Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Verkkouutiset / Tarjoa linnuille puhdas koti

Tarjoa linnuille puhdas koti

Lintujen vilkas pesimäkausi on ohi ja linnunpöntöt ammottavat tyhjillään. Nyt on sopiva ajankohta siivota ja huoltaa pöntöt, jotta linnuilla olisi hyvä pesäpaikka myös ensi kesänä.

Teksti Hannu Toivonen, Kuva Robin Byles (CC by-nc 2.0)

Ruskaa värjää parhaillaan puita lukemattomilla kauniilla sävyillä. Tämän väriloisteen keskellä jököttävät linnunpöntöt, nuo kolopesijälintujen omat kodit, joiden elämä on hiljentynyt lintujen lähdettyä maailman tuuliin. Jotta kolopesijälintujen olisi turvallista pesiä pöntöissä myös ensi kesänä, on pöntöt hyvä puhdistaa.

Sopiva aika pöntönpuhdistustalkoille on syksyllä; tällöin talven pakkaset tappavat pöntössä olevat loisten munat. Tärkeintä kuitenkin on, että pönttö on siivottu ja huollettu ennen kuin linnut ryhtyvät ensi keväänä uusiin pesimäpuuhiin.

Talven pakkaset tappavat pöntössä olevat loisten munat.

Pöntön siivoukselle on kaksi pääsyytä. Ensinnäkin, jos pöntöstä ei poista vanhaa pesää, lintu rakentaa uuden pesän vanhan päälle. Tällöin pönttö täyttyy nopeasti ja linnuilla tulee ahdasta. Linnut voivat myös itse poistaa vanhan pesän pöntöstä, mutta pesään jääneitä munia ja kuolleita linnunpoikasia ne eivät saa ulos pöntöstä.

Toiseksi, linnuissa elävät loiset, kuten väiveet, punkit ja lintukirput, siirtyvät helposti edellisvuoden pesästä uusiin pesänrakentajiin, jos pönttöä ei puhdisteta. Jos pönttö sijaitsee lähellä asutusta, voivat lintukirput levitä pesästä myös läheisiin asuntoihin.

Tuumasta toimeen

pntt_mathesont_ccbync2.0muokattu.jpg
Kuva Mathesont (CC by-nc 2.0)
Kun olet saanut pöntön alas puusta, avaa pönttö ja poista pesä. Siivous on hyvä suorittaa asutuksen ulkopuolella, etteivät pöly ja roskat leviä asuntoihin. Käytä suojahansikkaita ja mahdollisesti myös suojalaseja ja hengityssuojainta. Vanha pesä on hyvä hävittää esimerkiksi polttamalla, jolloin pesässä majailleet loiset kuolevat. Pönttöhuollossa ei ole tarpeellista käyttää pesuaineita eikä pönttöjä tarvitse desinfioida – linnut kun eivät ole siisteyden suhteen turhan kranttuja.

Seuraavaksi on hyvä tarkistaa pöntön yleiskunto. Kriittiset kohdat ovat pöntön suuaukko, kiinnitys ja puhdistusluukun lukitus. Jos orava on käynyt järsimässä pöntön suuaukkoa suuremmaksi, on suuaukkoon hyvä kiinnittää metallisuojus. Tämä estää oravan jyrsinnät ensi kesänä.

Tarkista myös, että kiinnitysnaru on kunnossa. On lintuperheen kannalta ikävää, jos pönttö tippuu kesken pesinnän maahan. Puulle on hyvä jättää hieman kasvuvaraa, joten jätä naru hieman löysäksi. Vilkaise vielä lopuksi, että puhdistusluukun mekanismi toimii luotettavasti. Ei ole turvallista, jos pesästä putoaa pohja joku aamu. Jotta lintujen elämä ei romahtaisi mättäälle, on puhdistusluukku varminta asentaa pöntön kattoon.

Nyt pönttö on valmis tarjoamaan suojaa ja pesimärauhaa myös ensi kesän lintuperheille. Kiinnitä pönttö takaisin puuhun, sopiva korkeus hieman lajista riippuen on 2–4 metrin korkeudella. Asenna pöntön ja puun väliin pieni laudan pala, tuuletusrako, joka estää kosteuden siirtymisen pönttöön.

Ja sitten vain odottelemaan ensi kevään visertäviä höyhenpalleroita.