Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Verkkouutiset

Verkkouutiset

Luonnonsuojeluliiton uutisia ajankohtaisista luonto- ja ympäristöaiheista.
Saimaannorppia kuollut jälleen verkkoihin
Marraskuussa on tullut tietoon kaksi verkkoihin kuollutta saimaannorppaa, toinen nuori norppa Joutenvedellä ja toinen kuutti Haukivedellä.
Komissio esittää uhanalaisen ankeriaan suojelua koko EU:ssa
EU on toimimassa asiassa, joka on Suomelta ja muilta jäsenmailta jäänyt hoitamatta: ankeriaan ennätyssuuren vähenemisen pysäyttämisessä.
Viisi kysymystä lintujen talviruokinnasta
Hanhien kaakatukset ja joutsenten trumpettimaiset törähdykset ovat vaimenneet, kun linnut ovat suunnanneet kohti etelää. Ensilumi on juuri satanut. Nyt on juuri oikea aika aloittaa lintujen talviruokinta.
Haluatko perustaa luonnonsuojelualueen satavuotiaalle Suomelle?
Omistatko tai omistaako sukusi metsää? Vielä ehdit juhlia Suomen sataa vuotta omalla luonnonsuojelualueella. Suojelemalla metsää Luontolahjani-kampanjassa valtio suojelee omaansa yhtä suuren alueen.
Saimaannorpan suojelussa ollaan vielä kaukana tavoitteesta
Metsähallitus tiedotti tänään erittäin uhanalaisen saimaannorpan kanta-arvionsa, jonka mukaan norppien määrä on taas hieman kasvanut. Suomen luonnonsuojeluliitto on erittäin iloinen tuloksista, mutta muistuttaa, että kasvu on hidasta ja suotuisan suojelun tavoitetaso on edelleen kaukana.
Luonnonsuojeluliitto valittaa Hannukaisen kaivospiiripäätöksestä
Luonnonsuojeluliiton mukaan Hannukaisen kaivospiirin määräämistä koskeva päätös on kaivoslain, luonnonsuojelulain ja vesienhoitolain vastainen. Luonnonsuojeluliitto vaatii päätöksen kumoamista ja asian palauttamista kaivosviranomaisen käsittelyyn.
Kainuun piiri: Liito-oravalle soveltuvat metsät jätettävä hakkaamatta Kainuussa
Luonnonsuojeluliiton Kainuun piiri esittää, että Metsähallitus siirtää liito-oravan suojelun kannalta keskeiset alueet metsätalouskäytön ulkopuolelle siksi ajaksi, kunnes nuoret metsät varttuvat liito-oravalle soveltuvaksi elinympäristöksi.
Luonnonsuojeluliitolta kovaa kritiikkiä hallituksen esitykselle ympäristönsuojelulain muuttamisesta
Ehdotus on puutteellinen, epäselvä ja vaarantaa merkittävällä tavalla perustuslain mukaiset osallistumisoikeudet, Luonnonsuojeluliitto toteaa lausunnossaan ja esittää ehdotuksen hylkäämistä.
Hiljaisuus voimaannuttaa
Melu on suuri ympäristöterveysongelma, joka pahenee kaupungistumisen myötä. Autismisäätiön Vallilan ohjaus- ja valmennuspalveluiden väki vieraili Suomen luonnonsuojeluliiton toimistolla Helsingin Lauttasaaressa esittelemässä Hiljaisuuden päivän inspiroiman osallisuusprojektin satoa.
Saimaan verkkojen kova hinta: nuori naarasnorppa kuoli jälleen verkkoon
Viime viikolla tuli jälleen tietoon suru-uutinen Saimaalta. Nuori naarasnorppa kuoli verkkoon Haukivedellä. Menehtynyt norppa löydettiin 27.9.
Viisi tapaa auttaa siiliä
Lämmin syksy on pitänyt siilejä liikkeellä ainakin eteläisessä Suomessa. Kokosimme vinkkejä siitä, miten voit auttaa piikikästä naapuriamme.
100 tuolia -huutokaupasta hieno potti luontohelmikohteille
Habitare-messuilla huutokaupattiin 17.9. sata suomalaisten verhoilijoiden entisöimää tuolia. Huutokaupan tuotto lahjoitettiin 100 luontohelmeä -hankkeelle.
Yritykset lahjoittivat rahaa luonnonsuojeluun
Suomen luonnonsuojeluliitto on saanut alkusyksyn aikana lahjoituksia yrityksiltä, jotka ovat halunneet huomioida toiminnassaan luonto- ja ympäristöarvot.
10 vinkkiä Suomen luonnon päivään
Suomen luonnon päivänä 26.8. koko maa vetää lipun salkoon luonnon kunniaksi ja juhlii mitä erilaisemmissa tapahtumissa. Lauantaina retkeillään soilla, nautitaan musiikista, rakennetaan hyönteishotelleja ja tutustutaan vedenalaiseen maailmaan. Kokosimme kymmenen vinkkiä tapahtumista juhlapäivälle.
Voitto ympäristölle ja terveydelle - elohopea kuriin!
Eilen kuulimme maailmalta hyviä ympäristöuutisia. Uusi, elohopeaa säätelevä Minamatan sopimus astui voimaan. Elohopea (alkuainelyhenne Hg) on ympäristömyrkky, joka kerääntyy pysyvästi elävien olentojen kudoksiin. Elohopea vahingoittaa aivoja, keuhkoja, munuaisia ja taudeilta suojaavaa immuunijärjestelmää.
Luonnonsuojeluliitto budjetista: haitalliset tuet alas ja metsien suojelu ylös
Suomen luonnonsuojeluliitto lähetti kaksi esitystä ministereille ja hallituspuolueiden johdolle budjettineuvotteluja varten. Ensinnäkin ympäristölle haitallisia tukia pitää karsia ja toiseksi METSO-metsiensuojeluohjelman rahoja lisätä.
Lasten norppaleirillä saimaannorppa tuli tutuksi seikkailujen lomassa
Saimaannorppa-LIFE-hankkeen vuoden 2017 lasten norppaleiriä vietettiin heinäkuun viimeisellä viikolla Pihlajaveden Turponsaaressa. Leirille osallistui 20 lasta, iältään 8-12 vuotiaita. Luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen pääsi vierailemaan leirillä ja raportoimaan lasten tunnelmista.
Suru-uutinen Saimaalta: kuutti kuoli kalaverkkoon
Kuutti kuoli Savonlinnan Pyyvedellä lailliseen kuhaverkkoon. Kuutti oli kooltaan hyvin pieni, alle 14 kiloa.
Mitä Yhdysvaltojen irtautuminen Pariisin sopimuksesta tarkoittaa?
Donald Trump ilmoitti torstaina myöhään Suomen aikaa, että Yhdysvallat vetäytyy Pariisin ilmastosopimuksesta. Mitä tämä tarkoittaa ilmastolle ja ilmastopolitiikalle? Suojeluasiantuntija Otto Bruun vastaa neljään kysymykseen.
Viljon, Onnin, Helgan ja lajikumppaneiden tulevaisuus ei ole vielä turvattu – saimaannoppa on edelleen erittäin uhanalainen
Viime päivinä olemme kuulleet positiivisia uutisia saimaannorpasta. Välitavoitteiden lähestyessä ei pidä lähteä jarruttelemaan suojelutyössä. Päinvastoin. Nyt pitää laittaa uusi vaihde päälle, jotta oikeaan suotuisan suojelun tavoitteeseen voidaan päästä.
Kurkijoella juhlittiin Laatokkaa ja Laatokkaan virtaavia jokia
Saimaa, Laatokka ja Baikal ovat suuria järviä, joille yhteistä on ainutlaatuinen pohjoinen luonto ja makean veden oma norppa. Jokaisen järven rannalla toimii myös joukko ihmisiä, jotka haluavat säilyttää alueen omaleimaisen luonnon ja kulttuurin myös tuleville sukupolville. Luontoa ja norppia juhlitaan vuosittain Laatokalla. Samalla vahvistetaan suurten järvien ympäristökasvatusyhteistyötä.
Norppalähettilästyössä kohdattu kevään aikana 3000 lasta – saimaannorppa aiheena innostaa
Luonnonsuojeluliiton koulunorppalähettiläät Jannika Kemppi ja Lauri Tiainen kiersivät kolme kuukautta Etelä-Karjalan alakouluja pitäen norppaoppitunteja. Koulunorppalähettiläiden lisäksi saimaannorppakoordinaattori Kaarina Tiainen kiersi päiväkodeissa kertomassa saimaannorpan elämästä. Kaikkialla lapset kyselivät innokkaasti saimaannorpasta ja kertoivat omia kokemuksiaan.
Viisi kysymystä ja vastausta Littoistenjärven kirkastamistapauksesta
Littoistenjärvi Kaarinan ja Liedon kuntien rajalla on noussut puheenaiheeksi, kun sen veden tilaa on kunnostettu hyödyntämällä kemikaaleja. Epätavallisen kirkkaaksi muuttunut vesi on herättänyt huolta menetelmän ympäristöystävällisyydestä. Suomen luonnonsuojeluliiton erityisasiantuntija Tapani Veistola vastaa viiteen kysymykseen Littoistenjärven tapauksesta.
Ilmari Räsäsen säätiö jakoi apurahoja
Luonnonsuojeluliitolle testamentattuun omaisuuteen perustuva säätiö jakoi 12 apurahaa.
Kansalaiskyselyn tulos: Eurooppa haluaa kestävämpää maataloutta
Komissio kysyi kansalaisilta maataloudesta ja kansa vastasi: EU:n maatalouspolitiikka on rikki ja se pitää korjata.
Puruveden norpille tehtiin turvallisemmat uintivedet
Vuoden 2017 Vaihda verkot katiskaan -tapahtuma järjestettiin 29.4. Kerimäellä.
Norppaturvallinen Hyvä Saimaa -katiska syntyy käden käänteessä
Luonnonsuojeluliiton saimaannorppakoordinaattori Kaarina Tiainen ja Etelä-Savon luonnonsuojelupiirin toiminnanjohtaja Timo Luostarinen kokeilivat norppaturvallisen katiskan rakentamista omin kätösin.
Viisi vinkkiä ekovappuun
Vapun aikoihin talvihorroksesta heräävät niin suomalaiset kuin suomalainen luontokin. Ilon ja yhdessäolon juhlaa voi viettää luonto huomioiden myös pipoa kiristelemättä. Tässä Suomen luonnonsuojeluliiton yksinkertaiset vinkit ekovappuun.
Luonnonsuojeluliitto puoliväliriihestä: METSO-ohjelmalle lisärahaa - haitallisten tukien karsiminen jäi kesken
Sipilän hallituksen puolivälitarkastelussa ympäristöasioiden suunta kääntyi leikkauksista lisärahoitukseen. Ympäristöministeriö saa nyt myös oman ministerin. Haitallisten tukien karsinta jäi kuitenkin syksyn budjettiriiheen.
Analyysi: Hallituksen ensimmäinen puolikas oli ympäristölle takatalvi
Sipilän hallituksen alkukausi on ollut ympäristölle kylmää kyytiä. Uusista laeista ja asetuksista useampi merkitsee ympäristölle heikompaa tulevaisuutta, Suomen luonnonsuojeluliitto arvioi analyysissään.