Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Helsingin yhdistys

Helsinki
Navigaatio päälle/pois

Helsy aloittaa vesiteemaan liittyvän retkisarjan Mustavuoresta!

Geologi Antti Sallan johdolla tutustumme lähteisiin ja lähteikköihin, joita on Itäväylän varren metsikössä, Mustavuoressa ja Vuosaaren täyttömäen lähimaastossa.

Kulkuyhteydet julkisilla: Lähtöpaikalle on noin 900 metriä kävelyä itään päin bussien 560, 93 ja 841 Fallpakan pysäkiltä, mikä on lähellä Itäväylän ja Kallvikintien risteystä.

Reitti: Itäväylän parkkipaikka – Itäväylän lähteet – Mustavuoren kaivo – putkilähde – Vuosaarenhuipun länsireunan lähteikkö – Vuosaarenhuipun pohjoisreunan lähde – Itäväylän parkkipaikka.

Kävelymatka on noin 6 km. Voit kuitenkin lopettaa retken milloin haluat ja kävellä takaisin joko lähtöpaikkaan tai Niinisaarentien kautta Kallvikintielle, jossa on bussin 560 pysäkki.

Retkellä liikutaan vaihtelevassa maastossa: on mäkiä, kivinen tykkitie, juurakkoisia polkuja ja yhden lähteen luona on märkää (ei ole pakko mennä lähteen äärelle).

Varusteet: Säänmukainen vaatetus, vaellus- tai vastaavat kengät tai saappaat. Vaellus- tai kävelysauvat voivat olla avuksi. Pidämme pienen evästauon, joten eväät, juomapullo ja istuinalusta mukaan.

Tietolähteitä:

Ruostelähde Itäväylän pohjoispuolella: linkki

Vuosaaren täyttömäen lähteikkö: linkki

Vuosaaren täyttömäen lähde: linkki

Ks. myös Kallioperän ja maaperän arvokkaat luontokohteet Helsingin vuoden 2009 liitosalueella. Antti Salla: linkki

HUOM! Kävelemme Mustavuoren poikki alueella, jota Kansallinen kaupunkipuisto Helsinkiin! (KKPH!) -liike on ehdottanut osaksi kansallista kaupunkipuistoa, mikäli Helsingin kaupunki päättää sellaisen perustaa. Esiselvitysvaihe on meneillään. Kansallisten kaupunkipuistojen tavoitteena on säilyttää suomalaista kaupunkiluontoa ja rakennettua kulttuuriympäristöä laajoina, eheinä kokonaisuuksina. Lue lisää:

Kansallinen kaupunkipuisto Helsinkiin? https://www.hel.fi/helsinki/fi/asuminen-ja-ymparisto/luonto-ja-viheralueet/puistot/kaupunkipuisto/
KKPH!-liike https://kaupunkipuisto.fi/

KKPH!-liikkeen karttatyö 7.1.2019 https://kaupunkipuisto.fi/wp-content/uploads/2019/01/KKPH-kiteytyskartta.pdf