Sijainti: Pääsivu / Luonnonsuojelija / Lehtiarkisto / 2016 / 4/2016 / Lahjoitusvaroin suojeltu yli 500 hehtaaria metsiä

Lahjoitusvaroin suojeltu yli 500 hehtaaria metsiä

Koonnut Liisa Hulkko Kuva Jyri Mikkola

Suojelutyö vaatii kärsivällisyyttä, mutta palkitsee lopulta. Vuosina 2009–2010 pyörineen metsäkampanjan kautta on saatu yli 500 hehtaaria suojeluun. Ja lisää on vielä tulossa. Luonnonsuojeluliitto kiittää lahjoittajia! Kysymyksiin vastaa Uudenmaan piirin asiantuntija, metsäkartoittaja Jyri Mikkola.

Mikä metsäkampanjan idea oli?

Kampanjassa paikallistimme luontoarvoiltaan arvokkaita suojelemattomia metsiä, jotka sopivat Etelä-Suomen metsiensuojeluohjelmaan eli METSOon. Sen kautta maanomistajat saavat korvauksen metsien suojelusta. Kartoituksen tulokset välitettiin eteenpäin luonnonsuojelu- ja metsäviranomaisille ja joillekin yksityisille maanomistajille. Sen jälkeen suojelu on edennyt suotuisasti.

Miksi Luonnonsuojeluliitto ei kerännyt varoja metsien ostamiseen vaan kartoittamiseen?

Kysymys on kustannustehokkuudesta. Esimerkiksi Hämeen alueiden kartoittamiseen satsattiin 10 000 euroa. Kartoitetuista kohteista on päätynyt pysyvään suojeluun jo yli 500 hehtaaria. Jos kymppitonni olisi käytetty suojelumaan ostoon, olisi saatu suojeluun vain 1–2 hehtaaria metsää, sillä metsä maksaa Päijät- ja Kanta-Hämeessä 5000–12 000 €/ha.

Millaisia muita tuloksia on syntynyt?

Hämeen 500 suojeluhehtaarin lisäksi pysyvää suojelua on varmasti tulossa ensi vuonna ainakin Lahteen. Lisäksi kampanja on tuottanut ainakin yhden suojelualueen ja tietoa arvokkaista metsistä Rauman seudulle. Kohteita näkyy myös Helsingin tuoreimmassa luonnonsuojeluohjelmassa. Kartoituksen yhteydessä kerätyt liito-oravatiedot ovat pitäneet pystyssä arvokkaita metsiä, vaikka niitä toistaiseksi ei ole suojeltu.

Onko mukana joku erityinen kohde, jonka suojelu ilahduttaa sinua?

Joka ikinen suojelluista kohteista ilahduttaa. Kartoituksia suunnattiin tarkoituksella seuduille, joilla metsiensuojeluaste on poikkeuksellisen kehno.

Voiko kartoittamalla arvokkaita kohteita edelleen vaikuttaa ja saada alueita suojeluun?

Voi, se tuskin muuttuu miksikään ainakaan lähitulevaisuudessa. Hallituksen päätös leikata METSO-rahoja on kyllä syvältä.

 


Julkaistu Luonnonsuojelijassa 4/2016 Pelastuspartio-palstalla. Lehti on Luonnonsuojeluliiton jäsenetu. Liity jäseneksi: sll.fi/liity