Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Verkkouutiset

Verkkouutiset

Luonnonsuojeluliiton uutisia ajankohtaisista luonto- ja ympäristöaiheista.
Luonnonsuojeluliitto puoliväliriihestä: METSO-ohjelmalle lisärahaa - haitallisten tukien karsiminen jäi kesken
Sipilän hallituksen puolivälitarkastelussa ympäristöasioiden suunta kääntyi leikkauksista lisärahoitukseen. Ympäristöministeriö saa nyt myös oman ministerin. Haitallisten tukien karsinta jäi kuitenkin syksyn budjettiriiheen.
Analyysi: Hallituksen ensimmäinen puolikas oli ympäristölle takatalvi
Sipilän hallituksen alkukausi on ollut ympäristölle kylmää kyytiä. Uusista laeista ja asetuksista useampi merkitsee ympäristölle heikompaa tulevaisuutta, Suomen luonnonsuojeluliitto arvioi analyysissään.
Voiko saimaannorpan ottaa lemmikiksi? – ja muita lasten kysymyksiä koulunorppalähettiläille.
Koulunorppalähettiläämme kiertävät kevään 2017 ajan Etelä-Karjalan alakouluissa. Maaliskuun aikana norppalähettiläät ovat ehtineet vierailla jo monen monituisessa koulussa, yllättyä vastaanoton lämpöisyydestä ja vastata lasten visaisiin norppakysymyksiin.
Tutkijoiden julkilausuma: Suomen metsänkäyttösuunnitelmat kiihdyttäisivät ilmastonmuutosta ja heikentäisivät luonnon monimuotoisuutta
Laaja joukko meritoituneita suomalaisia tutkijoita on huolissaan Suomen metsänkäyttösuunnitelmien ja biotalousstrategian vaikutuksista ilmastoon ja luonnon monimuotoisuuteen. Metsien käyttöä eri näkökulmista tarkastelleet tutkijat ovat allekirjoittaneet julkilausuman, jolla he pyrkivät oikaisemaan vallalla olevia väärinkäsityksiä asiasta.
Kolmasluokkalaiset keräsivät kuutinsuojelurahaa
Sofie Apajasalo, 10, ja Maaria Koskela-Koivisto, 9, vierailivat taannoin Luonnonsuojeluliiton keskustoimistolla. Tytöt olivat tärkeällä asialla, sillä he tulivat luovuttamaan rahaa saimaannorpan suojeluun.
Ekopaasto kannustaa ympäristötekoihin
Luonnonsuojeluliitto innostaa yhdessä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kanssa ihmisiä hiljentämään vauhtia ja hiljentymään Ekopaasto-kampanjassa.
Metsäbioenergian rajoittamaton kasvu on riski ilmastolle, vahvistaa tuore raportti
Vastikään ilmestyneen kansainvälisesti arvostetun Chatham House -ajatuspajan selvityksen mukaan metsäbioenergian käytön lisääminen voi päästöjen vähentämisen sijaan lisätä niitä. Luonnonsuojeluliitto vaatii huomattavia parannuksia EU-komission esittämiin bioenergian kestävyyskriteereihin.
Erik Bruun kertoi norpasta ja luontokuvistaan - katso video
Mestarigraafikko Erik Bruun kertoi rakastettujen luontokuviensa synnystä 25.1.2017.
Luonnossa oppimista edistetään kerhoissa ja kuntapäätöksillä
Luonnosta ja norpasta on lupa innostua! Luonnonsuojeluliiton ympäristökasvatustoiminta vie lapsia metsään ja tutustuttaa saimaannorpan suojeluun leikin kautta. Myös kuntapäättäjät voivat edistää luonnossa oppimista.
Uusi politiikkasuositus: Biotaloutta on rakennettava luonnon ja ilmaston ehdoilla
Ilmastotavoitteet, luonnon monimuotoisuuden turvaaminen ja resurssien viisas käyttö on oltava biotalouden tavoitteena, linjaa Luonnonsuojeluliiton uusi politiikkasuositus. Biotalouden kestävyysvaje voidaan korjata vain metsien käsittelytapoja muuttamalla, suojelua lisäämällä ja metsäbioenergian käytön kasvua suitsimalla.
Ilmianna huono poliittinen päätös!
Lakiesitys ristiriidassa perustuslain kanssa? Kunnan päätös ilman kunnollisia perusteluita? Huonon poliittisen päätöksen voi ilmiantaa Luonnonsuojeluliiton nettilomakkeella helmikuun loppuun asti.
Suomen luonnonsuojeluliitto jatkaa tuloksellista kehitysyhteistyötään Madagaskarilla
Luonnonsuojeluliiton kehitysyhteistyöhanke Torotorofotsy sai myönteisen jatkorahoituspäätöksen Suomen ulkoasiainministeriöltä vuosille 2017-2020. Hankkeen jatkokaudella keskitytään rakentamaan kestäviä toimintatapoja Madagaskarin merkittävän kosteikkoalueen ja siellä elävien uhanalaisten lajien suojelemiseksi yhdessä paikallisyhteisöjen kanssa.
Yritykset antoivat joululahjoja luonnolle
Joululahjat on nyt avattu ja valmistaudumme vastaanottamaan uutta vuotta. Näin välipäivinä iloitsemme siitä, miten aktiivisesti suomalaisyritykset tukivat joulun alla Luonnonsuojeluliittoa lahjoituksilla.
Luonnonsuojeluliitto toivottaa hyvää joulua!
Kiitos kaikille jäsenille, tukijoille, vapaaehtoisille ja muille toimintaamme osallistuneille tästä vuodesta. Asiakaspalvelumme on joulutauolla 24.12.–1.1.2017.
