Sijainti: Pääsivu / Luonnonsuojelija / Lehtiarkisto / 2016 / 4/2016 / Lumisia talvia pelastamassa

Lumisia talvia pelastamassa

Lumisia talvia pelastamassa

Teksti Hannu Toivonen, Kuva Harri Tarvainen

Lumilautailija Enni Rukajärvi levittää tietoa ilmastonmuutoksesta.

”Meillä oli lapsuudessa Rukalla aivan jäätävät hanget. Pystyi tekemään hankiin ihan älyttömiä tunneleita. Tuntuu, että lunta oli puolet enemmän kuin nykyisin”, muistelee Enni Rukajärvi.

Lumitilanne on huonontunut Rukajärven mukaan selvästi sekä Suomessa että ulkomailla.

Ilmastonmuutoksesta Rukajärvi kuuli ensimmäisen kerran opettajalta ala-asteella, mutta silloin asiasta ei muuten juurikaan puhuttu.

”Laskemisen myötä olen huomannut muutoksia – ne herättivät. Itävallan Hintertuxissa on ollut joskus tässä vaiheessa alas asti lunta, mutta nyt siitä ei ole merkkiäkään. Jäätikkö paistaa vaan.”

Rukajärvi kertoo, että kisojakin on jouduttu perumaan, kun ei ole lunta.

Helppona ja hyvänä ympäristötekona Rukajärvi pitää ympäristömerkityn sähkön käyttämistä.

Ympäristöasioista muutenkin kiinnostunut Rukajärvi halusi tehdä osansa ilmastonmuutoksen torjumisessa ja lähti vuonna 2014 Protect Our Winters Finland -yhdistyksen toimintaan mukaan. POW-liike on lähtöisin Yhdysvalloista.

Liike kannustaa ihmisiä tekemään ilmastonmuutokseen vaikuttavia päätöksiä päivittäisessä elämässään. POW Finland ja Luonnonsuojeluliiton EKOenergia käynnistivät marraskuussa Pelastetaan talvet -kampanjan, jonka tavoitteena on saada suomalaiset laskettelijat ja hiihtokeskukset vaihtamaan käyttämänsä sähkön uusiutuvaan EKOenergia-ympäristömerkittyyn sähköön.

Rukajärvi toimii liikkeen yhtenä keulakuvana.

”POW:ssa pystyn tuomaan tunnettuna urheilijana ilmastonmuutokseen liittyviä asioita esille. Mitä enemmän ihmiset tiedostavat asian, sitä paremmin pystytään vaikuttamaan päättäjiin”, hän kertoo.

Rukajärvi pyrkii ottamaan ympäristöasiat huomioon omassa arjessaan kierrättämällä, ostamalla lähiruokaa sekä olemalla ostamatta turhaa rompetta. Helppona ja hyvänä ympäristötekona hän pitää ympäristömerkityn sähkön käyttämistä.


Julkaistu Luonnonsuojelijassa 4/2016. Lehti on Luonnonsuojeluliiton jäsenetu. Liity: sll.fi/liity