Sijainti: Pääsivu / Luonnonsuojelija / Lehtiarkisto / 2015 / 3/2015 / Apujoukoin apajille

Apujoukoin apajille

Tuntuvatko ystävät palaavan sienimetsältä vuosi toisensa jälkeen korit kukkuroillaan, mutta itse et oikein tiedä, mistä aloittaa? Ei hätää. Oikeassa seurassa sinäkin onnistut.

Teksti Salla Kosunen Kuvat Heikki Ahopelto, Satu Ylönen, Raisa Ranta

Erkku Kottonen ja Luna. Kuva: Raisa Ranta

Koiran johdolla: Luna etsii Erkku Kottoselle sienisaaliin pöytään.

Eläinkouluttaja Erkku Kottosella on metsässä apunaan 8-vuotias cockerspanieli Luna. Kun Luna haistaa kantarellin tai suppilovahveron, se viilettää sienen luo ja istahtaa tai kellahtaa löydön viereen. Kuono on herkkä: toukallisten tattien lue Luna ei vie, vain puhtaat kelpaavat.

Kottosen mukaan kaikki koirat pystyvät oppimaan sienestyksen, mutta joillain roduilla siihen voi olla
paremmat edellytykset luontaisten etsimisominaisuuksien vuoksi. Harjoittelu kannattaa aloittaa sisällä käyttämällä apuna reiällistä purkkia, jossa on teepussi: Aluksi koiran annetaan haistella purkkia, minkä jälkeen se saa makupalan. Sitten purkki piilotetaan. Lopuksi koira oppii ilmoittamaan löydöstään. Sitten teen hajun voi korvata sienen hajulla.

Kottonen on opettanut Lunalle 10 eri sienilajin hajua. Vain myrkyllinen korvasieni aiheutti ihmetystä.

”Koira ei halunnut tehdä sille mitään. Se näytti siltä, että ethän sinäkään voi olla tästä kiinnostunut. Se haistoi selvästi, että se on myrkyllinen.”

Sienikoirakursseja: elainkoulutuskeskus.fi

Luna on löytänyt sienen. Kuva: Raisa Ranta

Ohjatulla retkellä: Anne-Marie Hovi oppi ryhmäretkellä tunnistamaan sienilajeja ja -maastoja.

Anne-Marie Hovi. Kuva: Satu Ylönen.Työterveyshuollossa työskentelevä Anne-Marie Hovi osallistui viime syksynä iltapäivän mittaiselle sieniretkelle Nuuksiossa. Oppaat johdattivat 20-henkistä joukkoa sopiville sienestyssuunnille, ja välillä pysähdyttiin tutkimaan porukalla kiinnostavia löytöjä.

Aloittelijaksi itsensä luokittelevan Hovin mielestä sienestyksessä on vaikeinta varmuus lajien tunnistamisessa, ja siihen retki toikin apua. Aluksi kannattaa opetella tunnistamaan kymmenkunta sientä ja jättää muut lajit suosiolla metsään. Myös omien suosikkiruokien raaka-ainesienet kannattaa opetella: kastikkeisiin ja munakkaisiin sopivat kantarellit, tatit ja suppilovahverot, suolasieniksi rouskut ja
haperot.

Hovi oppi retkellä myös tuntemaan eri lajeille tyypillisiä maastoja. Nykyään hän ottaakin aina luontoon lähtiessään mukaansa kassin – sieniä kun löytyy melkein aina, kun on sopivaan aikaan liikkeellä ja osaa katsoa oikeista paikoista.

Ohjattuja sieniretkiä: sieniretki.fi, Luonnonsuojeluliiton tapahtumakalenteri


Keittiömestari Heikki Ahopellon resepteillä metsän aarteiden maut esiin


Sienikeitto

Sienikeitto. Kuva: Heikki Ahopelto.0,3 kg kantarelleja
0,3 kg herkkusieniä tai tatteja
1 sipuli
1–2 rkl voita
3 perunaa
1 valkosipulin kynsi
1 tl suolaa
Mustapippuria
Tuoretta timjamia
0,75 l kasvislientä tai maitoa
0,3 l kuohukermaa
1 rkl sokeria tai hunajaa
1/3 sitruunan kuorta
Oliiviöljyä

Tee näin:

1. Pilko sienet ja hienonna sipuli. Ruskista ne hyvin kattilassa voissa keskilämmöllä. Ota vähän sieniä talteen koristelua varten.

2. Lisää kattilaan kuoritut ja pilkotut perunat. Lisää joukkoon hienonnettu valkosipulin kynsi, suola, pippuri, timjami, kasvisliemi tai maito sekä kuohukerma. Keitä kunnes perunat ovat kypsiä.

3. Lisää sokeri tai hunaja ja raastettu sitruunan kuori. Soseuta tehosekoittimessa sileäksi.

4. Kaada keitto takaisin kattilaan ja mausta tarvittaessa lisää.

5. Koristele annokset oliiviöljyllä ja paistetuilla sienillä.

Sesongin pyttipannu

Sienipyttipannu. Kuva: Heikki Ahopelto.Uusia perunoita
1 kukkakaali
1 rkl rypsiöljyä
1⁄2 keräkaali
1 sipuli
2 rkl voita
Suolaa
Mustapippuria
Ripaus currya
1 tl sokeria
1 dl tuoreita herneitä (Jos käytät pakasteherneitä, lisää ne lähes valmiiseen ruokaan.)
0,5 l metsäsieniä tai viljeltyjä sieniä (Jos käytät tatteja, paista ne etukäteen rapeaksi ja lisää lähes valmiiseen ruokaan.)
Tuoreita yrttejä
Oliiviöljä

Tee näin:

1. Keitä perunat ja siirrä ne jäähtymään.

2. Paista kukkakaalinnuppuja rypsiöljyssä pannulla keskilämmöllä 5 minuuttia.

3. Lisää joukkoon paloiteltu keräkaali, suikaloitu sipuli ja voi. Paista hetki ja lisää suola, pippuri, curry ja sokeri. Sekoita.

4. Lisää tuoreet herneet ja pilkotut jäähtyneet perunat. Paista hetki ja lisää pilkotut sienet. Paista hetki. Lisää yrtit ja mausta tarvittaessa lisää.

5. Lisää annoksiin oliiviöljyä ja tarjoile heti.

Reseptit: Heikki Ahopelto, Saarioinen Foodservicen kehityspäällikkö ja Armas Keittiö & Viinitupa -yrittäjä