Sijainti: Pääsivu / Luonto ja ympäristö / Ympäristöpalkinnot

Ympäristöpalkinnot

SLL:n Keski-Suomen piirin myöntämät ympäristöpalkinnot   

biokaasuauto-pieni03.jpg2003  Erkki ja Marja Kalmarille tukiryhmineen Maailman Ympäristöpäivänä 5.6.2003 biokaasun käytön esimerkillisestä edistämisestä Suomessa. Heidän maatilansa on sekä lämmitetty että sähköistetty biokaasulla ja sähköä riittää myös myyntiin. Biokaasulla toimii myös heidän autonsa, Suomen ensimmäisenäPalkintotiedote

2002  Aini ja Risto Lepänjuurelle Maailman Ympäristöpäivänä 5.6.2002 pehmeän metsänkäsittelyn toteuttamisesta Levälahti -tilallaan Sumiaisissa Suomen ensimmäisen yksityistilan ekometsäsuunnitelman valmistuessa. Palkintotiedote

2001  Viljamensaaren suojelijoille, maan omistajien edustajille Juhani ja Kimmo Mäkiselle Korpilahden Putkilahdessa 5.6.2001. Saari on hyvä esimerkki  lehto-alueesta, jonka käyttö on järjestetty luonnonarvot säilyttävällä tavalla jo pitkän ajan kuluessa.  Alue kuuluu mm. Naturaan ja on valkoselkätikan ruokailualuetta. Palkintotiedote

Kuva Haapalehdon nettisivuilta1998  Agronomi Lea-Elina Nikkilälle, Leivonmäki, Haapalehdon luomutilan ekologisesti kestävästä, esimerkillisestä hoidosta ja tietojen jakamisesta. Tila oli pitkään sähköistetty aurinko- ja tuulienergialla. Palkinto luovutettiin piirin järjestämän, SLL:n 60-vuotistaivalta juhlistavan tilaisuuden yhteydessä Putkilahdessa 10.7.1998.  Tila on sittemmin perustetun Leivonmäen kansallispuiston keskellä. Palkintotiedote     Lea-Elina Nikkilän Haapalehto-tilasta (METSONpolku-sivut)

1997  Tontunvuoritoimikunnalle ja Vilho Rautialalle Jyväskylän maalaiskunnan Vesangassa 16.10. Rautiala on Tontunvuoren suojelualueen entinen maanomistaja. Liike toimi 10 vuotta tuloksellisesti Tontunvuoren suurkaatopaikan torjumiseksi.

1996  Kalabiologi Anssi Elorannalle, Keski-Suomen ympäristökeskus 8.8.1996, mm. virtavesien ennallistamistöiden käynnistäjänä ja asiantuntijana.

1995  Putkilahden kyläseuralle Korpilahdella 21.6. aktiivisesta mukanaolosta paikallisissa luonnonhoitohankkeissa, kuten niittyjen ja lintuvesien hoidossa, ja arvokkaasta miljööstä huolehtimisesta.

1994  Metsä-Serlan Äänekosken tehtaille 13.7.1994 vesistöön kohdistuneiden päästöjen voimakkaaseen vähentämiseen suostumisesta, mitä seurasi siirtyminen ns. tiukentuneiden lupaehtojen kauteen koko Suomessa.

vaaru-logo.jpg1993  Vaarunvuori-liikkeelle/ Juhani Paavola ja Heljä Taavitsainen 15.6.1993 pumppuvoimalahankkeen vastaisesta kamppailusta erityisen arvokkaalla luonnonalueella Korpilahdella. Voimala olisi kuluttanut noin 25 % enemmän sähköä kuin tuottanut. Kamppailu Vaarun puolesta kesti 30 vuotta. SLL:n valtakunnallinen ympäristöpalkinto vuonna 1997. Vaarunsivut

1991  Reino "Myrkky"-Salmiselle ansioista Jämsän-Jyväskylän alueen myrkkyjen selvittelystä sekä lahonsuoja-aine KY-5:n valtakunnallisen käytön lopettamisesta.

1989   Keski-Suomen lääninhallituksen ympäristönsuojelutoimistolle, ilmansuojelun toimialalle.

 

Kuvat biokaasuauto ja Vaaru Juhani Paavola, kuva Haapalehto Haapalehdon nettisivuilta.