Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Verkkouutiset / Komissio esittää uhanalaisen ankeriaan suojelua koko EU:ssa

Komissio esittää uhanalaisen ankeriaan suojelua koko EU:ssa

EU on toimimassa asiassa, joka on Suomelta ja muilta jäsenmailta jäänyt hoitamatta: ankeriaan ennätyssuuren vähenemisen pysäyttämisessä.

Ankerias_wikimedia_commons_300px
Ankerias on äärimmäisen uhanalainen. (Kuva: Wikimedia Commons)

Ankerias on äärimmäisen uhanalainen kansainvälisesti ja erittäin uhanalainen Suomessa. Euroopan ankeriaskanta on romahtanut peräti 98 prosenttia 30 vuodessa. Kannan väheneminen johtuu ylikalastuksesta sen vaeltaessa Sargassomerelle ja takaisin, vaellusjokien patoamisesta ja saastumisesta.

Kansainvälinen merentutkimusneuvosto ICES on jo vuosia vaatinut ankeriaan kuolleisuuden vähentämistä niin pieneksi kuin mahdollista. Tämä oli myös keskiviikkona julkaistun uusimman tieteellisen neuvon sanoma.

Komissio tiedotti esityksestään ankeriaan rauhoituksesta keskiviikkona Atlantin ja Pohjanmeren ensi vuoden kalastusmahdollisuuksien ehdotuksensa yhteydessä: "Ankeriaan kalastuksen kieltämisestä kaikilla unionin vesillä on tehty ehdotus tieteellisten lausuntojen perusteella, joissa painotetaan, että on tärkeää lopettaa kaikki kutuankeriaisiin kohdistuva kalastus siihen asti, kun saadaan selvää näyttöä kannan tilan paranemisesta."

Suomen luonnonsuojeluliiton mielestä Suomen tulee ehdottomasti tukea Komission esitystä. Ympäristöjärjestöt, kuten Suomen luonnonsuojeluliitto ja sen Itämeri-yhteistyöjärjestö Coalition Clean Baltic, ovat jo vuosia vaatineet EU:lta ja jäsenmailta toimia ankeriaan suojelemiseksi. Viimeksi kesällä tehty Itämerta koskeva rauhoitusesitys kaatui kuitenkin jäsenmaiden vastustukseen. Jäsenmaat pitivät vain yhtä merta koskevaa esitystä epäreiluna. Nyt Komissio vastasi tähän kritiikkiin esittämällä rauhoitusta tasapuolisesti koko EU:ssa.

Ankeriaan hyväksi voi toimia myös Suomessa. Maa- ja metsätalousministeriö voisi rauhoittaa ankeriaan itsekin. Lisäksi sen on aika päivittää kansallinen ankeriaan hoitosuunnitelma, joka perustuu nyt pelkille istutuksille. Siihen pitää lisätä vaellusjokien patojen purku tai ankeriaalle turvallisten kalateiden tekeminen. Nyt järviin tehtävät villeillä englantilaisilla ankeriailla tehtävät istutukset menevät hukkaan, kun mereen kutemaan vaeltavat ankeriaat menevät vesivoimalaitoksissa palasiksi.

Tapani Veistola
Kirjoittaja on kalastuspolitiikkaa seuraava Luonnonsuojeluliiton erityisasiantuntija.

Verkkouutinen 10.11.2017