Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Helsingin yhdistys

Helsinki
Navigaatio päälle/pois

Tervetuloa elämykselliselle matkalle Torronsuon kansallispuistoon!

Lähdemme lauantaina 30.9. kello 9.30 Packalénin tilausbussilla Kiasman edustalta ja palaamme samaan paikkaan noin kello 19.30. Voit myös nousta bussiin ja jäädä pois Ikean pysäkillä Espoon Lommilassa.

Tammelassa noin 120 kilometrin päässä Helsingistä sijaitseva laaja, lähes luonnontilaisena säilynyt upea Torronsuo on maamme syvin suo ja Etelä-Suomen suurin keidas- eli kohosuo: tuntomerkkejä ovat kuivat kermit, kosteat kuljut ja avovesipintaiset allikot.

Suon monipuolisen runsas kasvi- ja hyönteismaailma tarjoaa paljon. Karpalo on kansallispuiston tunnuslaji, suolla kasvaa myös juolukkaa, lakkaa ja variksenmarjaa. Paljon on rahkasammalia, kanervaa, leväkköä, mutasaraa ja suopursua. Suosaarekkeet lehtomaisine lajeineen luovat vastakohtaa karulle keidassuolle. Syysilmeessään ruska-aikaan suon kasvistossa on väriloistoa.

Linnuille Torronsuo on niin muuttomatkojen levähdyspaikka kuin kahlaajien ja muiden vesilintujen suosiossa oleva pesimäalue. Alueen kautta kulkee esimerkiksi hanhia, kurkia, peippoja ja petolintuja.

Torronsuo on säästynyt laajoilta metsäojituksilta ja turpeen nostoilta, mutta malminetsintävaraus uhkaa osaa luonnonsuojelualuetta.

Yleisön toiveesta: olemme kysyneet matkoillemme osallistuneilta toiveita luontokohteista, joihin he haluaisivat tutustua. Torronsuo on noussut joka kerran esiin ja saanut useita mainintoja. Nyt toive täyttyy.

Tutustu tarkemmin tähän hienoon kohteeseen: https://www.luontoon.fi/torronsuo

Olet tervetullut syksyiselle, kiireettömälle luontomatkallemme. Sekä meno- että paluumatkalla pidämme virkistys- ja kahvitauon ABC:llä Karkkilassa. Omien eväiden syöntiin olemme varanneet aikaa Torronsuolla, ja mikä tärkeintä,  aikaa riittää suoluonnosta nauttimiseen ja valokuvaamiseen.

Vaativuus
Maasto on pääosin tasaista ja liikumme paljolti uusituilla pitkospuilla.
Voit valita lyhyemmän, noin 5,5 km tai vaativamman, noin 8,5 km opastetun kierroksen. HUOM. Reittiehdotukset voivat vielä muuttua!

Varusteet sään mukaan; ylimääräistä lämmintä taukoja varten; tukevat retkijalkineet. Riittävästi syötävää ja juotavaa. Kävelysauvoja ei pitkospuilla voi käyttää.

Matkan hinta
Helsyn sekä muiden Luonnonsuojeluliiton ja Natur och miljön jäsenyhdistysten jäsenille 30 euroa, muille 40 euroa.

Jos et ole vielä jäsen, tutustu jäsenyyden etuihin ja liity täällä.

Ilmoittautuminen alkaa perjantaina 8.9. kello 10. Seuraava ilmoittautumislinkki alkaa silloin toimia: https://helsy-lv.creamailer.fi/survey/yoniqi0xeopjb

Helsyn luontoretket ja -matkat ovat suosittuja, joten varaa paikkasi heti ilmoittautumisen alkaessa. Mukaan mahtuu rajatusti osallistujia.
Viimeinen ilmoittautumis- ja maksupäivä on torstaina 21.9.
Maksua emme palauta tämän jälkeen tehdyistä peruutuksista.
Tarkemmat tiedot maksamisesta lähetämme mukaan mahtuneille.

Vakuutus: Suomen luonnonsuojeluliitto tarjoaa tapaturmavakuutuksen 18–69-vuotiaille retkeläisille. Muiden on hyvä huolehtia omasta vakuutuksestaan.

Jos haluat tutustua retkikohteeseen tarkemmin, lue lisää:
Suomen ääripisteet: Paksun suon salaisuus   9.11.2020
Erämaatunnelmaa Etelä-Suomessa − Ruskaretki Torronsuon kansallispuistoon   24.9.2022
Torronsuon kansallispuisto ja Kiljamon kierros   21.6.2022
Suotaival Torronsuolla   22.5.2023
Suomen luonnonsuojeluliiton kannanotto Torronsuon kansallispuiston kaivoshankkeesta     9.6.2023
Torronsuon kansallispuiston hoito- ja käyttösuunnitelma  2009

Kuva: Mirja Lehtonen, Torronsuo Helsyn retkellä 3.10.2015