Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Karjalan piiri Lappeenrannan seudun yhdistys

Lappeenranta
Navigaatio päälle/pois

Kurkistus ’Järven tarinan’ taakse järjestettiin maanantaina 29.2. yhteistyössä Etelä-Karjalan kansalaisopiston kanssa. Karkauspäivän iltana opiston saliin saatiin mahtumaan noin 130 ihmistä, mutta harmillisesti ainakin parikymmentä paikalle saapunutta ei päässyt nauttimaan kesäisistä järvimaisemista. Alkuun Kari-Matti Vuori kertoi suomalaisen järviluonnon nykytilasta ja suojelutarpeista. Sen jälkeen tunnelmoitiin tammikuussa ensi-iltaansa tulleen Järven tarina -elokuvan merkeissä kuvaaja Hannu Siitosen sanoin ja kuvin. Mielenkiintoinen ilta päättyi melkoiseen kysymysten tulvaan.

Juha Taskisen kuvakertomus järvihylkeistä kokosi maanantaina 7.3. linnoituksen Kehruuhuoneelle yli sata kuulijaa, jotka pääsivät maailman parhaan norppamiehen mukana pohjoiselle matkalle Amerikasta Aasiaan ja lopulta kotoiselle Saimaalle. Juha Taskinen ja suojelubiologian dosentti Mervi Kunnasranta seurasivat ja tallensivat kolmen vuoden aikana elokuvaa ja kirjaa varten viiden järvihyljekannan elämää. Maailmasta löytyy vain viisi järveä, joissa on pysyvä hyljekanta: Saimaa (norppa), Venäjän Laatokka (norppa) ja Baikaljärvi (baikalinhylje), Alaskan Lake Iliamna (kirjohylje) ja Kanadan Seal Lakes (kirjohylje). Näillä kaikilla oli oma mielenkiintoinen tarinansa kerrottavanaan: Kanadasta löytyi pienin ja tuntemattomin, Laatokalta äänekkäin ja Saimaalta lähinnä ihmistä asuva hyljeporukka.

Yhdistyksen sääntömääräinen kevätkokous pidettiin heti hylje-esityksen perään. Kokouksessa hyväksyttiin edellisvuoden toimintakertomus, tilinpäätös ja yhdistyksen uudet säännöt.

Perhosista petoihin -kuvailta keräsi Linnoituksen Kehruuhuoneelle maanantaina 21.3. yli 70 kuulijaa, kun Lemiltä kotoisin oleva luontokuvaaja Timo Nurkka kertoi kuvausharrastuksestaan ja mielenkiintoisista retkistä niin eteläisille kalkkimaille kuin pohjoisen metsiin ja soille siellä elävien petojen äärelle. Puolentoista tunnin kuvakavalkadi toi näyttävimmin esiin päiväperhosten ja kämmeköiden ohella karhun, ahman ja suden. Oman osionsa olivat saaneet myös Skinnarilan majavat.

Kaakonkulman virtavedet ja vaelluskalat olivat pääosassa torstaina 31.3. Linnoituksen Kehruuhuoneella järjestetyssä tapahtumassa, jossa aina sympaattinen ”jokitalkkari” Manu Vihtonen kertoi rajaseudun virtavesien taimenen ja lohen nykytilanteesta ja tulevaisuudennäkymistä. Rajan taakse laskeviin jokiin on tehty kunnostussuunnitelmia jalokalojen nousua ja lisääntymistä varten. Missä mennään, mitä on jo saatu aikaan ja mitä tapahtuu tulevaisuudessa? Kahden tunnin tietoiskussa nähtiin, kuinka paikallisilla ja pienimuotoisillakin kunnostustoimilla voidaan merkittävästi parantaa vaikkapa taimenen lisääntymismahdollisuuksia. Yhteistyössä luonnonsuojeluliiton Etelä-Karjalan piirin kanssa järjestettyyn tapahtumaan osallistui reilu 20 ihmistä.

