Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Verkkouutiset

Verkkouutiset

Luonnonsuojeluliiton uutisia ajankohtaisista luonto- ja ympäristöaiheista.
Suomen hakkuutavoitteilta putosi pohja
Euroopan parlamentti hyväksyi täysistunnossaan lopullisen LULUCF-asetuksen. Asetuksesta tuli Luonnonsuojeluliiton mukaan ennakoitua parempi.
Saastuttajalle maksamisen aika on ohi - pääseekö yritystukiremontti vihdoin vauhtiin?
Yritystukien remonttia on odotettu jo pitkään. Luonnonsuojeluliitto haluaa uudistuksiin vauhtia: Suomessa yli 85% noin 4,5 miljardin vuosittain maksettavista yritystuista on luonteeltaan saastuttavia käytäntöjä ylläpitäviä tai ympäristölle haitallisia.
Viisi vinkkiä luontoystävällisempään pääsiäiseen
Pääsiäisen viettoon kuuluu monia vanhoja perinteitä, joista voit helposti saada ympäristöystävällisempiä pienillä muutoksilla.
Näin maakuntauudistus uhkaa ympäristöä - katso animaatio
Sipilän hallitus haluaa sujuvoittaa ja riisua valtion toimintaa, mikä tarkoittaa erityisesti ympäristönsuojelun purkamista. Maakuntauudistuksessa halutaan poistaa viranomaisten valitusoikeuden, jonka tarkoitus on toimia luonnon viimeisenä suojana huonoissa tai puutteellisissa ympäristöluvissa. Animaatio kertoo selkokielellä, mistä tässä on kyse.
Jää kutsuu luontoretkeilijää - turvallisuudesta ei pidä tinkiä
Kevättalven aurinko houkuttelee jäälle jalan, hiihtäen ja luistellen. Jääretki on elämys, kunhan varustautuu oikein ja huomioi vaaran paikat.
Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Lipposelle ja Aholle: "Arktinen alue ei ole leikkikenttä"
Harri Hölttä ottaa kantaa entisten pääministerien Helsingin Sanomissa esittämiin näkemyksiin ilmastonmuutoksen taloushyödyistä: "Suomen puheenjohtajuus Arktisessa neuvostossa sekä EU-puheenjohtajuus tulee hyödyntää täysimääräisesti arktisten ilmasto- ja ympäristökysymysten ratkaisemiseksi".
Lapin metsien arvo monimuotoisuudelle, ilmastolle, saamelaiskulttuurille ja retkeilylle on merkittävä
Lapin luonnonsuojelupiiri, Rovaniemen ja Ivalon paikallisyhdistykset sekä liiton suojeluasiantuntijat Paloma Hannonen ja Otto Bruun keskittyivät viikonloppuna Lapin suojelukysymyksiin Rovaniemellä, Sodankylässä, Ivalossa ja Inarissa.
Hyviä uutisia Vantaanjoelta: Yksi padoista puretaan
Vantaan Tikkurilankosken padon osittainen purku on saanut vesitalousluvan. Uutinen on tärkeä paitsi vaelluskaloille myös joen veden tilalle. Vantaanjoki on lähes miljoonan suomalaisen lähin suurjoki. Se on Natura-suojeluohjelmassa ja yksi Luonnonsuojeluliiton luontohelmistä.
Järjestöt vetoavat Fortumiin: Uniperin kivihiiliomistuksia ei tule myydä, vaan ajaa hallitusti alas
Joukko suomalaisia ja kansainvälisiä ympäristö- ja kehitysyhteistyöjärjestöjä sekä ajatushautomoita vetoaa julkisesti Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmarkiin, jotta saksalaisesta energiayhtiö E.Onista lohkotun Uniperin kivihiiliomistukset poistettaisiin vastuullisesti energiantuotannosta. Fortumin lopullinen omistusosuus Uniperista julkistetaan tänään.
Mitä on luonnonsuojelujohtajalla mielessä herätessä?
Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto (IUCN) on maailman mahtavin luonnonsuojeluverkosto. Perustajajäseniin vuonna 1948 kuului myös Suomen luonnonsuojeluliitto. Juhlavuoden ensimmäinen tapahtuma oli tammikuun päätteeksi Helsingissä ja siihen osallistui myös pääjohtaja Inger Andersen.
Presidentinvaaleissakin ilmasto lämpenee
Presidentinvaaleissa keskusteluihin on noussut ympäristö ja erityisesti ilmastonmuutos. Luonto on pilkahdellut ehdokkaiden puheissa. Vaalitutkijakin on havainnut muutoksen.
Laatokan luodot -kansallispuisto on vihdoin perustettu Luoteis-Venäjälle
Suomen luonnonsuojeluliitto on toiminut kansallispuiston perustamiseksi yli 20 vuotta.
Luonnonsuojeluliitto ei hyväksy ahman metsästystä
Luonnonsuojeluliiton mielestä maa- ja metsätalousministeriön päätös jatkaa erittäin uhanalaisen ahman metsästystä poronhoitoalueella on kestämätön. Tappamiselle olisi ollut parempia vaihtoehtoja. Lisäksi ahma-asetus sallii naaraiden tappamisen lisääntymisaikana ja ahmojen tappamisen jopa niitä varten perustetuilla Natura-suojelualueilla.
Viisi vinkkiä ympäristöystävälliseen vuodenvaihteeseen
Jättämällä raketit kaupan hyllyyn annat myös luonnoneläimille onnellisen vuodenaloituksen. Näillä vinkeillä juhlit uutta vuotta luontoa huomioiden.
Yritykset ja yhteisöt antoivat joululahjoja luonnolle
Luonnonsuojeluliitossa iloitaan jälleen kerran siitä, miten aktiivisesti suomalaisyritykset ja yhteisöt ovat joulun alla tukeneet työtämme lahjoituksilla. Tästä on hyvä jatkaa kohti seuraavaa vuotta ja Luonnonsuojeluliiton 80-vuotisjuhlia.
Luonnonsuojeluliitto palkitsi omiaan ansiomerkein ja mitalein
Presidenttiparille muun muassa koivunmahlaa ja kaurahiutaleita, Lennulle vegaaninen puruluu
Yksitoista eläin- ja ympäristönsuojelujärjestöä luovutti jälleen perinteeksi muodostuneen kasviskorin presidenttiparille. Kasviskorilla halutaan muistuttaa ruuantuotannon kestävyydestä. Myös tuoreen pohjoismaisen raportin mukaan alueellisesti tuotetuilla, luonnonmukaisilla elintarvikkeilla voi elättää koko Pohjoismaiden väestön ja samalla vähentää päästöjä vuonna 2030.
Metsien jatkuva kasvatus - ratkaisun avaimia?
Suomalaisista 70 % ei hyväksy avohakkuita ja metsänomistajista runsas neljännes olisi valmiita siirtymään metsien jatkuvaan kasvatukseen. Mitä metsien jatkuva kasvatus tarkoittaisi metsäluonnolle, ilmastolle tai metsänomistajan kukkarolle? Tähän etsittiin vastauksia Luonnonsuojeluliiton seminaarissa Helsingin Tieteiden talolla 7.12
Onko EU-päätös suomalaisen ilmastopolitiikan käännekohta?
LULUCF-asetuksesta sorvattu sopu velvoittaa EU:n ja sen jäsenmaat huomioimaan jatkossa myös metsien hakkuiden ilmastovaikutukset. Pääkysymys neuvotteluissa on ollut, miten lisähakkuut ja metsien hiilinielun pieneneminen huomioidaan laskentasäännöissä.
Järjestöt vetoavat Kemijoki oy:n hallitukseen: Sierilän voimalaitosta ei pidä rakentaa
Sierilän vesivoimalaitos olisi tuhoisa hanke monille uhanalaisille lajeille sekä Kemijoen virkistys- ja kalastusmahdollisuuksille.
