Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Verkkouutiset

Verkkouutiset

Luonnonsuojeluliiton uutisia ajankohtaisista luonto- ja ympäristöaiheista.
Kohtuuton vai kohtuullinen kiertotalous?
Taianomainen kiertotalous ihastuttaa ja kummastuttaa – ja on päätynyt myös Sipilän hallituksen kärkihankkeiden listalle. Mistä siinä on kysymys? Näkökulmia kohtuutalouteen -juttusarjan toisessa osassa pureudutaan ajankohtaiseen teemaan.
Todellinen kestävyysvaje
Järisyttävä totuus kuuluu näin: suurin ongelmamme ei ole talouden kilpailukyky. Vaan mikä? Näkökulmia kohtuutalouteen -juttusarjan ensimmäisessä osassa Leo Stranius vääntää vastauksen rautalangasta.
Kuume, jonka haluaa sairastaa uudelleen - Laatokan soutuja venäläis-suomalaisena yhteistyönä jo 25 vuotta
Bussilastillinen suomalaisia on juuri saapunut Lahdenpohjaan, Laatokan rannalle. Ihmiset tähyävät auringossa välkkyvälle järvenselälle. Laatokan vesi on tummaa ja sen selkä tuntuu jatkuvan loputtomiin. Laatokka voisi yhtä hyvin olla meri, niin kesyttömältä se tuntuu. Tuulet eivät kuitenkaan tuo merelle kuuluvaa suolan tuoksua mukanaan ihmisten tähyillessä horisonttiin.
Kymmenellä ilmastoteolla iloa elämään
Pummaa kaverilta, äläkä mene töihin. Nämä kymmenen ilmastovinkkiä saattavat parantaa elämänlaatuasi.
Norppahaaste toi mukaan 670 uutta jäsentä!
Syyskuun ajan käynnissä ollut Norppahaaste innosti mukaan 670 uutta jäsentä Luonnonsuojeluliittoon. Kiitos kaikille haastetta jakaneille, ilman teitä tämä ei olisi onnistunut!
Teurastamolla väritettiin designia ilmaston puolesta
Syyskuun viimeisenä lauantaina 26.9. kansalaiset ja ilmastoaktiivit kokoontuivat yhteen maalaamaan ilmaston puolesta. Paint4Climate-ilmastotapahtumassa Helsingissä kulttuuritila Teurastamon piha muuttui parin sadan värittäjän ateljeeksi. Osallistujat pääsivät jättämään kädenjälkensä suunnittelija Pia Kedon, sarjakuvataiteilija Kaisa Lekan sekä graafikko Kasper Strömmanin suunnittelemiin ilmastotaideteoksiin.
Älä ammu pantasutta
Utajärvellä tapahtunut pantasuden ampuminen on ikävä tapaus. Pantasuden ampumisessa häviävät kaikki: suojelu, tutkimus ja metsästäjät.
Kirje valtiovarainministeri Alexander Stubbille
Kello tikittää ja teidän toimillanne on merkitystä, sanomme valtiovarainministeri Alexander Stubbille. Ilmastoneuvottelut ovat nimittäin kriittisessä vaiheessa.
Norppahaasteessa huikea vauhti!
Norppahaasteessa saatiin 320 uutta jäsentä alle kahdessa viikossa. Haaste kuitenkin jatkuu!
Kirje hallituspuolueiden puheenjohtajille
Halu suojella luontoa ja ympäristöä ei synny itsestään. Siksi hallitus ei saisi leikata ympäristöjärjestöjen ja ympäristökasvatuksen määrärahoista.
Norppahaaste tulee taas!
Norppahaasteen tavoitteena on 320 uutta jäsentä Luonnonsuojeluliittoon – yhtä monta kuin on saimaannorppia. Haaste on käynnissä syyskuun ajan.
Tuulivoimaloiden melua rajoitetaan
Pitkään valmisteltu tuulivoiman melua säätelevä asetus on hyväksytty. Uudet pelisäännöt edistävät sekä meluntorjuntaa että tuulivoimaa, vaikka kaikkia ongelmia ei nyt saatukaan lopullisesti ratkaistua.
Luontoelokuvafestivaali leiriytyy jälleen Saimaan rannalle
Savonlinnan kansainvälinen luontoelokuvafestivaali järjestetään 21.–23.8., ja tällä kertaa elokuvissa syvennytään esimerkiksi ilmaston lämpenemiseen ja tuotantoeläinten kasvatukseen. Illan tanssitahdeista vastaa Reino Nordin.
Tule mukaan Luonnonsuojeluliiton Syyspäiville 5.–6.9.
Luonnonsuojeluliiton ja Luonto-Liiton yhteisiä Syyspäiviä vietetään tänä vuonna Pieksämäellä.
Supernorppa! – Lasten norppaleirillä saimaannorppa sai supervoimat
Suomen luonnonsuojeluliitto ja Luonto-Liiton Savo-Karjalan piiri järjestävät yhden lasten norppaleirin vuodessa osana Saimaannorppa-LIFE-hanketta. Tänä vuonna norppaleiriä vietettiin 26.-31.7. Koloveden kansallispuiston maisemissa.
Saimaannorpan suojelutoimet puhuttivat ja norppatatskat ihastuttivat
Sulkavan Suursouduissa norppalähettiläämme joutuivat vastaamaan kiperiin kysymyksiin saimaannorpan suojelusta. Ilosaarirockissa norppataskat olivat hitti ja lähettiläämme saivat telttaansa seuraa sateensuojaa etsivistä ihmisistä. Sulkavan soutujen ja Ilosaarirockin lisäksi kesänorppalähettiläät ovat ehtineet kiertää monen monta Saimaan alueen kesätapahtumaa.
