Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Karjalan piiri Lappeenrannan seudun yhdistys

Lappeenranta
Navigaatio päälle/pois

Ilari E. Sääksjärvi on Turun yliopiston biodiversiteettitutkimuksen professori ja Suomen Luontopaneelin varapuheenjohtaja. Hän tutkii sademetsien loispistiäisiä ja niiden monimuotoisuutta Andeilla ja Amazoniassa.

”Luontokadon pysäyttäminen on elämän suojelua”, Sääksjärvi toteaa yhdessä Jyväskylän yliopiston ekologian professori ja Suomen Luontopaneelin puheenjohtaja Janne Kotiahon kanssa Maaseudun tulevaisuuden mielipidepalstalla 24.2.2021. Heidän mukaan myös Suomessa keskustellaan, onko biodiversiteetti-termin haastavuus este luonnon köyhtymisen hidastamiselle tai jopa laajemmin kestävyysmurrokselle. Monien tasojen sisällyttäminen käsitteeseen ja monet biodiversiteettiä tarkoittavat suomen kielen termit ovat omiaan sekoittamaan ajatuksia, mutta lopulta biodiversiteetti on helppo ymmärtää. Se tarkoittaa elämää sen kaikissa eri ilmenemismuodoissa.

”Kun ihminen toiminnallaan hävittää elämää, luonto köyhtyy. Syntyy luontokatoa. Järjestelmällinen ihmisen aiheuttama luontokato on johtanut siihen, että puhumme biodiversiteettikriisistä, joka hoitamattomana johtaa kuudenteen massasukupuuttoon. Meidän on estettävä elämän hiipuminen, sillä jatkamalla kuten tähän asti riski tuleville sukupolville on ilmeinen. Maailman talousfoorumi nostikin tammikuussa 2021 luontokadon jo viiden vakavimman ihmiskuntaa uhkaavan riskin joukkoon”, Sääksjärvi ja Kotiaho muistuttavat.

Luonnonsuojeluyhdistyksen luennolla Sääksjärvi vie kuulijat luonnon monimuotoisuuden teemaviikon edellä biodiversiteetin ytimeen Amazonille, jossa häntä ja meitä odottaa tuntematon maa. Esimakua luentoaiheesta löytyy Sääksjärven blogitekstistä.

Verkkoluennolle voi liittyä mukaan tästä:

Microsoft Teams -kokous: Liity tietokoneella tai mobiilisovelluksella