Sijainti: Pääsivu / Lajitutkimukset / Linnut / Linnunpöntöt / Linnunpönttöjen rakentaminen

Linnunpönttöjen rakentaminen

logovariMonet lintulajit ovat riippuvaisia ihmisten tekemistä linnunpöntöistä, sillä metsissä ei ole tarpeeksi pesäpaikkoja kolopesijöille. Sijoittamalla pesäpönttöjä pihapiiriin voit nauttia linnunlaulusta ja saat ahkeran puutarhatuholaisten hävittäjän. Talitiaiset, sinitiaiset, kirjosiepot ja leppälinnut pesivät mielellään pihapiirissä.

Metsäänkin kannattaa sijoittaa linnunpönttöjä. Metsään voi viedä pikkulinnun pönttöjen lisäksi myös pöllönpönttöjä. Pöllöt pitävät myyrät ja hiiret kurissa. Pikkulinnut syövät puita vaivaavia tuhohyönteisiä, kuten pistiäistentoukkia.

Pesäpöntöt pitää muistaa tyhjentää edelliskesän pesimistarvikkeista, koska useimmat linnut eivät osaa itse siivota pönttöjä. Tyhjentämällä vanhat pesätarvikkeet saadaan niissä majailevat, lintuja kiusaavat kirput pois pöntöstä. Paras tyhjennysaika on syksy tai talvi. Pakkasella tyhjennettäessä kirput eivät pääse puremaan ihmistäkään.

Millainen on hyvä linnunpönttö?

Linnunpöntön tekemisessä on muistettava:

Tee pönttö raakalaudasta tai pyöreästä puusta kairaamalla. Linnulle turvallista ja hyvää linnunpönttöä ei voi tehdä muovista eikä vanerista. Pönttö tehdään valon ja veden pitäväksi, mutta pönttöön joutuneen veden olisi kuitenkin päästävä pohjan kautta pois. Puhdistuksen takia joko katon tai pohjan on hyvä olla avattava. Lentoaukon suhteen linnut ovat tarkkoja. Sopivia lentoaukkoja:

  • sinitiaiselle 2,6 - 2,8 cm
  • kirjosiepolle 2,8 - 3,0 cm
  • talitiaisille 2,8 – 3,2 cm
  • kottaraisille, varpuspöllöille ja liito-oraville 4,5 – 5 cm
  • helmipöllöille ja leppälinnuille 7 – 10 cm
  • telkille 10 – 12 cm
  • viirupöllölle 17 cm
 • Linnunpönttöjä voi valmistaa myös sellaisille lintulajeille, jotka eivät pesi tavanomaisesti rakennetussa pöntössä. Esimerkiksi puukiipijän pönttö valmistuu kahdesta, suorakulmaan liitetystä laudasta (joista toisen ulkoreunaan on koverrettu pieni, puukiipijän mentävä aukko), kolmion muotoisesta pohjakappaleesta ja katosta ja se kiinnitetään puun runkoon niin, että puun runko on pöntön kolmas sivu. Puukiipijä pujahtaa pönttöön rungon kyljestä. - Harmaasieppo puolestaan suosii avomallia: sivuseinät, takaseinä, pohja ja katto, mutta etuseinäksi alareunaan kiinnitettu matala seinämä.

Sijoita valmiit pöntöt puihin tai oksanhankaan metallilangalla tai köydellä niin, ettei lanka kurista puuta. Pönttöjä ei pidä naulata puihin! Tarkista pönttöä siivotessasi myös pöntön kunto ja kiinnitys!

pohja-avattava linnunpönttö

Esimerkki pohja-avattavasta linnunpöntöstä. Pohjan on oltava riittävän väljä ja reikien tarpeeksi suuret, jotta pohjan saa auki, vaikka se kastuessaan turpoaa. Pohjan keskellä olevasta ruuvista voi kiskoa, jos pohja on vähän jumissa. Takarimat pitävät pöntön irti puuta pitkin virtaavasta vedestä, mikä moninkertaistaa pöntön iän. Suuaukkopelti estää käpytikkaa ja oravaa laajentamasta lentoaukkoa. Kaksi kiinnityslankaa varmistaa pöntön pysymisen puussa, vaikka toinen lanka katkeaisi. Katto peittää reilusti kaikki saumat ylhäältä päin.

Lisää linnunpönttöjen rakennusohjeita löydät Birdlifen sivuilta.