Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Espoon yhdistys

Espoo
Navigaatio päälle/pois

Espoon ympäristöyhdistys juhlistaa Suomen luonnon päivää jo kolmannen kerran järjestämällä pitkän patikkaretken Espoon keskuspuistossa.

Haemme vaelluksella tuntumaa eteläisen Espoon suurimman yhtenäisen metsän laajuuteen. Patikomme noin 15 km lenkin, joka kattaa lähes koko metsän Finnoontien molemmin puolin. Kuljemme pääosin pieniä metsäpolkuja, jolloin pääsemme metsän monimuotoisen luonnon sisään. Tätä ei pääse kokemaan pelkästään ulkoiluväyliä pitkin liikkumalla.

Retken alussa teemme lyhyen tietoisuusharjoituksen, joka auttaa meitä olemaan läsnä hetkessä. Pyrimme hetkeksi unohtamaan menneet ja tulevat uhat ja keskitymme aistimaan keskuspuiston nykyisen hienouden. Matkan varrella pysähdymme monin paikoin ihastelemaan luonnon kauneutta. 

Jälkimmäisellä puolikkaalla pidämme yhden pidemmän evästauon, jonka aikana keitämme risukeittimellä nokipannukahvit. Espyy tarjoaa lämpimät juomat mutta juomavedet ja eväät pitää jokaisen hankkia ja kantaa itse. Tarvitset myös sään ja tottumuksesi mukaiset vaatteet, hyvät kengät sekä jonkinlaisen repun.

Retken kohderyhmä

Retki on tarkoitettu vaelluksesta ja Espoon luonnosta kiinnostuneille. Retkelle osallistuminen vaatii kohtalaista kävelykuntoa sekä hieman ketteryyttä. Maasto on enimmäkseen helppokulkuista mutta paikoin on hieman haastavampia kohtia, esim. pieniä jyrkänteitä, kaatuneiden puiden alituksia sekä puron ylitys kaatuneita puun rankoja pitkin.

Uppoudumme retkellä luonnossa liikkumisen estetiikkaan laajassa mielessä. Nautimme luonnosta kaikilla aisteillamme. Pitkähkö matka vaatii fyysistä ponnistelua, mikä tuntuu matkan loppupuolella ja sen jälkeen koko kehossa. Äkkiseltään kielteisiltä tuntuva pieni nälkä, kostuva paidan selkämys ja mahdollisesti hiertävä kenkä kuuluvat nekin retkeilyn estetiikkaan.

Reitti

Vaellamme kahdeksikkolenkin, jonka keskus on Malminmäen kaupoilla. Suuntaamme aluksi Finnoontien länsipuolelle, missä pääsemme kurkkaamaan Vantinkorven saloihin ja Furubackan liito-oravametsään. Finnoontielle palattuamme kierrämme Söderskogin pellon pohjoispuolitse ja jatkamme vaellusta metsän itäosaan. Tässä kohtaa on helpointa halutessaan poistua retkeltä (noin klo 12:30).

Pidämme tauon Keskuspuiston ainoan lammen Mössenkärrin rannalla, missä keittelemme risukeittimellä nokipannukahvit (n. klo 13). Tauon jälkeen kuljemme alkuun Tikankierroksen luontopolkua itään. Röngängenin perinneniityn jälkeen jätämme luontopolun viitat ja jatkamme Lilträskin nevalle, joka on Keskuspuiston suurin avosuo. Paluumatkalla nousemme Henttaanmetsän avokalliolle ja edelleen Finnonpurolle, missä ylitämme kohisevan purokosken. Purolta on enää lyhyt matka lähtöpaikkaan, vaikka sattuisi plutaamaan puroon.

Retken pituus ja kesto

Reitin pituus on noin 15 km, josta 14 km on metsäpolkuja ja 1 km ulkoilureittiä. Retki kestää 5-6 tuntia sisältäen tauot.

Ota mukaan

  • sään ja oman tottumuksen mukaiset vaatteet sekä sadetakki
  • kengät ja sukat, joilla on hyvä kävellä koko päivän, reitillä voi olla märkiä kohtia
  • juomapulloja, joihin mahtuu vettä retken tarpeeseen, minimissään litran verran. Tyhjät virvoitusjuomapullot on edullinen vaihtoehto.
  • evästä oman tarpeen mukaan, osa helppoa naposteltavaa
  • reppu tai olkalaukku

Espyy tarjoaa vaeltajille pannukahvia!

Paikka ja aika

Retki alkaa ja päättyy Malminmäen S-marketin edestä lähtevältä ulkoilureitiltä, osoite: Malminkorpi 1, Espoo. Reittiopas

  • Lähtöaika: sunnuntaina 26.8. klo 10:00
  • Paluuaika: klo 16 mennessä

Retkeltä voi poistua myös kesken reitin, jos osaa itse suunnistaa takaisin.

Retken vetäjä

Vaelluksen oppaana toimii espoolainen retkeilijä ja Espyyn jäsen Marko E. Takanen. Ilmoittaudu suoraan sähköpostilla Markolle marko.takanen(a)vakio.com (vaihda (a) merkki @- merkiksi ilman sulkuja)