Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistys

Kuopio
Navigaatio päälle/pois

BLOGI Puhtaasta luonnosta saa myös taloudellista hyvinvointia

Ensiksi haluan sanoa sen, että minusta on sääli, että luonto monesti tarvitsee taloudellisen merkityksen ennen kuin sitä osataan arvostaa.

Viime viikolla kävin Pro Leppävirta tilaisuudessa kuuntelemassa tarinan yhdestä puusta ja siitä mitenkä luonto koskemattoman puhtaana voi tuoda myös taloudellista hyvinvointia alueelle pidempään ja kestävämmin kuin raskaat teollisuushankkeet. Tarina Paavolan Tammesta on hyvä esimerkki siitä kuinka yksi puu voi houkutella ihmiset ympäri maailmaa ihmettelemään sen kauneutta. Jonkun piti vain kertoa puusta maailmalle. 14.9.2014 Antti Huttunen julkaisi retkipaikka.fi sivustolla blogi tekstin ” PAAVOLAN TAMMI – ONKO TÄSSÄ SUOMEN KAUNEIN PUU?”. Juttu lähti leviämään ja ihmisiä alkoi käymään puun luona ihastelemassa sitä. Kävijöitä tuli niin paljon, että kesäaikaan kannatti perustaa kahvila vierailijoita varten. Parhaimmillaan puun luona vieraili 400 ihmistä päivässä. Sonata Arctica teki musiikkivideon puun alla tuoden puulle kansainvälistä näkyvyyttä. Lohjan matkailutulo on kasvanut 36%. Kaiken tämän mahdollisti yksi puu.

Suomen matkailu on kovassa nousussa ja ihmiset tulevat tänne puhtaan luonnon perässä. Epäilyskin siitä, että luontomme ei ole puhdas vie turistin euroineen sinne missä luonto on vielä puhdasta. Yksikin tehdas voi olla merkittävä imagohaitta alueen luontomatkailulle ja sitä myöten vaikuttaa alueen talouteen negatiivisesti. Meillä Kuopiossa on uskomattoman hienoja luontokohteita ja tehdassuunnitelma, joka lisäisi alueemme kasvihuonepäästöjä 30%. 10.10 Finnpulpin järjestämässä tilaisuudessa kysyin, että onko tehtaan tuomia negatiivisia talousvaikutuksia arvioitu? Vastaus oli, että negatiivisia talousvaikutuksia ei ole arvoitu.

Työni puolesta olen myös tekemisissä Puijon eri kehitystahojen kanssa. Huomaan samanlaista lyhytnäköisyyttä myös Puijon kehityssuunnitelmissa. Vielä en osaa sanoa, että miksi Kuopiossa ei uskalleta yhdistää luonnon ja talouden kannalta kestävää kehitystä.

Sampo Jaakkola

Toiminnanjohtaja

Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistys