Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Verkkouutiset

Verkkouutiset

Luonnonsuojeluliiton uutisia ajankohtaisista luonto- ja ympäristöaiheista.
Ilmastomarssi lauantaina 20.10. Helsingissä
Viime kesänä ilmastonmuutoksen vaikutukset järkyttivät Suomessa ja ympäri maailman. Pakahduttava helle, raivoavat metsäpalot, kuivuus ja levälautat järvissämme kertoivat siitä mitä on tulossa. Ilmastonmuutos on jo täällä. Nyt on pakko toimia!
Muikkuverkot tappavat saimaannorppia, ja sitä ei saa pitää normaalina
Muikkuverkkojen salliminen norppavesillä luo valheellisen mielikuvan niiden turvallisuudesta saimaannorpalle.
Turussa juhlittiin ihan norppana
Suomen luonnon päivänä 25.8.2018 kokoontui iloinen joukko Turun Ruissaloon juhlimaan Luonnonsuojeluliiton 80-vuotisjuhlia. Päivän ja illan aikana tapahtumissa kävi yhteensä yli 3000 luonnonystävää. Riemua, naurua ja halauksia riitti.
Luonnonsuojeluliitto järjestää kirjoituskilpailun yläkoulun oppilaille
Kilpailussa nuoret pohtivat omaa luontosuhdettaan. Kisa on käynnissä 1.9.-31.10.2018.
Ympäristön kestävyysvaje pahenee ellei hallitus korjaa näitä puutteita budjettiriihessä
Hallituksen elokuun lopun budjettiriihi on oikea aika varmistaa, että Suomen kasvu ohjautuu kestävästi. Luonnon köyhtyminen pitää pysäyttää, vesien hyvä tila säilyttää ja ilmastonmuutosta hillitä tehokkaasti ja toimet pitää näkyä budjetissa, Luonnonsuojeluliitto vaatii.
Norppa tervehti lapsia norppaleirillä
Tänä vuonna lasten norppaleirillä mielipuuhaa oli uiminen. Eräänä aamuna aamu-uinnin aikaan myös saimaannorppa kävi tervehtimässä leiriläisiä. Sen jälkeen aamuherätykset olivat reippaita siinä toivossa, että norppa tulisi toistekin.
Hyttyskantoja ei seurata
Onko paljon hyttysiä? Siinä kesäinen vakikysymys, varsinkin jos matka on suuntautumassa pohjoiseen Suomeen. Soitetaanpa asiantuntijalle.
Hiilipörssiin sijoittaneen Eila Rekilän sydän sykkii Lestijärvelle
Hiilipörssi on ojitetun suon ennallistamisen kauppapaikka. Sijoittaja maksaa ojitetun suon palauttamisesta kohti luonnontilaista ja kompensoi näin omaa hiilijalanjälkeään. Kotiseuturakkaus ja huoli ympäristöstä toimivat Eila Rekilällä kimmokkeena sijoittaa osa päästöistään suohon.
Verkot piinaavat saimaannorppaa – uroskuutti hukkui kalaverkkoon
Eilen 4.7.2018 tuli jälleen surullinen uutinen Saimaalta. Nuori uroskuutti on löydetty kalaverkkoon kuolleena Pihlajavedeltä.
Retkeilyn uusi tuleminen näkyy Pallaksella
Suomen luonnonsuojeluliiton tavoin tänä vuonna täyttää 80 vuotta Suomen ensimmäiset kansallispuistot. Kävijämäärältään suosituin niistä on tunturikohteiden klassikko, Pallas.
Mitä kuuluu saimaannorpalle?
Laajan suojelutyön ansiosta kanta elpyy hiljalleen. Tulevina vuosina saavutetaan todennäköisesti välitavoite 400 norpan talvikannasta. Saimaannorppa on kuitenkin edelleen erittäin uhanalainen.
Norppalähettilästyö toi kiitosta ja kimurantteja kysymyksiä
Suomen luonnonsuojeluliitto on vienyt alkuvuoden aikana norppatietoutta ja -elämyksiä kymmeniin kouluihin ja päiväkoteihin. Koulu- ja päiväkotivierailut ovat osa Saimaannorppa-LIFE-hanketta.
EKOenergia ehdolla energiapalkinnon saajaksi
Luonnonsuojeluliiton perustama EKOenergia- ympäristömerkki on ehdolla EU:n kestävän energian palkinnon saajaksi.
Norppaturvallinen Saimaa-katiska Laatokalle
Suomen luonnonsuojeluliitto tekee itärajan ylittävää yhteistyötä suurten järvien ympäristökasvatuksessa. Osallistuimme 25.5.–27.5. Venäjän Kurkijoella tapahtumaan, jossa edistetään Saimaan, Laatokan ja Baikalin ympäristökasvatusta.
Inarijärvelle ehdotetaan kansallispuistoa
Inarilainen luontoväki katsoo, että ainoa tapa pysäyttää Inarijärveä varjostavat uhkakuvat on muodostaa kansallispuisto järven siitä osasta, joka ei kuulu Vätsärin erämaahan.
Suomen hakkuutavoitteilta putosi pohja
Euroopan parlamentti hyväksyi täysistunnossaan lopullisen LULUCF-asetuksen. Asetuksesta tuli Luonnonsuojeluliiton mukaan ennakoitua parempi.
