Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Verkkouutiset

Verkkouutiset

Luonnonsuojeluliiton uutisia ajankohtaisista luonto- ja ympäristöaiheista.
100 tuolia -huutokaupasta hieno potti luontohelmikohteille
Habitare-messuilla huutokaupattiin 17.9. sata suomalaisten verhoilijoiden entisöimää tuolia. Huutokaupan tuotto lahjoitettiin 100 luontohelmeä -hankkeelle.
Yritykset lahjoittivat rahaa luonnonsuojeluun
Suomen luonnonsuojeluliitto on saanut alkusyksyn aikana lahjoituksia yrityksiltä, jotka ovat halunneet huomioida toiminnassaan luonto- ja ympäristöarvot.
10 vinkkiä Suomen luonnon päivään
Suomen luonnon päivänä 26.8. koko maa vetää lipun salkoon luonnon kunniaksi ja juhlii mitä erilaisemmissa tapahtumissa. Lauantaina retkeillään soilla, nautitaan musiikista, rakennetaan hyönteishotelleja ja tutustutaan vedenalaiseen maailmaan. Kokosimme kymmenen vinkkiä tapahtumista juhlapäivälle.
Voitto ympäristölle ja terveydelle - elohopea kuriin!
Eilen kuulimme maailmalta hyviä ympäristöuutisia. Uusi, elohopeaa säätelevä Minamatan sopimus astui voimaan. Elohopea (alkuainelyhenne Hg) on ympäristömyrkky, joka kerääntyy pysyvästi elävien olentojen kudoksiin. Elohopea vahingoittaa aivoja, keuhkoja, munuaisia ja taudeilta suojaavaa immuunijärjestelmää.
Luonnonsuojeluliitto budjetista: haitalliset tuet alas ja metsien suojelu ylös
Suomen luonnonsuojeluliitto lähetti kaksi esitystä ministereille ja hallituspuolueiden johdolle budjettineuvotteluja varten. Ensinnäkin ympäristölle haitallisia tukia pitää karsia ja toiseksi METSO-metsiensuojeluohjelman rahoja lisätä.
Lasten norppaleirillä saimaannorppa tuli tutuksi seikkailujen lomassa
Saimaannorppa-LIFE-hankkeen vuoden 2017 lasten norppaleiriä vietettiin heinäkuun viimeisellä viikolla Pihlajaveden Turponsaaressa. Leirille osallistui 20 lasta, iältään 8-12 vuotiaita. Luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen pääsi vierailemaan leirillä ja raportoimaan lasten tunnelmista.
Suru-uutinen Saimaalta: kuutti kuoli kalaverkkoon
Kuutti kuoli Savonlinnan Pyyvedellä lailliseen kuhaverkkoon. Kuutti oli kooltaan hyvin pieni, alle 14 kiloa.
Mitä Yhdysvaltojen irtautuminen Pariisin sopimuksesta tarkoittaa?
Donald Trump ilmoitti torstaina myöhään Suomen aikaa, että Yhdysvallat vetäytyy Pariisin ilmastosopimuksesta. Mitä tämä tarkoittaa ilmastolle ja ilmastopolitiikalle? Suojeluasiantuntija Otto Bruun vastaa neljään kysymykseen.
Viljon, Onnin, Helgan ja lajikumppaneiden tulevaisuus ei ole vielä turvattu – saimaannoppa on edelleen erittäin uhanalainen
Viime päivinä olemme kuulleet positiivisia uutisia saimaannorpasta. Välitavoitteiden lähestyessä ei pidä lähteä jarruttelemaan suojelutyössä. Päinvastoin. Nyt pitää laittaa uusi vaihde päälle, jotta oikeaan suotuisan suojelun tavoitteeseen voidaan päästä.
Kurkijoella juhlittiin Laatokkaa ja Laatokkaan virtaavia jokia
Saimaa, Laatokka ja Baikal ovat suuria järviä, joille yhteistä on ainutlaatuinen pohjoinen luonto ja makean veden oma norppa. Jokaisen järven rannalla toimii myös joukko ihmisiä, jotka haluavat säilyttää alueen omaleimaisen luonnon ja kulttuurin myös tuleville sukupolville. Luontoa ja norppia juhlitaan vuosittain Laatokalla. Samalla vahvistetaan suurten järvien ympäristökasvatusyhteistyötä.