Vihreä kaupunki terveyden turvana oli tiistaina 19.4. Lappeenrannan Killan ja yhdistyksen yhteisen keskustelutapahtuman aiheena ravintola Kolmessa Lyhdyssä. Vihreyden ja vehreyden merkityksestä ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin alusti ensin Etelä-Karjalan allergia- ja ympäristöinstituutin johtaja Kimmo Saarinen ja sitten konkreettisemmin Lappeenrannan kaupunginpuutarhuri Hannu Tolonen. Vaikka entisestä ”lehmusten kaupungista” on tullut ”Green Lappeenranta”, monen asukkaan mielestä kaupunki on viime aikoina kurittanut osaa viheralueistaan, varsinkin lähimetsiä, tarpeettoman kovalla kädellä. Keskustelussa nousivat esiin myös Linnoituksen vallit ja historialliset kasvit, jotka olisi syytä ottaa hoidossa paremmin huomioon. Paikalle oli kokoontunut kuulijoita reilu 20.

Niemisensaaren kasviretki lauantaina 21.5. liittyi osaksi Riihilahden tilalla järjestetyn kohtuusviikon toimintaa. Sadepäivä ei haitannut, kun reilu parikymmentä ihmistä lähti tutustumaan rehevän kevätmetsän kasvillisuuteen. Eteen nousivat näsiän ja kevätlinnunherneen ohella monet lehtojen saniaiset. Kallioiden kirjomille lehmuspaikoille ei sateiden liukastamana uskaltauduttu, mutta muutama jykevä metsälehmus käytiin lopuksi bongaamassa lähimetsässä. Myös retriitti onnistui paremmin kuin kohtuullisesti ja ulkopaikkakuntalaisetkin olivat ihastuneita. Viikon ohjelmaa kehuttiin monipuoliseksi.

Linnoituksen kasviretkelle päästiin lähestyvän ukkosrintaman uhatessa torstaina 16.6. vain vajaan kymmenen retkeläisen joukolla, sillä kierroksen ennakkomainonta jäi suorastaan olemattomaksi. Vajaa kaksi tuntia sujahti kuitenkin nopeasti ja retkeläiset selvisivät lähes kuivin nahoin. Kävelyreitti seuraili tällä kertaa Linnoituksen itävalleja, jotka kukkivat todella komeasti: tarjolla oli ukonpalkoa, paimenmataraa, valkopeippiä – ja maitohorsmaa, jonka kukinta on perinteisesti ollut merkkinä kesän kääntymisestä loppupuolelle! Valleilla perehdyttiin myös heinien maailmaan, ja lopussa retkeläiset erottivat jo tottuneesti nadat ja nurmikat toisistaan.

Luonnonkukkien päivän kasviretki suuntasi sunnuntaina 19.6. Joutsenon Ritasuolle. Tuulinen ja sateenharmaa sää pelästytti monet vaan ei kaikkia: 12 retkeläistä pääsi tutustumaan melkein kuivin nahoin lähes luonnontilaiseen rämeeseen ja sen kasvillisuuteen. Rämevarvuista löytyivät ensinnä vaivero, suopursu ja vaivaiskoivu. Pienelle pyöreälehtikihokille ei löydetty etsinnästä huolimatta pitkälehtisempää sukulaista. Suoperhoset jäivät näkemättä, mutta vajaan parituntisen aikana kukaan ei kadonnut suonsilmään!

Anolan kedon hoitotalkoot Joutsenossa pidettiin maanantaina 15.8. klo 16-19. Keto oli hyväkuntoinen ja niukkakasvuinen, ja viime kesänä tehty laajennusaluekin selvästi helppotöisempi. Kahdella niittokoneelle leikkuu oli tehty äkkiä ja heinät haravoitu kasoihin. Ne kuljetettiin pressuilla edellisvuosien tapaan reunapajukon suojiin, jossa humalanvieras kasvoi edelleen  hyvävoimaisena. Talkoiden aikana kedon reunalla ollut hakkuuläjä muutaman vuoden takaa polteltiin pois, joten ’kauneusvirhekin’ katosi perinnemaisemasta. Talkoisiin osallistui kuusi ihmistä.