Vaihtoehtoja kasvutaloudelle– seminaarin satoa
Degrowth eli kohtuutalous pyrkii rakentamaan talousmallia, jossa hyvinvointi ei ole riippuvainen talouskasvusta. Kohtuutalouden ratkaisuissa perustana ovat maapallon kantokyvyn rajat, sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja demokratia. Tavoite on syrjäyttää talouskasvu yhteiskuntaamme hallitsevana ideologiana ja tuoda tilalle vaihtoehtoja.
Saastuttajalle maksamisen aika on ohi - pääseekö yritystukiremontti vihdoin vauhtiin?
Yritystukien remonttia on odotettu jo pitkään. Luonnonsuojeluliitto haluaa uudistuksiin vauhtia: Suomessa yli 85% noin 4,5 miljardin vuosittain maksettavista yritystuista on luonteeltaan saastuttavia käytäntöjä ylläpitäviä tai ympäristölle haitallisia.
Viisi vinkkiä luontoystävällisempään pääsiäiseen
Pääsiäisen viettoon kuuluu monia vanhoja perinteitä, joista voit helposti saada ympäristöystävällisempiä pienillä muutoksilla.
Näin maakuntauudistus uhkaa ympäristöä - katso animaatio
Sipilän hallitus haluaa sujuvoittaa ja riisua valtion toimintaa, mikä tarkoittaa erityisesti ympäristönsuojelun purkamista. Maakuntauudistuksessa halutaan poistaa viranomaisten valitusoikeuden, jonka tarkoitus on toimia luonnon viimeisenä suojana huonoissa tai puutteellisissa ympäristöluvissa. Animaatio kertoo selkokielellä, mistä tässä on kyse.
Jää kutsuu luontoretkeilijää - turvallisuudesta ei pidä tinkiä
Kevättalven aurinko houkuttelee jäälle jalan, hiihtäen ja luistellen. Jääretki on elämys, kunhan varustautuu oikein ja huomioi vaaran paikat.
Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Lipposelle ja Aholle: "Arktinen alue ei ole leikkikenttä"
Harri Hölttä ottaa kantaa entisten pääministerien Helsingin Sanomissa esittämiin näkemyksiin ilmastonmuutoksen taloushyödyistä: "Suomen puheenjohtajuus Arktisessa neuvostossa sekä EU-puheenjohtajuus tulee hyödyntää täysimääräisesti arktisten ilmasto- ja ympäristökysymysten ratkaisemiseksi".
Lapin metsien arvo monimuotoisuudelle, ilmastolle, saamelaiskulttuurille ja retkeilylle on merkittävä
Lapin luonnonsuojelupiiri, Rovaniemen ja Ivalon paikallisyhdistykset sekä liiton suojeluasiantuntijat Paloma Hannonen ja Otto Bruun keskittyivät viikonloppuna Lapin suojelukysymyksiin Rovaniemellä, Sodankylässä, Ivalossa ja Inarissa.
Hyviä uutisia Vantaanjoelta: Yksi padoista puretaan
Vantaan Tikkurilankosken padon osittainen purku on saanut vesitalousluvan. Uutinen on tärkeä paitsi vaelluskaloille myös joen veden tilalle. Vantaanjoki on lähes miljoonan suomalaisen lähin suurjoki. Se on Natura-suojeluohjelmassa ja yksi Luonnonsuojeluliiton luontohelmistä.
Järjestöt vetoavat Fortumiin: Uniperin kivihiiliomistuksia ei tule myydä, vaan ajaa hallitusti alas
Joukko suomalaisia ja kansainvälisiä ympäristö- ja kehitysyhteistyöjärjestöjä sekä ajatushautomoita vetoaa julkisesti Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmarkiin, jotta saksalaisesta energiayhtiö E.Onista lohkotun Uniperin kivihiiliomistukset poistettaisiin vastuullisesti energiantuotannosta. Fortumin lopullinen omistusosuus Uniperista julkistetaan tänään.
Mitä on luonnonsuojelujohtajalla mielessä herätessä?
Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto (IUCN) on maailman mahtavin luonnonsuojeluverkosto. Perustajajäseniin vuonna 1948 kuului myös Suomen luonnonsuojeluliitto. Juhlavuoden ensimmäinen tapahtuma oli tammikuun päätteeksi Helsingissä ja siihen osallistui myös pääjohtaja Inger Andersen.
Presidentinvaaleissakin ilmasto lämpenee
Presidentinvaaleissa keskusteluihin on noussut ympäristö ja erityisesti ilmastonmuutos. Luonto on pilkahdellut ehdokkaiden puheissa. Vaalitutkijakin on havainnut muutoksen.
Laatokan luodot -kansallispuisto on vihdoin perustettu Luoteis-Venäjälle
Suomen luonnonsuojeluliitto on toiminut kansallispuiston perustamiseksi yli 20 vuotta.
Luonnonsuojeluliitto ei hyväksy ahman metsästystä
Luonnonsuojeluliiton mielestä maa- ja metsätalousministeriön päätös jatkaa erittäin uhanalaisen ahman metsästystä poronhoitoalueella on kestämätön. Tappamiselle olisi ollut parempia vaihtoehtoja. Lisäksi ahma-asetus sallii naaraiden tappamisen lisääntymisaikana ja ahmojen tappamisen jopa niitä varten perustetuilla Natura-suojelualueilla.
Viisi vinkkiä ympäristöystävälliseen vuodenvaihteeseen
Jättämällä raketit kaupan hyllyyn annat myös luonnoneläimille onnellisen vuodenaloituksen. Näillä vinkeillä juhlit uutta vuotta luontoa huomioiden.