Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Helsingin yhdistys

Helsinki
Navigaatio päälle/pois

Millaiset jäljet historialliset rautakaivokset ovat jättäneet luontoon?

Geologi Antti Sallan opastamana tutustumme sunnuntaina 22.5. yhteen oman aikansa merkittävään rautakaivosalueeseen Sillböleen eli Silvolaan ja pienempään Kopparbergetiin eli Vaskivuoreen. Havainnoimme myös keväisen luonnon pieniä yksityiskohtia.

Retki on kaksiosainen: Lähdemme klo 12 Vaskivuorentieltä runkolinjan 560 pysäkiltä V1611. Pysäkki Google Mapsissa. Kierrämme ensin Sillbölen rautakaivosalueen  ja pidämme siellä evästauon. Sen jälkeen kävelemme Vaskivuoren puolelle. Koko retken pituus on runsaat 3 kilometriä. Retki päättyy Vaskivuoren bussipysäkille kello 16 mennessä, mutta voit lopettaa milloin itsellesi sopii.

Vaativuus: Sillbölen kaivoskierros on helppo, noin 1,5 km. Korkeuserot ovat pieniä ja kuljemme polkuja tai hiekkateitä. Vaskivuoren maastossa on jyrkkiä mäkiä ja kuljemme metsäpolkuja. Liikuntarajoitteisille tämä osuus ei sovi.

Varusteet: Säänmukainen vaatetus ja jalkineet, jotka sopivat myös metsämaastoon. Vesipullo sekä eväät; istuinalusta. Kävelysauvoista on hyötyä Vaskivuoren puolella.

Säävaraus. Pieni tihkusade tai sadekuuro ei haittaa, mutta kaatosateella retki siirretään toiseen ajankohtaan. – Lue viime hetken tiedot verkkosivuiltamme, Facebookista tai soita Mirja Reijoselle, p. 050 1420.

Vakuutus: Suomen luonnonsuojeluliitto tarjoaa tapaturmavakuutuksen 18–69-vuotiaille retkeläisille.

Ilmoittautuminen: Retken osallistujamäärä on rajoitettu. Ilmoittaudu viimeistään 19.5. täällä.

Viime hetken ilmoittautumiset tai peruutukset: tekstiviesti Mirja Reijoselle puh. 050 1420.

Saavutettavuus:

  • Jos tulet julkisilla, hae Reittioppaaseen osoitteeksi Vaskivuori ja pysäkki V1611.
  • Jos tulet autolla, löydät pysäköintialueen osoitteesta Kaivostie 5. Tällöin voit jäädä odottamaan bussilla tulijoita Kaivokselan päiväkodin lähistölle. Päiväkodin osoite on Kaivosvoudintie 6.

Retki kuuluu Helsyn Kaivosten kertomaa -sarjaan, joka järjestetään Suomen luonnonsuojeluliiton kaivosteemavuoden innoittamana. Pääkaupunkiseudulla on aikoinaan louhittu muun muassa rautaa, kuparia ja kalkkikiveä. Käymme historiallisilla paikoilla katsomassa, millaisena kaivostoiminnan jäljet näkyvät nykyhetken luonnossa. Haluamme myös lisätä arkeologisten ja kulttuurihistoriallisten muistomerkkien arvostusta, vaikka kyseessä olisi pelkkä kuoppa maastossa. Sehän saattaa olla kalkkiuuni, joka kertoo paikan kaivoshistoriasta.

Tutustu alueeseen:

Lue lisää: