Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Inkoon-Siuntion yhdistys

Inkoo-Siuntio
Navigaatio päälle/pois

Pohjoismaisen Luonnonkukkien päivän teemanalaji on tänä vuonna lumme
(Nymphaea tetragona).
Inkoon-Siuntion Ympäristöyhdistys vie sunnuntaina 16.6. retkelle lummelammelle Västankvarniin Inkoossa. Kuljemme halki peltojen ojanpenkkaa, jatkamme metsäpolkua ja osin aivan metsässä risukoita väistellen ylös pienelle Kryckelstjärnen -lammelle.

Lumpeet ovat kaikkien tuntemia vesikasveja, joilla on suuri, valkoinen kukka. Runsaimmillaan ne ovat pehmeäpohjaisissa pikkujärvissä ja suojaisissa järvenlahdissa; murtovedessä ja virtaavassa vedessä ne eivät oikein viihdy.

Kuva: NN

Lumpeet ja keltakukkaiset ulpukat kuuluvat lummekasveihin, joka on yksi kaikkein vanhimmista ja alkeellisimmista siemenkasvien heimoista. Kukkivat lumpeet tunnistaa helposti lumpeiksi, mutta pelkät lehdet voi sekoittaa ulpukan lehtiin. Miten tunnistat lumpeen lehden? Ovatko lumpeen kukat aina valkoisia? Lumme on myrkyllinen, mutta kuitenkin sitä on käytetty myös rohdoskasvina – onpa se joidenkin eläinten mielestä jopa herkullinen.

Tule mukaan tutustumaan lumpeisiin ja matkan varrella moniin muihinkin luonnonkasveihin sekä ennen kaikkea nauttimaan upeasta keskikesän päivästä luontoretkellä!

Kokoontuminen Västankvarnin koulun kohdalla, Västankvarnintie 399, klo 10.00. Retki kestää n. 2-3 tuntia, on maksuton ja avoin kaikille kiinnostuneille. Ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Mukaan kelin mukaiset varusteet, mielellään kasvikirja ja lisäksi vähän evästä.

Tervetuloa mukaan!