Riihilahden perinnetilan hoitotalkoot Lappeenrannan Niemisensaaressa olivat vuorossa lauantaina 20.8. klo 10-16. Isot pellot ja ketorinne oli niitetty traktorivoimin jo reilu viikko aikaisemmin, joten edessä oli heinän haravointia seitsemän ihmisen voimin. Lisänä oli kolmen naisen tomera keittiöporukka, joka tarjosi talkooväelle ruoan ja kahvit. Ennen varsinaista sessiota aloitettiin vanhan kasvihuoneen puukasan poltolla, joka tarjosikin oivan pohjan heinän hävitykselle – kaikki niitos voitiin polttaa paikan päällä, kun edeltävän yön sade oli kastellut sopivasti lähialueet. Toisen pellon niitos korjattiin seipäille, joita syntyi kymmenkunta.

Hiljan päivän syysretki vietettiin lauantaina 8.10. jäkälien ja sammalten parissa. Lappeenrannan Myllymäkeen kokoontui Seppo Vuokon johdolla 12 hengen joukko, joka siirtyi retkikohteelle Tupavuoren alueelle Karhusjärven kupeeseen. Retkellä Seppo kertoi jäkälien – sienen, levän, hiivan ja bakteerien erikoisen yhteiselämänmuodon – tunnistamisesta ja kasvupaikoista. Sekä tietysti katsottiin monenlaisia jäkäliä: harmaaröyhelö, harmaahankakarve, pilkkunahkajäkälä, okatorvijäkälä, ja monta muuta.

Lepakkoiltaa vietettiin maanantaina 10.10. Joutsenon koulukeskuksessa. Karri Kuitunen kertoi ensin lepakoista yleisesti, jonka jälkeen katsottiin vesisiippojen ja pohjanlepakon lentokuvaa Vuokselta ja kuunneltiin kattava valikoima suomalaisia lepakoita erilaisista ääninäytteistä; kimakoita vihellyksiä, rentoa rupattelua ja saaliin lähestymisessä tiivistyvää äänimuuria. Kesällä 2016 Kuitunen on äänittänyt ja etsinyt lepakoita laajasti rajasedun vesistöjen ääreltä Lappeenrannasta Parikkalaan. Yllätyksiäkin löytyi, kuten 17 kuulijaa pääsi todistamaan! Esityksen jälkeen yhdistyksen syyskokous valitsi seuraavan toimintavuoden hallituksen ja talouden sekä toiminnan suuntaviivat. Suomen juhlavuoden kunniaksi on luvassa kattava valikoima erilaisia retkiä ja muita tapahtumia!

Monipuolista toimintaa

Yhdistys järjestää tapahtumia, retkiä ja kuvailtoja kaikille luonnosta ja ympäristöstä kiinnostuneille. Tulevat tapahtumatiedot löydät…

Lue lisää

Vuonna 2019

Yhdistyksen juhlavuosi alkoi komeasti, kun Kimmo Ohtonen johdatteli 6.2. luontosuhteen pariin liki 300 kuulijaa Kehruuhuoneen täydessä salissa.…

Lue lisää

Vuonna 2018

Toimintavuosi lähti liikkeelle 21.5. Arboretumin puuretkellä. Pitkään kaupungin puutarhurina toiminut Arto Pulkkinen kertoi aluksi puulajipuiston…

Lue lisää

Vuonna 2017

Luonnossa tapahtuu! Kymenlaaksolaisen luontovalokuvaaja Lassi Kujalan kuvaesitys ja yleisöluento kohtaamisista luonnossa kokosi Linnoituksen…

Lue lisää

Vuonna 2015

Yhdistyksen sääntömääräinen kevätkokous pidettiin Saimaan luonnonsuojelukeskuksessa Lappeenrannassa tiistaina 24.3. Kun vuoden 2014…

Lue lisää

Vuonna 2014

Riivatun lupiini! Kirjastojen luonto- ja ympäristöviikolla aloitettiin lainaluonnon merkeissä. 10.2.2014 Lappeenrannan kirjaston musiikkisaliin…

Lue lisää