Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Verkkouutiset / Kansalaiskyselyn tulos: Eurooppa haluaa kestävämpää maataloutta

Kansalaiskyselyn tulos: Eurooppa haluaa kestävämpää maataloutta

Komissio kysyi kansalaisilta maataloudesta ja kansa vastasi: EU:n maatalouspolitiikka on rikki ja se pitää korjata.

Kuva: Martin Fisch / Flickr (CC BY SA 2.0)

Peräti 258 708 kansalaista ja 600 järjestöä osallistui EU:n maatalouskyselyyn Living Land-kampanjan kautta. Luonnonsuojeluliitto oli mukana European Environmental Bureaun (EEB) jäsenenä. Muut kampanjan perustajat ovat BirdLife ja WWF.

Ympäristöjärjestöt vaativat yhteisen maatalouspolitiikan (CAP) uudistamisesta. Vuonna 2021 alkavan uuden maaseudun kehittämisohjelman pitäisi suojella luontoa ja ilmastoa, olla reilu viljelijöille ja kuluttajille sekä tuottaa terveellistä ruokaa kestävästi.

“Maatalous syö lähes 40 prosenttia EU:n budjetista. Ympäristöjärjestöjen mielestä se on osin haitallinen tuki, koska se on syypää ympäristöä pilaavaan kestämättömään teolliseen ruoantuotantoon”, sanoo Luonnonsuojeluliiton erityisasiantuntija Tapani Veistola.

Maatalous on suurin yksittäinen luonnon monimuotoisuuden vähenemisen syy Euroopassa. Esimerkiksi Euroopan maatalousalueiden linnut ovat vähentyneet 58 prosenttia viime vuosikymmeninä. Maatalouden tehostuminen ja keskittyminen vei 20 prosenttia Euroopan maatalouden työpaikoista vuosina 2007-2013.

Komissio julkistaa mielipidekyselyn tulokset Brysselissä 7.7.2017. Komission odotetaan julkistavan 2021 alkavan seuraavan CAP-tukikauden suuntaviivat vuoden loppuun mennessä.

“Ongelma on, että EU:n tulevan budjetin kehyksistä ei ole vielä sovittu. Se voi hidastaa uusien pelisääntöjen suunnittelua maataloudellekin”, Veistola näkee.

Living Land on jatkoa ympäristöjärjestöjen menestyksekkäälle kampanjalle, joilla oli suuri merkitys lintu- ja luontodirektiivien pelastamisessa viime vuonna. Samanlainen Living Rivers -koalitio on nyt perustettu myös EU:n vesipuitedirektiivin toimivuusarviointia varten. Jorkut jäsenmaat haluaisivat nimittäin heikentää vesien hyvää tilaa vaativaa direktiiviä.

Luonnonsuojeluliitto kiittää kaikkia Living land -verkkoadressiin nimensä kirjoittaneita.