Sijainti: Pääsivu / Luonnonsuojelija / Lehtiarkisto / 2013 / 2/2013 / Onko arjen valinnoilla väliä?

Onko arjen valinnoilla väliä?

Onko arjen valinnoilla väliä?
Mitä mieltä sinä olet? Artikkelia voi kommentoida!

(Julkaistu Luonnonsuojelijassa 2/2013, teksti: Iina Heikkilä, Jenni Heikkinen, kuvitus: Hannele Törrö)

Palstan uudet toimittajat Iina Heikkilä ja Jenni Heikkinen tarttuvat ensimmäisessä artikkelissaan arjen valintojen merkitykseeen. Lukijoista koostuva paneeli pohtii kysymystä oman elämänsä kautta.

Helmikuussa Ilta-Sanomissa kirjoitettiin, että arkisilla valinnoilla ei ole mitään väliä, koska Kiinan hiilipäästöt ovat nousseet yhtä suuriksi kuin koko muun maailman. Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas ei väheksy tavallisten ihmisten ympäristötekoja. ”Mutta kyllä ympäristön tulevaisuus ratkaistaan suuremmilla maailmanpolitiikan foorumeilla.”

Onko valinnoilla muutakin merkitystä kuin hyvä omatunto? ”Jos niillä ei olisi mitään merkitystä, niin mitä väliä millään enää olisi?”, Sini, 31, Kajaanista tuskailee.

”Jos niillä ei olisi mitään merkitystä, niin mitä väliä millään enää olisi?”, Sini, 31, Kajaanista tuskailee.

Euroopanlaajuisen tutkimuksen mukaan 57 prosenttia vastaajista sanoo tekevänsä voitavansa ympäristön eteen, mutta kokevat, että sillä ei ole merkitystä, koska ”suuret saastuttajat” ja ”muut kansalaiset” eivät tee osaansa. Ekoarjen sankareista 15 % sanoo tekevänsä aina ympäristövastuullisia valintoja ja lähes 85 % yleensä.

Ekokuluttaja jättää ostamatta

Monen ihmisen arki on nykyisin täynnä erilaisia ekotuotteita, joita kaupoista löytää luomusta ilmastomerkittyyn. Kun lähes kaiken ostamansa voi valita ekoversioina, tulee helposti olo, että ympäristöelämäntapa on pelkkää kuluttamista. Onko näin?

Englantilaisen ekologisen taloustieteilijän Tim Jacksonin mukaan moni teko mielletään kuluttamiseksi, vaikka se ei olisikaan ostamista, vaan teossa on kyse luonnonvarojen kuluttamisesta tai kuluttamatta jättämisestä. Hän nimittääkin esimerkiksi ostamattomuutta kuluttajakäyttäytymisen sijaan kansalaisen käyttäytymiseksi.

Ekoarjen sankarit jättävät usein tietoisesti osallistumatta kulutukseen: ”Asun Stadissa, joten mulla oli tavallaan varaakin tehdä tämä ratkaisu: En ajanut ajokorttia enkä tule hankkimaan autoa ennen kuin ne lentää ja käyvät uusiutuvilla energioilla. Vaikka skidinä jo päätin, minkä auton ostan ja autot kiinnosti kovin. Opettelin autojen hevosvoimia ulkoa, olin fiudefriikki”, helsinkiläinen Ville, 40, kertoo.

Arjen valinnoista elämäntavaksi

Ekoarjen sankarien mielestä kuluttaminen ja arjen valinnat laajenevat helposti elämäntavaksi. Ilmiötä on tutkinut Helsingin yliopiston tutkija Marja Mesimäki: Ekologisuus on arjen valintojen reunaehto sen sijaan, että valinnat tehtäisiin yksittäin.

Elämäntapa on Mesimäen tutkimien ihmisten elämässä myös tulkittavissa kritiikiksi nykyisiä toimintatapoja ja rakenteita kohtaan, joita he pyrkivät omalla käytöksellään hiljalleen muuttamaan. He kokevat, että valinnoilla on niiden varsinaisen ympäristövaikutuksen lisäksi myös symbolinen merkitys.

Vuokko, 33, Helsingistä kirjoittaa: ”Arjen valinnat kuvaavat suhtautumista maailmaan ja ympäristöön – vaikka niiden laskennallinen merkitys olisi pienikin. Jos arjen valintojen merkityksellisyyttä vähättelee, voisi hyvin esittää vertauksena, että onko väliä varastaako kaupasta yhden suklaalevyn, kun sen arvo on kuitenkin kauppiaan kannalta pieni.”

Professori David MacKayn mielestä tekemällä pieniä tekoja voi saavuttaa vain pienen muutoksen. Se, mitä tarvittaisiin, on suuri muutos kysynnässä ja tarjonnassa. Hänen mukaansa ei pitäisi siis tuudittautua siihen, että suuria muutoksia ei tarvita tulevaisuudessakaan.

Tutkijat Tom Crompton ja John Thogersen taas esittävät ajatuksen, että pienten ja mukavien elämäntavan muutosten tekeminen ei välttämättä johda merkittävien elämänmuutosten kannatukseen. Sen sijaan, jos tehdessään ympäristövastuullisia tekoja on joutunut jo hiukan kärsimään tai kokemaan kustannuksia, voi olla valmiimpi muuttamaan elämäänsä radikaalistikin ja kannattamaan suuria muutoksia yhteiskunnassa. He kannattavatkin suurten ympäristötekojen pitämistä esillä, jotta voidaan lisätä valmiutta niihin.

