Sijainti: Pääsivu / Liity / Tule osaksi luonnonsuojelun historiaa – liity norppajengiin!

Tule osaksi luonnonsuojelun historiaa – liity norppajengiin!

Kuten moni tärkeä tarina, myös Suomen luonnonsuojeluliiton toiminta lähti liikkeelle päättäväisestä ja muutosta kaipaavasta joukosta ihmisiä.

Toukokuisena perjantai-iltana vuonna 1938 käveli joukko määrätietoisia ihmisiä kohti Säätytaloa. Jälkipolville on jäänyt tiedoksi, että joukossa oli ainakin opettaja, nimismies, professori, maanviljelijä ja pankinjohtaja. Heille ja kymmenille muille oli yhteistä rakkaus luontoon. Lähes satapäinen ryhmä oli matkalla perustamaan Suomen Luonnonsuojeluyhdistystä, nykyisen Suomen luonnonsuojeluliiton edeltäjää.

Kalastajien kiusasta luonnonsuojelun symboliksi

Luonnonsuojelu ajatuksena oli ollut pinnalla jo pidempään. Varsinkin 1800-luvun lopulla oli virinnyt vilkas keskustelu luonnonsuojelun tarpeellisuudesta. Esimerkiksi tutkimusmatkailija Adolf Erik Nordenskiöld otti esiin kansallispuistojen perustamisen tarpeellisuuden, mikä oli mullistava ajatus koko Pohjoismaissa.

Uutta edustivat myös tuoreen Luonnonsuojeluyhdistyksen järjestämät yleisölle avoimet, opastetut luontoretket, jotka se aloitti jo 1940-luvulla.

Suomen Luonnonsuojeluyhdistys aloitti luontoretkien järjestämisen keväällä 1943. Tässä ollaan Laajasalossa toukokuussa 1952.

Suomen norppakanta on sinnikkään työn ansiosta muutamassa vuosikymmenessä lähes kaksinkertaistunut.

Suomalaisen luonnonsuojelun keulakuvaksi nousseen saimaannorpankin tilanne oli yhdistyksen perustamisen aikoihin hyvin erilainen. Kun sen suojelemisesta alettiin puhua, pidettiin norppaa vielä yleisesti epäsympaattisena haittaeläimenä, josta maksettiin tapporahaa. Pikkuhiljaa asenteet muuttuivat, kun norpasta tuli Erik Bruunin piirtämän, klassikoksi nousseen julisteen myötä Suomen luonnonsuojeluliiton symboli 1976. Vaikka norppa on edelleen erittäin uhanalainen, on sen kanta sinnikkään työn ansiosta lähes kaksinkertaistunut noista ajoista.

Maailma on reilussa sadassa vuodessa ehtinyt muuttumaan monin tavoin. Saimaannorpan, maakotkan, jokihelmisimpukan tai monen muun uhanalaisen lajin suojelu tuntuu nykyään itsestään selvältä, mutta myös niiden oikeuksien puolesta on täytynyt taistella.

Suomen luonnonsuojeluliiton edustajia päiväretkellä Isosaaressa syyskuussa 2017.

Jokainen aikakausi vaatii sankareita

Luonnonsuojeluliitto tarvitsee edelleen rohkeita ja luonnon puolia pitäviä ihmisiä.

Jokainen aikakausi on tuonut mukanaan ongelmia, jotka on luonnonsuojelun näkökulmasta ratkaistava. Yksi asia on silti pysynyt ennallaan. Luonnonsuojeluliitto tarvitsee edelleen rohkeita ja luonnon puolia pitäviä ihmisiä. Mitä enemmän meitä on, sitä paremmin pystymme vaikuttamaan. Olit sitten lähihoitaja, bloggaaja, data-analyytikko tai puutarhuri, tule vaikuttamaan suomalaisen luonnonsuojelutyön tulevaisuuteen ja liity jäseneksi nyt.

Liittyäksesi sinun tarvitsee vain:

1 Täyttää yhteystietosi
2
Valita liittymislahjasi (nyt mukana myös retkiä!)
3
Maksaa liittymismaksu

Kiitos, että olet mukana!