Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Etelä-Savon piiri Itä-Savon yhdistys

Itä-Savo
Navigaatio päälle/pois

Tarkastele lähitienoitasi ja poimi talteen maastoon päätyneet tupakantumpit, nuuskatyynyt, nikotiinipussit ynnä muut tupakkatuotteiden käytöstä aiheutuneet roskat.

Tuo keräämäsi roskat keskiviikkona 31.5. klo 17 tumppitynnyriin, joka tuolloin löytyy Haislahden rannan länsilaidalta Rinki-kierrätyskonttien lähistöltä.

ISLYn Roskariihi-ryhmän järjestämässä parituntisessa tumppitempauksessa tehdään näkyväksi, minkä verran ja mistä tupakannatsoja löytyy sekä pohditaan keinoja tumppienviskelyn lopettamiseksi Savonlinnassa.

Tilaisuudessa on jaossa tupakkaroskien aiheuttamista vaaroista tiedottavia esitteitä sekä taskuun mahtuvia miniroskiksia, joihin voi väliaikaisesti säilöä pienikokoisia, mm. tupakoinnin seurauksena syntyviä roskia.

Ohjelmassa on myös natsojen noukintaa kuormalavateoksia ympäröivältä sora-alustalta, kulkuväylien puhdistusta tupakantumpeista sekä rantakivikon siistimistä sinne päätyneistä roskista.

Tempaus on avoin kaikille, ja osallistumista myös oppilaitoksista ja työyhteisöistä toivotaan.

Tumppienkeruuseen osallistuvat palkitaan natsannoukkijan pipolla / – huivilla / roskankerääjän rannekkeilla.

Toukokuun viimeinen päivä on nimetty kansainväliseksi tupakattomaksi päiväksi ja sen tarkoituksena on tuoda esille tupakan haittoja ja tiedottaa tupakointiin liittyvistä terveysriskeistä. Teemapäivää on vietetty WHO:n aloitteesta 1980-luvun lopulta lähtien.

Omien lähialueiden tumppikeskittymistä voi postata kuvia Roskariihi-fb-ryhmään tai omaan someen aihetunnisteilla #tupakatonpäivä ja  #tumpit2023.

Tumppitynnyrin sisältö kuvataan ja toimitetaan lopuksi sekajätekeräykseen. Kerätyt määrät ilmoitetaan pussillisina Ylen Miljoona roskapussia -kampanjan roskalaskuriin.

Tervetuloa mukaan edistämään yhteisten ympäristöjen siisteyttä ja kansanterveyttä!

Suomen ASH ry:n tiedotteesta (23.5.2022) löytyy tärkeää tietoa tupakantumppien aiheuttamista haitoista ja ympäristöongelmista. Kannattaa lukea!

Tupakantumpeista syntyy vuosittain satoja miljoonia kiloja myrkyllistä jätettä – Suomen ASH ry | Suomen ASH ry