Sijainti: Pääsivu / Luonnonsuojelija / Lehtiarkisto / 2016 / 2/2016 / Perhosten pauloissa

Perhosten pauloissa

Syyssyrikän ympärillä parveilee neitoperhosia, ja metallinhohtoinen niittyvihersiipi viihtyy suolaheinänkorrella, kun taas liuskayökköset talvehtivat maakellarissa. Perhosten pauloihin on helppo joutua, sillä kiehtovia lajeja on niin runsaasti.

Teksti Marianne Rekola, kuvat Tapio Kujala ja Olli Pihlajamaa

Kun ritariperhonen yli kymmenen vuotta sitten lennähti Tapio Kujalan pihaan ja laskeutui orvokille syömään, näky oli niin vaikuttava, että Kujala ikuisti sen pokkarikamerallaan ja alkoi harrastaa perhoskuvausta.

”Tietenkin perhosharrastajan kannattaa alkuun lukea myös eri lajeista kertovaa kirjallisuutta.”

Hiljalleen Kujala ymmärsi, että hän voi kauniilla perhoskuvillaan tuottaa iloa myös lähipiirille: hän alkoi tehdä ötökkäkalenteria, jossa esiteltiin perhos- ja hyönteislajeja. Kalentereita oli mukava antaa lähimmäisille joululahjaksi ja tuon hauskan homman ääressä, kalentereita koostaessaan, Kujala oppi tunnistamaan mitä erilaisempia perhoslajeja.

”Tietenkin perhosharrastajan kannattaa alkuun lukea myös eri lajeista kertovaa kirjallisuutta. Nykyään on olemassa myös Facebook-ryhmiä, joihin voi laittaa kuvia ja kysyä, mikä perhoslaji on kyseessä. Yhteisöistä saakin luotettavampaa lajitietoa kuin Googlen kuvahaulla”, Kujala neuvoo.

Kujala aloitti perhosharrastuksensa tarkkailemalla oman kotipihansa ja äitinsä mökipihan päiväperhosliikennettä. Aloittelijoiden on helpompi havainnoida nimenomaan isokokoisia päiväperhosia, joista saa pokkarillakin hyviä kuvia.

”Värikkäät päiväperhoset ovat täynnä kauneutta, mutta kun päiväperhoset oli nähty ja kuvattu, siirryin koko ajan pienempiin perhosiin. Hiljalleen myös tavalliset, ruskeasävyiset yöperhoset alkoivat näyttää hienolta.”

Kuvaaminen voittaa nitistämisen

Kujala ei ole koskaan keräillyt perhosia perinteiseen tapaan eli nitistämällä, vaan hän on aina kerännyt niitä valokuvaamalla. Digikameroiden kehittymisen myötä perhosharrastus on muutenkin mennyt siihen suuntaan, että perhosten kerääminen tappamalla on jäänyt vähäiseksi.

”Hienoin tunne minulla on heti kuvauksen jälkeen, kun kuvattava perhonen lähtee lentämään vapaasti.”

”Hienoin tunne minulla on heti kuvauksen jälkeen, kun kuvattava perhonen lähtee lentämään vapaasti. Joskus taas huomaan, että tuon lajin olenkin kuvannut jo aiemmin, ja siten voin keskittyä vain perhosen ihasteluun.”

Tähän mennessä Kujala on kerännyt kamerallaan yli 170 perhoslajia. Paljon on kuitenkin vielä kuvaamatta, sillä Suomessa perhoslajeja on 2 500 tietämillä.

”Perhoset ovat nimenomaan siksi hieno harrastus, että lajistoa on niin paljon ja harrastaja voi helposti erikoistua kiinnostuksen kohteidensa mukaan esimerkiksi päivä- tai yöperhosiin tai kääriäisiin.”

Harrastuksen tähtihetkiä ovat olleet myös Kujalan omat perhosen kasvatusprojektit.

”Välillä löydän kaupan salaateista toukkia ja alan miettiä, kasvaako toukasta eksoottinen perhoslaji. Niinpä olen kasvattanut toukan koteloksi, sitten perhoseksi ja lopulta päästänyt vapaaksi.”

Toukankasvatus ei ole edes vaikeaa.

”Jos löytää lehteä nakertelevan perhosentoukan, ravintokasvi on jo selvillä. Kun toukalle antaa sitä samaa ravintokasvia, nopeimmat lajit kasvavat perhoseksi parissa viikossa”, Kujala paljastaa.

Perhosista, hyönteismaailman kaunottarista, on hyvä laajentaa harrastusta mitä erilaisimpiin öttiäisiin. Kujala, joka kutsuu itseään hyönteismieheksi, kannustaa ötökkäkammoisiakin katsomaan hyönteisiä lähempää. Silloin ne paljastavat kauneutensa.

 

Näin löydät perhosia

  • Niityt ja tienpientareet ovat hyviä ympäristöjä perhosten tarkkailuun. Jos haluat löytää tietyn perhoslajin, selvitä, mitä kyseisen lajin toukka käyttää ravinnokseen. Samalla opit tunnistamaan myös kasveja.
  • Etsi elokuussa horsmapusikoista horsma- ja matarakiitäjän toukkia ja ukonputkesta ritariperhosen toukkia. Aloittelijan on helpompi kuvata perhosta toukkana kuin nopealiikkeisenä lentäjänä.
  • Yöperhoset kerääntyvät luoksesi, kun ripustat yöllä ulos lakanan ja valon.
  • Päiväperhoset löytävät pihaasi, kun sekoitat siirappia, olutta ja hiivaa, annat seoksen käydä hetken ja kaadat seosta pesusienelle. Hikiset sukatkin voivat houkutella perhosia pihaan.
  • Istuta pihaan kasveja, jotka houkuttelevat perhosia puoleensa. Syyssyrikät ja nauhukset humalluttavat perhosia niin, että niistä tulee rauhallisia ja helppoja kuvata.
  • Päiväperhoset liihottavat yleensä aurinkoisina ja lämpiminä päivinä. Jos sen sijaan näet perhosen viileällä kelillä, se on rauhallisempi ja helposti kuvattavissa.
  • Ilmoita havaintosi Luonnontieteellisen keskusmuseon Hatikka.fi-sivustolla. Havaintojärjestelmien avulla pystytään seuraamaan lajien leviämistä ja reagoimaan, jos laji vähenee.

 

Julkaistu Luonnonsuojelijassa 2/2016. Lehti on Luonnonsuojeluliiton jäsenetu. Liity: sll.fi/liity