Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Verkkouutiset / Julkunevan suo pelastui turvetuotannolta

Julkunevan suo pelastui turvetuotannolta

Vapo on yrittänyt saada Vetelin Julkunevan suolle ympäristölupaa turpeenotolle 20 vuoden ajan. Saman ajan paikalliset toimijat ovat sitkeästi vastustaneet hanketta. Aluehallintovirasto antoi nyt lopullisen hylkäävän päätöksen.

Julkuneva
Vetelin Julkuneva on koti monelle lajille. Kuva: Matti Nieminen
Vapo teki Julkunevalle ympäristövaikutusten arviointiohjelman vuonna 1998, jonka jälkeen lupahakemus on käynyt korkeimmassa hallinto-oikeudessa jo kahdesti. KHO palautti lupahakemuksen aluehallintovirastolle 2010 lopussa. Vapo on vetänyt hankkeen jo kertaalleen pois vuonna 2012 ja muutosten jälkeen laittanut uuden hakemuksen vireille aluehallintovirastoon, johon nyt saatiin hylkäävä päätös.

Julkunevassa on aluen perin ollut kyse lähes 400 ha laajuisesta turvetuotantoalueesta, joka on vaiheiden jälkeen kutistunut 211 ha laajuiseksi. Aluehallintovirasto ei myöntänyt kuitenkaan tällekään toimintalupaa, pääasiallisina perusteluinaan suunnitelmien vesistövaikutukset. 

Tärkeä kalastusalue

Julkuneva on laaja ja yhtenäinen, noin 350 ha ojittamatonta suota sisältävä metsäisten suosaarekkeiden muodostama monipuolinen ja lajirikas suokokonaisuus. Alueen vedet laskevat Perhonjoen yläosaan Porasenjokeen, jossa on muun muassa luonnonvarainen taimenkanta. 

Turvetuotantoa vastaan on taisteltu kyläläisten ja eri yhteisöjen voimalla. Läheiset kalastuskunnat ja kalastusalue on ollut voimakkaasti asiassa mukana pitkään yhdessä Perhonjokilaakson luonnonsuojeluyhdistyksen kanssa. Alun jälkeen mukaan tuli Pohjanmaan luonnonsuojelupiiri. Vuosien aikana monella taholla ja henkilöllä ovat asiassa usko ja voimatkin hiipuneet, asiaa kun on jo yhden sukupolven ajan väännetty.

Luonnonsuojelun työvoitto

Nyt saatu aluehallintoviraston päätös on ympäristövaikutusten arviointiprosessin jälkeen seitsemäs virallinen päätös asiassa. Lähes jokainen päätös on johtanut valituksen kirjoittamiseen sekä vastineiden ja vastaselitysten antamiseen asiassa. Jos lupapäätös jää nykyisellään voimaan, on se lähes työvoitto ja pitkänsitkeä puurtaminen on näin palkittu. 

"Tätä prosessia voisi leikkisästi verrata kiertopalkintoon, johon molemmilla osapuolilla on muutama kiinnitys, mutta kumman hyllyyn pokaali jää, on nyt selvästikin jo katkolla", kommentoi piirin aluesihteeri Teemu Tuovinen.

Julkuneva on yksi luonnonsuojelupiirien pisimmistä prosesseista, johon on haettu lopullista päätöstä. Samalla Julkuneva on Keski-Pohjanmaalla tullut tunnetuksi suokiistasta, kuten myös laajemmallakin alueella.

"Julkunevasta on piirin alueella tullut vähän sellainen suoasioiden symboli, tosin näin pitkiin prosesseihin ei toivo usein joutuvansa", kertoo piirin puheenjohtaja Hannu Saari.

"Tosin onhan se Vaponkin kannalta hyvä juttu, että asiassa on viivytelty. Jos lupa olisi heti myönnetty, olisi suo kohta jo nostettu loppuun. Nythän turpeet ovat vain säästyneet ja kasvaneet korkoa Vapon tilille", veistelee Tuovinen.


Lisätiedot

Teemu Tuovinen, piirisihteeri, 040 934 6320, pohjanmaa@sll.fi