Arjen isot valinnat

Kaikki arjen valinnat eivät ole pieniä kulutusvalintoja, ekoarjen sankarit huomauttavat. Esimerkiksi liikkumiseen ja asumiseen liittyvät valinnat ovat yksittäisen ihmisen ympäristövaikutusten mittakaavassa merkittäviä.

Helsinkiläinen Anna, 34, pitää asumismuotoaan tärkeimpänä ekotekonaan: ”54 neliötä viiden hengen perheelle kantakaupungissa. Asunnon sijainti mahdollistaa esimerkiksi henkilö-autottomuuden niin arkena kuin sunnuntaina.”

Tavallisen tallaajan korviin radikaalin tai omituisen kuuloisista ekoteoista pitäisi tehdä uusi normaali.

Kuitenkin, jotta suuremmat yksilön valinnat olisivat edes mahdollisia, tarvitaan muutosta kulttuuriin, arvioi ympäristöpolitiikan tutkija, dosentti Ilmo Massa. Esimerkiksi monet panelisteista sanoivat, että yksityisautoilun jättäminen ei nykyisessä elämäntilanteessa ole mahdollista, koska esimerkiksi maaseudulla joukkoliikenneyhteydet ovat huonot.

Massan mukaan pienet ympäristövastuulliset elämänmuutokset ovat nykyisessä kulttuurissa mahdollisia, mutta suuremmat muutokset vaatisivat kestävämpää kulttuuria. Paremmin kuluttaminen ja arjessa valitseminen vaativat maailman, joka ohjaa omaksumaan ympäristöystävällisiä tapoja. Silloin ohjaus kohdistuu myös niihin, joita ei voisi vähempää kiinnostaa.

Kestävämmässä kulttuurissa suuretkin teot juurtuisivat elämäntyyliin. Massan mukaan kulttuuri kuitenkin muuttuu hitaasti ja vaatii yhtä aikaa muutoksia yksilöiden ajattelussa ja elämäntavoissa.

Elämäntapamuutokset välittyvät usein omille lapsille: ”Pyrkimys koko ajan vähempään kulutukseen on keskeisin asia, josta uskon myös luonnon hyötyvän. Tämän ajatuksen välittäminen omille lapsille ja tuleville sukupolville on kenties vastuullisinta mitä tässä vaiheessa yksittäinen ihminen voi tehdä”, Satu, 40, Oulusta kertoo.

Kaapista ulos!

Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkijaprofessori Eva Heiskasen mukaan ihmiset haluavat toimia ”normaalisti”; naapurin esimerkki kannustaa. Totuttujen tapojen haastaminen on useimmille meistä helpompaa yhdessä kuin yksin. Eräskin panelisti nimesi suurimmaksi ympäristösynnikseen sen, että on joidenkin tekojensa suhteen ”kaapissa”, esimerkiksi matokompostin pitäminen kylpyhuoneessa tai shampoosta luopuminen voisi olla muiden mielestä liian kummallista.

Tavallisen tallaajan korviin radikaalin tai omituisen kuuloisista ekoteoista pitäisi tehdä uusi normaali. Ekoarjen sankarin kannattaa rohkeasti uskaltaa olla oma itsensä. Ympäristöasioiden täytyy tulla näkyviksi, tavallisten ihmisten lisäksi myös poliittisille päätöksentekijöille.

Heiskasen mukaan kuluttajakampanjoinnilla ja sitoumuksilla ympäristöasiat saadaan näkyviksi poliittisille päätöksentekijöille, jotka tekevät ratkaisuja suuremmassa mittakaavassa. Rakenteisiin vaikuttamista peräänkuuluttaa myös Ilmo Massa.

Näkyvät tulokset, pienetkin, luovat uskoa siihen, että asiat voisivat olla toisin ja että voimme yhdessä vaikuttaa. Onhan paneelimmekin yksimielinen: arjen valinnoilla on väliä!

JOTAINRAJAA!!!!!!1
13.04.2017 11:22

Miksi väliotsikoksi on pitänyt laittaa kaapista ulos!Töllö saate triggeröityä nuorimmat lukijat, jotka liitävät kaapista ulos tulemisen heti sekin olisko mitenkään mahdollista, että väliotsikko korvattaisiin jollain muulla otsikolla esim: salaisuudet julki!!!!

Trikkistä
18.04.2017 11:15

Miks sä saatana suutuit tosta. Nyt chillaa jäbä. Ei mitti hätii :-DDDDDDDD

KYLLÄ
13.04.2017 11:23

aiva tottta tämä otsikko olisi hyvä vaihtaa

sex bätäng
18.04.2017 11:20

mm.. Mikäs neidillä mielesä kun hymyilyttää??? Taitaa kyrpää tehdä mieli,,? ;)) ellen ihan väärässä ole. Voisin vittusi uumaan tunkea kyrpäni,,se sykkii sisälläsi tunnet kuinka mahla mehut valuu vittuusi,,, Vai liekkö jo neiti saanut tarpeekseen?? Hymystä päätellen,,, Oikein häpykumpusi pullistuu,,tyllerö vittu :))

Lisää kommentti

You can add a comment by filling out the form below. Plain text formatting.