Norppalähettilästyössä kohdattu kevään aikana 3000 lasta – saimaannorppa aiheena innostaa
Luonnonsuojeluliiton koulunorppalähettiläät Jannika Kemppi ja Lauri Tiainen kiersivät kolme kuukautta Etelä-Karjalan alakouluja pitäen norppaoppitunteja. Koulunorppalähettiläiden lisäksi saimaannorppakoordinaattori Kaarina Tiainen kiersi päiväkodeissa kertomassa saimaannorpan elämästä. Kaikkialla lapset kyselivät innokkaasti saimaannorpasta ja kertoivat omia kokemuksiaan.
Viisi kysymystä ja vastausta Littoistenjärven kirkastamistapauksesta
Littoistenjärvi Kaarinan ja Liedon kuntien rajalla on noussut puheenaiheeksi, kun sen veden tilaa on kunnostettu hyödyntämällä kemikaaleja. Epätavallisen kirkkaaksi muuttunut vesi on herättänyt huolta menetelmän ympäristöystävällisyydestä. Suomen luonnonsuojeluliiton erityisasiantuntija Tapani Veistola vastaa viiteen kysymykseen Littoistenjärven tapauksesta.
Ilmari Räsäsen säätiö jakoi apurahoja
Luonnonsuojeluliitolle testamentattuun omaisuuteen perustuva säätiö jakoi 12 apurahaa.
Kansalaiskyselyn tulos: Eurooppa haluaa kestävämpää maataloutta
Komissio kysyi kansalaisilta maataloudesta ja kansa vastasi: EU:n maatalouspolitiikka on rikki ja se pitää korjata.
Puruveden norpille tehtiin turvallisemmat uintivedet
Vuoden 2017 Vaihda verkot katiskaan -tapahtuma järjestettiin 29.4. Kerimäellä.
Norppaturvallinen Hyvä Saimaa -katiska syntyy käden käänteessä
Luonnonsuojeluliiton saimaannorppakoordinaattori Kaarina Tiainen ja Etelä-Savon luonnonsuojelupiirin toiminnanjohtaja Timo Luostarinen kokeilivat norppaturvallisen katiskan rakentamista omin kätösin.
Viisi vinkkiä ekovappuun
Vapun aikoihin talvihorroksesta heräävät niin suomalaiset kuin suomalainen luontokin. Ilon ja yhdessäolon juhlaa voi viettää luonto huomioiden myös pipoa kiristelemättä. Tässä Suomen luonnonsuojeluliiton yksinkertaiset vinkit ekovappuun.
Luonnonsuojeluliitto puoliväliriihestä: METSO-ohjelmalle lisärahaa - haitallisten tukien karsiminen jäi kesken
Sipilän hallituksen puolivälitarkastelussa ympäristöasioiden suunta kääntyi leikkauksista lisärahoitukseen. Ympäristöministeriö saa nyt myös oman ministerin. Haitallisten tukien karsinta jäi kuitenkin syksyn budjettiriiheen.
Analyysi: Hallituksen ensimmäinen puolikas oli ympäristölle takatalvi
Sipilän hallituksen alkukausi on ollut ympäristölle kylmää kyytiä. Uusista laeista ja asetuksista useampi merkitsee ympäristölle heikompaa tulevaisuutta, Suomen luonnonsuojeluliitto arvioi analyysissään.
Voiko saimaannorpan ottaa lemmikiksi? – ja muita lasten kysymyksiä koulunorppalähettiläille.
Koulunorppalähettiläämme kiertävät kevään 2017 ajan Etelä-Karjalan alakouluissa. Maaliskuun aikana norppalähettiläät ovat ehtineet vierailla jo monen monituisessa koulussa, yllättyä vastaanoton lämpöisyydestä ja vastata lasten visaisiin norppakysymyksiin.