Vuosi täynnä luonnonsuojelutekoja
Vuonna 2016 pelastimme arvokkaita vanhoja metsiä hakkuilta, puolustimme koskiensuojelulakia, iloitsimme saimaannorppien määrän kasvusta sekä historiallisesta ilmastosopimuksesta. Lue, mitä olemme saaneet aikaan kuluneena vuonna.
Purot tarvitsevat puita
Pohjanmaalla kunnostetaan puroja puunrunkojen avulla Freshabit LIFE IP -hankkeessa.
Saimaannorpan kannan kasvutavoite on liian alhainen
Tänä vuonna on päästy riemuitsemaan saimaannorpan kannan kasvusta. Syksyllä julkistettu kannanarvio osoittaa, että saimaannorppia on nyt noin 360 yksilöä. Se on 40 enemmän kuin vuonna 2015.
Voiko bioenergia olla kestävää?
Sanaa kestävä käytetään paljon, mutta sen sisältö jää usein hämäräksi. Kohti kestävää bioenergiaa -yleisötilaisuudessa keskusteltiin bioenergian tuotannon reunaehdoista ilmaston ja luonnon monimuotoisuuden näkökulmasta.
Luonnosta voi nauttia myös lukemalla
Kokosimme listan tämän vuoden luontokirjahelmistä, joista voi nauttia talvi-iltoina tai sujauttaa vaikkapa pukinkonttiin.
Huoli bioenergian kestävyydestä kasvaa – kirjoitimme komissaarille
Bioenergian kasvavaan käyttöön liittyy riskejä sekä ilmaston että luonnon kannalta. Selkeät pelisäännöt tarvitaan, jotta biotalousbuumissa ei mennä ojasta allikkoon. Vetosimme komissaari Kataiseen vahvojen Euroopan laajuisten bioenergian kestävyyskriteerien puolesta.
Enni Rukajärvi, Protect Our Winters ja Luonnonsuojeluliiton EKOenergia kutsuvat suomalaiset apuun pelastamaan talvia
Protect Our Winters -ilmastoliike ja Luonnonsuojeluliiton EKOenergia-merkki käynnistävät viikonloppuna hiihtokeskusten ja kotitalouksien hiilijalanjäljen pienentämiseen tähtäävän Pelastetaan talvet -kampanjan. Keulakuvana pelastamassa talvia on lumilautailija Enni Rukajärvi.
Syyslomalla hämähäkkiretkelle tai lähiluontoon taiteilemaan
Syyslomat saapuvat ja sen myötä perheillä on mahdollisuus viettää mukavaa aikaa yhdessä. Jotta loma ei menisi vain Pokémon go -peliä pelaten tai sisäpuuhissa, kokosimme listan, mitä ulkona luonnossa voi tehdä näin syksyn tullen.
Koululaiset heittäytyivät eläimen rooliin
Esi- ja alakoululaisille suunnattu Päivä eläimenä -kilpailu on ratkennut ja voittajat on valittu. Päivä eläimenä -kilpailun tarkoituksena on eläytyä joksikin Suomen luonnossa liikkuvaksi eläimeksi ja dokumentoida projektin tapahtumat kuvallisesti.
Tarjoa linnuille puhdas koti
Lintujen vilkas pesimäkausi on ohi ja linnunpöntöt ammottavat tyhjillään. Nyt on sopiva ajankohta siivota ja huoltaa pöntöt, jotta linnuilla olisi hyvä pesäpaikka myös ensi kesänä.
Tiilikaisen ilouutinen Mustionjoelle
Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen lupasi Mustionjoen kalateiden rakentamiseen 800 000 euroa valtion kärkihankerahaa.
Jokaiselle saimaannorpalle löytyi uusi ystävä
Syyskuun ajan käynnissä ollut norppahaaste toi Luonnonsuojeluliitolle 372 uutta jäsentä. Uusien jäsenten myötä erittäin uhanalaisen norpan suojelutyötä voidaan jatkaa myös tulevina vuosina.
SYKEn ja Luomuksen tuore tutkimus: Suomen luonto jatkaa uhanalaistumistaan
Uusimman arvion mukaan joka kymmenes lajimme on uhanalainen ja melkein joka neljäs silmälläpidettävä eli vaarassa taantua uhanalaiseksi. Vuonna 2008 arvioidusta 73 metsäluontotyypistä peräti 51 on uhanalaisia. Suomi onkin vielä kaukana kansainvälisistä tavoitteistaan pysäyttää metsäluontonsa köyhtyminen vuoteen 2020 mennessä.
Kuinka ympäristön kävi budjettiriihessä?
Hallitus käsitteli valtion ensi vuoden tuloja ja menoja elokuun ja syyskuun vaihteen budjettiriihessä. Luonnonsuojeluliiton kolme vinkkiä neuvottelijoille olivat metsät, Itämeri ja ilmastorahoitus.
Haussa uusia ystäviä saimaannorpalle
Norppahaasteen tavoitteena on 320 uutta jäsentä Luonnonsuojeluliittoon – yhtä monta kuin on saimaannorppia. Haaste on käynnissä syyskuun ajan.
Budjettiriihi alkaa – Tässä Luonnonsuojeluliiton kolme kärkeä
Metsät, Itämeri ja ilmastorahoitus. Nämä ovat Luonnonsuojeluliiton kolme kärkivaatimusta hallituksen tällä viikolla alkavaan budjettiriiheen. Hallituksen budjettiriihi puidaan 31.8.-1.9.