Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Hämeen piiri Janakkalan yhdistys

Janakkala
Navigaatio päälle/pois

Väistyvä puheenjohtaja kiittää

Kiitos kuluneista vuosista!

Oman puheenjohtajakauteni ollessa lopullaan on aika muistella hetkiä kolmesta vuodesta Janakkalan Luonto ja Ympäristö ry:n puheenjohtajana ja kiittää kaikkia yhdistyksemme luonnonsuojelijoita ja muita luonnon ystäviä, joiden kanssa olen saanut tänä aikana tehdä yhteistyötä. Martti Heikinheimon astuessa yhdistyksen puheenjohtajaksi vuonna 2023, jään yhä mukaan toimintaan osaksi JLY:n hallitusta.

Yhdistyksemme talkootunnit ovat olleet kolmen vuoden aikana huipussaan: Leppäkoskelle rakentui uudet kylmänkukkaportaat suojeltuja luonnonkukkia varjelemaan sekä viime kesänä Mallinkaisille kunnostettiin retkeilyreittejä ja tehtiin portaat Valskerinkalliolle. Lisäksi pyörivät jo perinteiset Laurinmäen niityn/kedon ja luontopolkujen hoitotalkoot sekä polttopuutalkoot. Parin koronavuoden jälkeen saimme jälleen viime keväänä 2022 kokoon talkooporukan lasten luontotapahtumaan ja vierailijoita olikin onnistuneessa tapahtumassamme jälleen yli 300.

Olemme retkeilleet niin lähellä kuin kaukanakin, vaikka koronakin muutaman retken meiltä peruutti. Retkillä on tehty valtavasti upeita luontohavaintoja ja olemme kohdanneet niissä runsaasti iloisia luonnon ystäviä. Lämmin tunnelma ja välittävä ilmapiiri on ollut ominaista kaikille tapahtumillemme ja retkillemme. Yksi erityisen mieleenpainuva lähiretki oli kesällä 2021, kun pääsimme käymään Janakkalan uudella yksityisellä suojellulla metsäalueella.

Yhdistyksen jäsenmäärä on ollut melko tasainen, jopa lievästi nouseva. Tapahtumissa olemme kohdanneet paljon luonnosta huolestuneita ihmisiä ja meihin on yhä enemmän otettu yhteyttä jokin luontohuoli mielessä. Olemme auttaneet aina, jos vain olemme jotenkin voineet.

Paljon olemme Janakkalan luonnossa menettäneet, mutta jotain olemme myös onnistuneet säilyttämään. Laurinmäen Suomi 50v –kuusikko säästyi hakkuilta ja sai jäädä osaksi luontopolkuverkostoa Määkynmäelle. Mallinkaisilta menetimme Kahilahden laavun läheisyydestä tammikuussa 2019 tapahtuneissa luontoihmisiä järkyttäneissä hakkuissa liito-oravan ja lepakoiden elinympäristöjä. Nuo hakkuut käynnistivät yhdistyksemme voimakkaan taistelun kunnan retkeilymaastojen ja luonnon puolesta. Olemme kirjoittaneet lausuntoja tonttikaavoitusta vastaan, olleet yhteyksissä ELY-keskuksen kanssa ja seurailleet aktiivisesti kuntametsien tilannetta. Näiden toimien jäljiltä on Janakkalan kuntametsissä nyt suunnitteillla kolme uutta METSO-suojelualuetta.

Viimeisin suuri huoli yhdistyksellämme ja usealla kuntalaisella oli Mallinkaisten Saparonniemeen suunnitellut harvennushakkuut. METSO 1 –alueeksi määriteltyjen ”tonttimetsien” menetys Mallinkaisten pohjoispäässä sai nyt monet yhdistämään voimansa ja tekemään kaikkensa, jotta saisimme säilyttää Saparonniemen luonnon myös tulevaisuuden retkeilijöille ja ennen kaikkea luonnolle. Yhdistys tapasi kunnan viranhaltijoita marraskuussa ja teki kuntalaisaloitteen Saparonniemen hakkuiden estämiseksi ja vanhojen kuntametsien suojelemiseksi joulukuussa 2022.

Uusi vuosi aloitetaankin Janakkalan kunnan teknisessä lautakunnassa käsittelemällä kuntalaisaloitettamme ja tekemiemme luontohavaintojen myötä tullaan alueella tekemään myös lisää luontoselvityksiä, ennen kuin hakkuita voidaan edes ajatella. Olemme siis yhdessä saaneet lisäaikaa Saparonniemelle ja voittaneet aktiivisella toiminnallamme ensimmäisen erän luonnolle. Nyt on jatkettava tätä työtä sinnikkäästi niin Saparonniemen kuin muidenkin luonnontilaisten/vanhojen kuntametsien ja elinympäristöjen suojelemiseksi!

Näinä ennätyshakkuiden ja luontokadon vuosina muistutan kaikkia luonnon ystäviä: olemme täysin riippuvaisia luonnosta ja meidän on pidettävä yhä tiukemmin hupenevasta luonnostamme huolta. Tervetuloa mukaan toimintaamme, yhdessä olemme vahvempia!

Oikein hyvää ja luonnonläheistä uutta vuotta 2023!

Luontoterveisin,

Johanna Sahila (väistyvä puheenjohtaja)