Tutkijoiden julkilausuma: Suomen metsänkäyttösuunnitelmat kiihdyttäisivät ilmastonmuutosta ja heikentäisivät luonnon monimuotoisuutta
Laaja joukko meritoituneita suomalaisia tutkijoita on huolissaan Suomen metsänkäyttösuunnitelmien ja biotalousstrategian vaikutuksista ilmastoon ja luonnon monimuotoisuuteen. Metsien käyttöä eri näkökulmista tarkastelleet tutkijat ovat allekirjoittaneet julkilausuman, jolla he pyrkivät oikaisemaan vallalla olevia väärinkäsityksiä asiasta.
Kolmasluokkalaiset keräsivät kuutinsuojelurahaa
Sofie Apajasalo, 10, ja Maaria Koskela-Koivisto, 9, vierailivat taannoin Luonnonsuojeluliiton keskustoimistolla. Tytöt olivat tärkeällä asialla, sillä he tulivat luovuttamaan rahaa saimaannorpan suojeluun.
Ekopaasto kannustaa ympäristötekoihin
Luonnonsuojeluliitto innostaa yhdessä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kanssa ihmisiä hiljentämään vauhtia ja hiljentymään Ekopaasto-kampanjassa.
Metsäbioenergian rajoittamaton kasvu on riski ilmastolle, vahvistaa tuore raportti
Vastikään ilmestyneen kansainvälisesti arvostetun Chatham House -ajatuspajan selvityksen mukaan metsäbioenergian käytön lisääminen voi päästöjen vähentämisen sijaan lisätä niitä. Luonnonsuojeluliitto vaatii huomattavia parannuksia EU-komission esittämiin bioenergian kestävyyskriteereihin.
Erik Bruun kertoi norpasta ja luontokuvistaan - katso video
Mestarigraafikko Erik Bruun kertoi rakastettujen luontokuviensa synnystä 25.1.2017.
Luonnossa oppimista edistetään kerhoissa ja kuntapäätöksillä
Luonnosta ja norpasta on lupa innostua! Luonnonsuojeluliiton ympäristökasvatustoiminta vie lapsia metsään ja tutustuttaa saimaannorpan suojeluun leikin kautta. Myös kuntapäättäjät voivat edistää luonnossa oppimista.
Uusi politiikkasuositus: Biotaloutta on rakennettava luonnon ja ilmaston ehdoilla
Ilmastotavoitteet, luonnon monimuotoisuuden turvaaminen ja resurssien viisas käyttö on oltava biotalouden tavoitteena, linjaa Luonnonsuojeluliiton uusi politiikkasuositus. Biotalouden kestävyysvaje voidaan korjata vain metsien käsittelytapoja muuttamalla, suojelua lisäämällä ja metsäbioenergian käytön kasvua suitsimalla.
Ilmianna huono poliittinen päätös!
Lakiesitys ristiriidassa perustuslain kanssa? Kunnan päätös ilman kunnollisia perusteluita? Huonon poliittisen päätöksen voi ilmiantaa Luonnonsuojeluliiton nettilomakkeella helmikuun loppuun asti.
Suomen luonnonsuojeluliitto jatkaa tuloksellista kehitysyhteistyötään Madagaskarilla
Luonnonsuojeluliiton kehitysyhteistyöhanke Torotorofotsy sai myönteisen jatkorahoituspäätöksen Suomen ulkoasiainministeriöltä vuosille 2017-2020. Hankkeen jatkokaudella keskitytään rakentamaan kestäviä toimintatapoja Madagaskarin merkittävän kosteikkoalueen ja siellä elävien uhanalaisten lajien suojelemiseksi yhdessä paikallisyhteisöjen kanssa.
Yritykset antoivat joululahjoja luonnolle
Joululahjat on nyt avattu ja valmistaudumme vastaanottamaan uutta vuotta. Näin välipäivinä iloitsemme siitä, miten aktiivisesti suomalaisyritykset tukivat joulun alla Luonnonsuojeluliittoa lahjoituksilla.