Sijainti: Pääsivu / Tiedotus / 3.7.2015

3.7.2015

                                                                                                                                                TIEDOTE 3.7.2015

Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiiri ja Pietarin meritekninen yliopisto ovat järjestäneet yhteistyössä jo 25 kesänä soutu- ja purjehdusretkiä Laatokalla. Yhteistyötä juhlistetaan tämän kesän retkien yhteydessä 9.-10.7. Lahdenpohjassa, Karjalan tasavallassa.  
Vuosina 1990-2014  yhteensä 754 suomalaista on ollut soutamassa ja purjehtimassa Laatokan laineilla yhdessä venäläisten kumppanien kanssa. Retkiä on ollut kaikkiaan 82.  
”Ensimmäisillä souduilla teemaksi otettiin rauha ja luonto. Samalla linjalla jatketaan edelleen”, toteaa soutuveteraani ja –järjestäjä, luonnonsuojelupiirin varapuheenjohtaja Pertti Siilahti.  
”Retkillä on tutkittu Laatokan saariston ja rantojen upeaa luontoa. Olemme myös olleet tukijoina Laatokan luodot – kansallispuistohankkeessa. Lopullista suojelupäätöstä odotetaan ja toivotaan.”, Siilahti toteaa.  
Airot, purjeet, sahat, kattilat, telttasaunat, kitarat ja nuotiolaulut ovat olleet välineinä, kun on edistetty ystävyyttä ja rauhantahtoa. Soutajien joukosta on noussut esiin ehdotus, että kaikkien maiden koulujen opetussuunnitelmiin pitäisi lisätä vähintään yksi yhteinen souturetki naapurimaiden koululaisten kanssa. Pahaa se ei tekisi päättävissä asemissa oleville aikuisillekaan.  
  * * *  
Kuten Laatokan soudut, myös Fennoskandian Vihreän vyöhykkeen turvaaminen alkoi 1990-luvulla.  Siinä rajat ylittävällä yhteistyöllä edistetään Suomen, Venäjän ja Norjan rajaseuduille sijoittuvien luonnonsuojelualueiden yhteyksiä toisiinsa.   
”Souturetket ovat osa myös tätä työtä. Erilaiset yhteiset kokemukset vesillä ja leirielämässä ovat ympäristökasvatusta”, -  kertoo Anitta Miikkulainen.  ”Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiiri tekee aktiivisesti työtä Vihreän vyöhykkeen aukkojen paikkaamiseksi. Edistämme  luonnonsuojelualueiden verkoston muodostumista Kaakkois-Suomessa.”  
  * * *  
Lahdenpohjan juhlaan on lähdössä Suomesta 30 soutajaa. Saimaannorppa-LIFE –hankkeen nimissä mukaan lähtee myös terveiset Saimaalta ja saimaannorpalta. Lisäksi soutujuhlaan osallistuu yhteistyökumppaneita Laatokka-Saimaa-Baikal – Suurten järvien yhteistyö- ja ympäristökasvatusprojektista.   
Etelä-Karjalan liitto tukee myös tilaisuutta ja tuo sinne tervehdyksensä.   
Lahdenpohjan juhlassa 9.-10.7. on mukana SLL:n viestintä- ja markkinointiyksiköstä projektikoordinaattori Raija Savikko, joka raportoi juhlasta ja häneltä saa tarvittaessa jutun ja/tai kuvia. Raijan puhelinnumero on 040 661 5477.  
Lisätiedot: Anitta Miikkulainen, Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiiri, p. 044 0505 765