Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Verkkouutiset / Auta siiliä selviämään talvesta

Auta siiliä selviämään talvesta

Siilin asuntopulaa voi helpottaa rakentamalla sille talvipesän. Lue ohjeet pesän rakentamiseksi ja muut vinkit, joilla voit auttaa siilejä talvehtimaan turvallisesti.

Kuva: Antti T. Nissinen (CC BY 2.0)
Alkusyksy on siilille tärkeä vuodenaika, sillä se valmistautuu talvihorrokseen. Tehokas puutarhanhoito on kuitenkin vähentänyt pihan lehtikasoja ja samalla siilin pesäpaikkoja. Siilin asuntopulaa voi helpottaa rakentamalla sille talvipesän jo syyskesällä. 

Kuva: Irma Kortekallio
Siilille sopiva talvipesä on kuin pohjaton laatikko, ja se voidaan rakentaa laudasta tai vesivanerista. Laatikkoon on tehtävä siilin mentävä kulkuaukko, ja se asetetaan sopivaan paikkaan alassuin. Nikkarointitaitoiset voivat tehdä laatikkoon myös harjakaton.

Talvipesä kannattaa sijoittaa kauas autoliikenteestä kuivaan paikkaan, johon sulavesi ei pääse valumaan sisään; siten asutetun pesän lämpötila pysyy vuorausten avulla pakkasen yläpuolella.

Pesälaatikon pohjalle laitetaan kerros kuivia puunlehtiä ja laatikko täytetään kuivalla heinällä.

Ruokintapua ennen horrosta

On myös tärkeää, että siilille ehtii kertyä riittävästi rasvakudosta ennen horrokseen menemistä syys–lokakuussa.

Siiliä voikin ruokkia esimerkiksi lihalla ja koiran- ja kissanruualla. Maitoa, liian suolaisia tai pilaantuneita ruokia tulee välttää.

Tarjolla on hyvä pitää myös puhdasta vettä. Ruoka- ja vesikupit on kannattaa pestä päivittäin, jotta siilejä vaivaavat taudit ja loiset eivät leviä.

Kun siilejä ruokkii niille rakennetun talvipesän läheisyydessä, ne löytävät sen varmemmin. Itse pesään ei kuitenkaan pidä laittaa ruokaa.


13.10.2017