Pörriäisten pauloissa
Mehiläistarhauskurssilla huolehditaan pesien ja mehiläisten kunnosta, torjutaan punkkeja ja kerätään lopulta hunajat talteen.
Kesänorppalähettiläiden matkassa
Kesän 2015 norppalähettiläät Maiju Partanen ja Pyry Pihlasvaara aloittivat kesäkiertueensa Lappeenrannanasta 28.6. Sen jälkeen lähettiläät ovat kiertäneet ahkerasti Saimaan alueen tapahtumia. " Saimaannorpan todellinen koko ja se, että sellaisia upeita eläimiä ylipäänsä on meidän lähijärvessämme ihmetyttää monia ", kertovat norppalähettiläät.
Karhuille hyviä ja huonoja uutisia
Syksyllä saa ampua viimevuotista enemmän karhuja vaikka kanta ei ole vielä palautunut vuosikymmenen alun tasolle. Toisaalta salametsästyksen porsaanreikiä on nyt tukittu.
Keskustoimisto auki läpi kesän
Suomen luonnonsuojeluliittoon voi ottaa yhteyttä suven keskelläkin. Keskustoimisto Helsingin Lauttasaaressa on avoinna kesäkuukaudet.
Kohtuutalous-piknikillä suunniteltiin luonnonvaroja säästäviä talousmalleja
Kohtuutalouden keskeinen tavoite on vähentää luonnonvarojen kulutusta kestävälle tasolle. Siihen siirtyminen johtaisi kiertotalouteen, jossa jätettä syntyy mahdollisimman vähän. Muun muassa näin visioitiin Kohtuutalous-piknikillä Hesperian puistossa Helsingissä 6. kesäkuuta. Tilaisuudessa oltiin yhtä mieltä siitä, että ympäristörasituksen pienentämiseksi tarvitaan ripeästi tiukempia toimenpiteitä.
Emppu Suhonen pyrähtää metsämaratonille suurpetojen puolesta
Tiktakista tuttu kitaristi ja innokas lenkkeilijä Emppu Suhonen starttaa polkumaratonille suurpetojen suojelutyön puolesta Vierumäki Trail Marathon -tapahtumassa 27. kesäkuuta ja haastaa mukaansa kaikki muusikot ja muut innokkaat: "Susi, ilves, karhu ja ahma kuuluvat metsiimme, meitsi on siellä vain turistina upeita eläimiä kunnioittaen. Lähde rymyämään kanssani Vierumäen poluille hyvän asian puolesta osallistumalla polkumaratonille ja tekemällä lahjoitus Suomen luonnonsuojeluliitolle".
Laatokka-juhlassa palkittiin luontoaiheisia töitä ja puhuttiin saimaannorpasta
Suurten järvien yhteistyöhanke huipentui Laatokka-juhlaan Kurkijoella sunnuntaina 24.5.2015. Yhteistyö on osa Saimaannorppa-LIFE hanketta ja Suomen luonnonsuojeluliiton Kaarina Tiainen toikin juhliin terveisiä saimaannorpalta. Kaikissa näissä järvissä, Laatokassa, Saimaalla ja Baikalissa, elää oma makean veden norppansa.
Kahden kesän vaellus – 2800 kilometriä Norjaa
Cecilian, Antin ja Bilbo-koiran vaellus Norjassa jatkuu! Viime vuonna alkanut Norway by foot -hyväntekeväisyysvaellus Madagaskarin sademetsien hyväksi saa tänä kesänä päätöksensä. Kahden kesän aikana käveltyjä kilometrejä kertyy yhteensä 2800.
Rokkaa Ilosaaressa maakotkan hyväksi
Ilosaarirock starttaa jälleen 17. heinäkuuta Joensuussa. Ostamalla festivaaleille ympäristölipun tuet uhanalaisen maakotkan tekopesien rakentamista.
Biotalouden kärkihankkeita hallitusohjelmaan
Suomen luonnonsuojeluliitto esittää seitsemää biotalouden kärkihanketta. Ehdotukset on osoitettu hallitusohjelman biotalousryhmälle ja niitä on seitsemän.
Mihin ympäristöministeriä ja ympäristöministeriötä tarvitaan?
Hallitusohjelmaneuvotteluissa ratkaistaan ministerien määrä. Hallitustunnustelija Juha Sipilä on esittänyt Suomeen 12 ministeriä. Luonnonsuojeluliiton mielestä tarvitaan itsenäinen ympäristöministeri ja ympäristöministeriö.
Luonnonsuojeluliitto vie kolme tärkeää viestiä hallitusneuvottelijoille
Hallitusneuvotteluja käydään valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa. Luonnonsuojeluliitto on paikalla mukana saattamassa neuvottelijoita ja muistuttamassa ympäristön kannalta keskeisistä ratkaisuista.
"Kohtuutalous on arvojen uudelleenjärjestämistä"
Maapallo ei kestä nykyisen kaltaista kulutusta. Onko kasvutaloudelle vaihtoehtoja? Lue, mistä kohtuutaloudessa on kysymys – ja millaisia tulevaisuuden mahdollisuuksia se tarjoaa.
Vaihda verkot katiskaan -saimaannorppa kiittää
Suomen luonnonsuojeluliitto järjestää vuosittain "Vaihda verkot katiskaan" -tempauksia, joissa on nimensä mukaisesti tarkoituksena saada verkkojen sijaan katiskoja Saimaan vesille. Suomen luonnonsuojeluliitto jakaa tapahtumissa norppaturvallisia, vahvanieluisia Weke-katiskoita, joiden nielu ei avaudu niin, että kuutti mahtuisi uimaan katiskan sisälle.