Sijainti: Pääsivu / Luonnonsuojelija / Lehtiarkisto / 2016 / 4/2016 / Ekologisempaa joulua

Ekologisempaa joulua

Ekologisempaa joulua

Teksti Marianne Rekola, Kuvat Kajsa Laaksonen

Kynttilän valoa, suussasulavia herkkuja, omanlaisia perinteitä ja ajatuksella valittuja lahjoja läheisille ihmisille. Niistä on luontoyställinen joulu tehty.

Monessa kodissa käy parhaillaan kova vilske, kun jouluherkut valmistuvat, lahjat kätkeytyvät kääreisiin ja koti puetaan joulun kunniaksi koristeisiin.

Vannoutuneisiin joulufaneihin lukeutuu myös espoolainen Kajsa Laaksonen, mutta hän viettää joulua hieman omalla tyylillään – eli ekologisesti.

”Sillä pääsee jo pitkälle, kun pysähtyy joulun eri vaiheissa miettimään, voiko asiat tehdä viisaammin, onko tämä nyt tarpeellista ja voiko joulutunnelman luoda jollain luontoystävällisemmällä keinolla”, hän miettii.

Luonnonystävän kannattaa kuitenkin muistaa, että joulusta pitää nauttia eikä huonoa omaatuntoa pidä potea, vaikkei pystyisikään viettämään täydellisen ekologista joulua. Sen sijaan voi olla ylpeä jokaisesta pienestäkin teosta, jonka luonnon hyväksi tekee.

Lahjaksi käsitöitä tai aikaa

Laaksosen vahvin ajatus ekologisessa joulussa on, ettei hän halua ostaa turhaa roinaa. Myöskään hänelle ei tarvitse ostaa lahjatavaraa, ellei sitten ole ihan varma, että Laaksonen tarvitsee juuri kyseisen tuotteen.

Sen sijaan että Laaksonen kiertelisi kauppojen tungoksessa pähkäilemässä, mitä voisi ostaa, hän valmistaa lahjoja itse.

”Bravuurini ovat kangaskassit, sillä niitä on helppo ommella, ja onhan kangaskassi ekologisempi valinta kauppaan kuin muovikassi. Viime jouluna valmistin myös laventelisaippuoita, joihin käytin kesällä poimimiani laventelinkukkia. Mukavaa on antaa lahjaksi myös aikaa eli mennä yhdessä vaikka keilaamaan”, hän kertoo.

Laaksoselle ei ole yhdentekevää, mihin paperiin hän lahjansa käärii – perinteiset lahjapaperit kun eivät massiivisen värimäärän takia sovi yleensä paperinkeräykseen.

”Usein taiteilen pakettini ekopaperista, jotta tiedän, että paperi varmasti maatuu. Jos sen sijaan saan kaupan papereihin käärittyjä lahjoja, mietin aina, voinko käyttää paperit uudelleen.”

Koristele viisaasti

Toki Laaksonen ottaa ekologisuuden huomioon myös joulukorttivalinnoissa: luontoystävällisin vaihtoehto joulutervehdyksille olisi sähköinen versio, mutta innokkaana askartelijana Laaksonen väkertää joulutervehdykset itse.

”Korttien askartelussa hyödynnän usein edellisvuosien kortteja: jos vanhassa kortissa on jokin hieno koriste tai kuva, leikkaan sen irti ja uusiokäytän tämän vuoden kortissa.”

Myös kotia koristeltaessa kannattaa miettiä, onko välttämätöntä ostaa iso määrä toiselta puolelta maailmaa kuljetettuja muovikoristeita, vai voisiko koristelemiseen käyttää myös käpyjä, oksia ja muita luonnonmateriaaleja.

”Myös jouluvaloasiaa tulee ajateltua: Nautin, kun jouluvalo palaa ikkunassa kotiin tullessa, mutta ajastan valot, jotta ne eivät pala koko aikaa. Ja kattolampun voi hyvin vaihtaa joulun ajaksi ikkunavalaisimeen – ei molempien tarvitse olla päällä.”

Vegaanisia leivonnaisia

Ekologinen joulunviettäjä osaa säästää luontoa myös ruokavalinnoillaan suosimalla kasvispainotteista ja lähellä tuotettua ruokaa. Monesti kasvisruuat myös valmistuvat nopeammin kuin vaikkapa kinkku, joten sähköäkin säästyy.

Kajsa Laaksonen on malliesimerkki siitä, että kasvisreseptit voi ottaa haltuunsa, vaikkei itse olisikaan vannoutunut vegaani.

”Teen esimerkiksi piparit ja joulutortut vegaanisina, jotta kaikki ystävätkin voivat niitä syödä. Myös vegaanisia sahramipullia pitää joka joulu saada eikä kukaan ole ikinä sanonut, että vegaaninen pulla olisi pahempaa kuin normaali pulla”, Laaksonen hymyilee.

Vegaaniset sahramipullat

175 g vegaanista margariinia
5 dl kaura- tai soijajuomaa
50 g hiivaa
1/2 tl suolaa
2 dl luomusokeria
1 g sahramia (ja sokeripala)
n. 1,5 l vehnäjauhoja
rusinoita koristeluun
kaura- tai soijajuomaa voiteluun
Sulata margariini ja lisää neste, lämmitä kädenlämpöiseksi.
Murenna hiiva kulhoon, lisää hieman nestettä ja sekoita kunnes hiiva liukenee. Murskaa sahrami ja sokeri morttelissa ja lisää tilkka nestettä, jotta saat kaiken sahramin morttelista.
Kaada kulhoon loppu neste, suola, sokeri ja sahrami. Lisää jauhot hiljalleen ja alusta taikina. Kohota 30 min.
Nosta taikina leivinpöydälle ja leivo S-mallisia pullia. Anna kohota 30 min. Koristele rusinoilla ja voitele. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 5–10 min.

Julkaistu Luonnonsuojelijassa 4/2016. Lehti on Luonnonsuojeluliiton jäsenetu. Liity: sll.fi/liity