta ilmastonmuutoksessa on kyse. Trumpin ilmastokielteiset kannat ovatkin lieventyneet. Hän on kuitenkin nimittänyt ilmastonmuutoksen kieltävän johtajan ympäristövirastoon.

Trump ei ole koko maailman presidentti. Eikä edes USA:ssa liittovaltion presidentti voi ohjailla kokonaan osavaltioiden ratkaisuja. Esimerkiksi suurin osavaltio Kalifornia ja sen kuvernööri Arnold Schwarzenegger ovat ilmastotietoisia. Iso Arska on ottanut tämän jopa liikuttavalla tavalla asiakseen.

Toiveikkuuden tavoittelusta tuli vaikeampaa viime viikolla. Pohjoisnavan alueella on ollut jopa 20 astetta normaalia lämpimämpää. Siellä kuuluisi olla nyt kireä 25 asteen pakkanen, mutta pakkasta on vain muutama aste. Ero on järkyttävän suuri. Tämä saa miettimään, mitä mahdollisuuksia meillä vielä on.

Ongelmaa pahentaa mielestäni tämä: emme ehkä rakasta lapsiamme niin paljon kuin edelliset sukupolvet meitä. Olemme itsekkäämpiä ja ahneempia. Lapsille ei pyritä kaikkensa tikistäen jättämään asiat paremmalla tolalla kuin itsellä oli – perinnöt tuhlataan yhä useammin itse. Ja tämä suurin yhteinen perintömme, maailman tulevaisuus, on asetettu vaakalaudalle.

Juha Sipilän hallitus julkaisi viime viikolla Suomen valtion energia- ja ilmastostrategian. Se ulottuu vuoteen 2030 saakka. Siinä on hyvää yritystä ja on riskejä. Kivihiilestä luopuminen ja liikenteen päästöjen puolittaminen – neljännesmiljoona sähköautoa ja 50 000 kaasuautoa – ovat hyviä tavoitteita. 

Metsien hakkuiden tehostaminen ei ole. Hallitus aikoo biotalouden nimissä lisätä metsien hakkuita ja metsäenergian käyttöä. Luonnonsuojeluliiton laskelmien mukaan tämän seurauksena Suomen hiilinielu pienenisi pysyvästi noin 40 prosentilla suhteutettuna 2000-luvun alkuun. Kasvihuonekaasupäästöinä tämä vastaa liikennesektorin päästöjä.

Trump ei ratkaise maapallon tulevaisuutta. Sinä, minä ja me ratkaisemme.

Ja enää ei onnistu perustella toivottomuuttaan Kiinalla: ettei ole mitään merkitystä mitä täällä teemme, kun miljardi kiinalaista... Kiinassa kuolee vuosittain ilmansaasteisiin 1,6 miljoonaa kansalaista, ja Kiinan kansantasavalta on herännyt.