Hyvinkään ympäristönsuojeluyhdistys järjestää Maailman Geodiversiteetti-päivänä su 6.10. opastetun kävelyn ”muinaisen tulivuoren kraatterin magmasäiliöön” Usmiin.
Teemana on luonto ja geologia, elottoman luonnon monimuotoisuus.
Lähtö on klo 10 rautatieaseman yläparkkipaikalta (Solbonkatu) autoilla Usmiin (miel. täysin autoin). Muutama paikka autottomille. Kysyä voi Yrjöltä. Sateella ei lähdetä.
Kävelykierros Usminjärveltä Kaksoislammille, jossa evästauko. Eväät / juotavaa mukaan ja säänmukainen varustus, kunnon jälkineet. Kesto yht. n.3 tuntia. Kalliomaastoa, pääosin poluilla. Maaston vuoksi ei suositella huonojalkaisille.
Tulivuoriretki on avoin kaikille. Tervetuloa viettämään Geodiversiteettipäivää!
Kansainvälistä Geodiversiteettipäivää on vietetty Unescon päätöksellä 6.10. vuodesta 2022, Hyvinkäällä nyt ensimmäistä kertaa. Päivän tavoitteena on tuoda esiin geodiversiteetin tärkeyttä. (Aikaisemmin Hyysy on viettänyt retkeillen Geologian päiviä syyskuussa.)
Geodiversiteetti tarkoittaa elottoman luonnon, maanpäällisen ja alaisen luonnon, monimuotoisuutta. Siihen kuuluvat maaperä, kallioperä, hydrologia, geomorfologia ja pinnanmuodot.
Usmin alue on pääosin Usmin valtionmetsää 550 ha. Käyttö talousmetsänä on lopetettu, ja siitä tuli Usmin luonnonhoitometsä.
Usmi on osa laajaa Kytäjän-Usmin ulkoilu- ja retkeilyaluetta. Alueella on useita ulkoilureittejä nuotio- ja uimapaikkoineen, sekä hiihtolatu-ja pyöräilyreittiverkosto. Kytäjän-Usmin erämaa on laajaa yhtenäistä metsäaluetta (MLY) ja luonnon ydinaluetta sekä sekä Natura 2000-aluetta. Alue on muinaisen tulivuoren kraatteri, Suomen suurin gabromassiivi.
Alueella on valtakunnallisesti avokkaita kallioalueita. Jyrkkien kallioiden välissä on pikku järviä ja suopainanteita, eri-ikäisiä metsiä harvinaisine kasveineen ja monipuolinen eläimistö. Metsätyypit vaihtelevat kallioiden lakimänniköistä painanteiden ja puronvarsien lehtoihin. Luonnonsuojelualueita on yli 300 ha. Monien mielestä Usmin-Kytäjän alue on Nuuksion kansallispuistoakin hienompi alue.
Kuva Y. Ala-Paavola: Iso Karhun soista rantaa ja louhittua mustaa kiveä (Gabroa)