Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Helsingin yhdistys

Helsinki
Navigaatio päälle/pois

Teemme retken Vartioharjun tukikohtaan V ja sen puolustusasemiin 7-8  lauantaina 29.4. alkaen klo 11.

Tämä linnoite on osa Krepost Sveaborgin maalinnoitusrintamaa ja hyvin paikallistakin historiaamme täällä pääkaupunkiseudulla. Linnoitteita voi löytää lähimetsistä, puistoista tai jopa takapihalta. Ehkä oletkin jo pitkään halunnut tutustua metsään kätkettyihin mielenkiintoisiin rakennelmiin? Nyt on tilaisuus päästä mukaan asiantuntijan matkassa tutkimaan, mitä Vartioharjun kalliometsään kätkeytyy. Retkellä pääset myös tutkimaan puolustusaseman luolaa, jos se kiinnostaa.

Helsingin ympäristö linnoitettiin I maailmansodan aikana, vuosina 1914-1918. Suomi oli  Venäjän keisarikunnan alainen suuriruhtinaskunta itsenäistymiseensä asti. Maa- ja merilinnoitus oli osa Pietarin puolustusta. Linnoituksen nimi oli Krepost Sveaborg eli Viaporin linnoitus. Sodan kuluessa maalinnoitusvyöhykkeitä rakennettiin kolme. Vartioharjun tukikohta on osa toisen puolustuslinjan linnoitusta.

Oppaanamme on Igor Parri, joka on tutkinut ja taltioinut näitä kulttuurihistoriallisestikin arvokkaita puolustusasemia jo kahden vuoden ajan ja tehnyt suuren työn taltioidessaan ja jakaessaan tietoa tästä historian alueesta. Hän on ensimmäisenä kuvannut kaikki pääkaupunkiseudun I maailmansodan 36 tukikohtaa.

Jalkojemme alla on historiallinen aarre, josta kannattaa pitää huolta. Tällä hetkellä suuri osa linnoituksista on jäänyt rakentamisen alle tai on toiminut vuosikymmenien ajan roskiksena.

Retken kesto on kaksi tuntia. Maasto on vaikeakulkuinen. Pue jalkaan maastoon sopivat kengät, ota juomapullo ja seikkailumieltä mukaan.

Tapaamispaikka on  Vartiokylän Linnavuoren koilliskulma, missä polut yhtyvät (katso alla oleva kartta tai paikka Google Mapsissa). Linnavuorentien ajotien päättymäkohdasta tai Varjakanvalkaman ajotien päättymäkohdasta jatketaan matkaa polkujen risteykseen. Itäkeskuksesta matka jalkaisin kestää 15-20 minuuttia. Lähin bussipysäkki on H4351, johon pääsee busseilla 831K, 97, 842, 841.

Ilmoittaudu retkelle viimeistään 26.4. tämän linkin kautta. Retkelle mahtuu mukaan 20 ensiksi ilmoittautumista.

Ennalta voit makustella linnoiteretkeä Igor Parrin Youtube- ja Facebook -kanavilla, joissa hän esittelee kaikki kuvaamansa linnoitekohteet:

Tapahtumakuva: Igor Parri