Sijainti: Pääsivu / Luonnonsuojelija / Lehtiarkisto / 2014 / 4/2014 / Norppa sai uudet kasvot

Norppa sai uudet kasvot

Norppa sai uudet kasvot

(Julkaistu Luonnonsuojelijassa 4/2014, teksti: Liisa Hulkko, kuvat: Emmi Holopainen)

Suomen luonnonsuojeluliitto saa vapaaehtoisapua monesta suunnasta. Mainostoimisto Adams pisti pystyyn Norpan pelastusoperaation, vaeltajat keräsivät varoja Madagaskarin metsille ja valokuvaajat painoivat laukaisinta tärkeän asian hyväksi.

Katajanokan komeiden rakennusten välissä puhaltaa jäätävä meripuhuri. Satavuotiaan talon vanhan puuoven takana mainostoimisto Adams suunnittelee saimaannorpan pelastusoperaatiota – vapaaehtoistyönään. Alkusyksyllä lanseeratusta kampanjasta tuttu Suomi-neidon muodot saanut saimaannorppa katselee tummilla silmillään tulijaa toimiston seinältä.

Luova johtaja Tuomas Käyhkö kertoo katselleensa kesällä televisiosta Saimaan norppakapinan uutisointia. Siellä vanhat vapaa-ajan kalastajat kertoivat tippa linssissä, miten heitä ei voi pakottaa luopumaan verkkokalastuksesta.

”Mietin, että ei voi olla, että muutama sata ihmistä saa rellestää mielensä mukaan uhanalaisen lajin kustannuksella”, Käyhkö sanoo. Sillä hetkellä syntyi päätös  norppakampanjan aloittamisesta.

”Mietin, että ei voi olla, että muutama sata ihmistä saa rellestää mielensä mukaan uhanalaisen lajin kustannuksella”, Käyhkö sanoo. Sillä hetkellä syntyi päätös  kampanjan aloittamisesta.

Käyhkön mielestä on ihmeellistä, miten suomalaiset huolehtivat pandoista ja tiikereistä, mutta eivät tunne oman kotoperäisen lajinsa ahdinkoa.

”Pandoja on vähän, vain muutamia tuhansia, mutta norppia on vain kolmisensataa. Ja niitä elää ainoastaan täällä Suomessa.”

Kampanjan Suomen kartan muotoinen norppa viestittääkin: Suomi on kotimaani ja Saimaa asuinpaikkani. Ideana oli välittää selkeä viesti, joka visuaalisuudessaan aukeaa heti ja kestää aikaa.
Idea oli Käyhkön, mutta kampanjan toteutukseen lähti heti koko toimisto mukaan.

”Se oli ehkä nopein kampanjan aloitus toimistomme historiassa. Paiskittiin pari päivää ja saatiin kaikki matskut kasaan”, Käyhkö kertoo.

 

Lue koko artikkeli Luonnonsuojelijan digilehdestä


Luonnonsuojelija on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenlehti. Liity jäseneksi, niin saat lehden!