Sijainti: Pääsivu / Tiedotus / 24.11.2015

24.11.2015

Suomen luonnonsuojeluliitto Etelä-Karjala ry

 

Tiedote
24.11.2015

Saimaannorppa on sukupuuton partaalla, ympäristöministeri Tiilikainen

Ympäristö- ja maatalousministeri Kimmo Tiilikainen on ilmoittanut, että hän ei kannata kalastusrajoitusten tiukentamista saimaannorpan suojelemiseksi. (Yle 23.11.)

Suomen luonnonsuojeluliitto Etelä-Karjala pitää ministeri Tiilikaisen kannanottoa vastuuttomana ja saimaannorpan kannalta kohtalokkaana. Ikävän lisämausteen sille antaa se, että maa- ja metsätalousministeriön Saimaannorppa ja kalastus –seurantaryhmä valmistelee esityksiä kalastusrajoitusten uusimiseksi, ja se työ on vielä kesken.

Äärimmäisen uhanalaisen saimaannorpan kannan kasvu on ollut viime vuosina erittäin epävakaata ja lähes olematonta. Sen geneettinen monimuotoisuus on hyvin kapeaa ja vähenee koko ajan.  Myös ilmastonmuutos aiheuttaa entistä suuremman uhan norpalle.

Kaikki tuoreet saimaannorppaa koskevat tutkimukset osoittavat kiistatta sen, että kanta pitää saada nopeaan kasvuun. Ainoa tehokas keino on vähentää kalanpyydyskuolleisuutta.

Kalanpyydyskuolleisuus ei ole nykyisten kalastusrajoitusten voimassaoloaikana vähentynyt. Rajoitusten ulottaminen tässä vaiheessa vähintään heinä-elokuulle sekä alueelliset laajennukset ovat välttämättömiä.

Useat eri kyselyt osoittavat, että valtaosa niin suomalaisista kuin Saimaan alueen asukkaistakin kannattaa kalastusrajoitusten tiukentamista mm. siten, että keväisiä verkkokalastusrajoituksia jatketaan ajallisesti ja että aluerajauksia täydennetään kattamaan kaikki kuuttien lisääntymis- ja  liikkumisalueet.

– Hallitusohjelmassa todetaan, että saimaannorpan suojelu varmistetaan yhdessä paikallisten kanssa, toteaa saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen Suomen luonnonsuojeluliitosta.

– Miksi ministeri ei nyt piittaakaan paikallisten näkemyksistä?

Suomen luonnonsuojeluliitto ja sen Etelä-Karjalan piiri katsovat, että pitkällä tähtäyksellä kaikki norpalle vaaralliset kalanpyydykset pitää saada saimaannorpan esiintymisalueilta pois. Muuten emme pysty saavuttamaan ja ylläpitämään tavoitteena olevaa suotuisan suojelun tasoa. Tähän meitä velvoittavat myös kansainväliset sopimukset ja oma lainsäädäntömme. On kansallinen häpeä, että meillä on edelleen laillista tappaa äärimmäisen uhanalaisia kotoperäisiä eläimiä kalastuksen sivusaaliina.

– Maamme ympäristöministerin soisi ymmärtävän, että saimaannorppaa ei pelasteta hurskailla toiveilla, sanoo Kaarina Tiainen Suomen luonnonsuojeluliitosta. – Juuri nyt on aika tehdä entistä tiukempia kalastusrajoituksia. Niillä on suomalaisten ja saimaalaisten vankka tuki, niihin on tieteelliset perusteet ja niillä on kiire!

 

Lisätietoja:
Kaarina Tiainen, saimaannorppa-asiantuntija, Suomen luonnonsuojeluliitto Etelä-Karjala. Puh. 050 530 3270