Luonnonsuojeluliitto jakaa kunnanvaltuutetuille aloitepohjan kunnan avohakkuuttomuuteen
Suomen luonnonsuojeluliitto kannustaa valtuutettuja eri puolilla Suomea esittämään kunnistaan avohakkuuttomia. Monilla kunnilla on talous- tai virkistysmetsiksi luokiteltuja metsiä, joita hyödynnetään samoilla periaatteilla kuin yksityisten omistamia talousmetsiä. Lopputulos on kuitenkin liian usein luonnonarvojen ja virkistyskäytön kannalta huono.
Uusi työkalu luontoselvitysten tason arviontiin
Luonnonsuojeluvaliokuntamme on valmistellut keskustelupaperin luontoselvitysten tason kehittämisestä. Tätä voit käyttää apuna ja tarkastuslistana kun lausut kaavoista, yva-hankkeista ja erilaisia lupia varten tehdyistä luontoselvityksistä!
Luonnonsuojeluliitto lähtee 80-vuotisjuhlavuoteen metsät kärjessä
Luonnonsuojeluliiton syysvaltuusto suunnitteli liiton juhlavuotta Lahdessa kuluneena viikonloppuna. 80-vuotta täyttävän Luonnonsuojeluliiton vuoden pääteema on metsät. Syysvaltuusto valitsi myös neljä uutta hallituksen jäsentä.
Black Friday kutsuu shoppailuhysteriaan - tässä vaihtoehtoja turhalle kulutukselle
Amerikkalaishenkiseen kulutusjuhlaan ei ole pakko osallistua. Black Fridayn sijaan voi mainiosti viettää Älä osta mitään -päivää tai tehdä perusteltuja ja ympäristöä säästäviä ostopäätöksiä.
Saimaannorppia kuollut jälleen verkkoihin
Marraskuussa on tullut tietoon kaksi verkkoihin kuollutta saimaannorppaa, joista toinen on nuori norppa Joutenvedellä ja toinen kuutti Haukivedellä.
Komissio esittää uhanalaisen ankeriaan suojelua koko EU:ssa
EU on toimimassa asiassa, joka on Suomelta ja muilta jäsenmailta jäänyt hoitamatta: ankeriaan ennätyssuuren vähenemisen pysäyttämisessä.
Viisi kysymystä lintujen talviruokinnasta
Hanhien kaakatukset ja joutsenten trumpettimaiset törähdykset ovat vaimenneet, kun linnut ovat suunnanneet kohti etelää. Ensilumi on juuri satanut. Nyt on juuri oikea aika aloittaa lintujen talviruokinta.
Haluatko perustaa luonnonsuojelualueen satavuotiaalle Suomelle?
Omistatko tai omistaako sukusi metsää? Vielä ehdit juhlia Suomen sataa vuotta omalla luonnonsuojelualueella. Suojelemalla metsää Luontolahjani-kampanjassa valtio suojelee omaansa yhtä suuren alueen.
100 luonnonsuojelutekoa vuodelta 2017
Kokosimme 100-vuotiaan Suomen kunniaksi 100 luonnonsuojelutekoa – ne kaikki ovat Suomen luonnonsuojeluliiton, sen piirien ja yhdistysten tämän vuoden 2017 aikaansaannoksia! Ja tämäkin lista on vain ote aikaansaavan järjestön työlistasta. Kiitos kuuluu vapaaehtoisten ja työntekijöiden lisäksi kaikille jäsenille ja tukijoille, joita ilman ei olisi Luonnonsuojeluliittoa.
Saimaannorpan suojelussa ollaan vielä kaukana tavoitteesta
Metsähallitus tiedotti tänään erittäin uhanalaisen saimaannorpan kanta-arvionsa, jonka mukaan norppien määrä on taas hieman kasvanut. Suomen luonnonsuojeluliitto on erittäin iloinen tuloksista, mutta muistuttaa, että kasvu on hidasta ja suotuisan suojelun tavoitetaso on edelleen kaukana.