Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Tiedotteet 2018

Tiedotteet 2018

Uusiutuvan energian tukia ei pidä tuhlata vesivoimaan
Suomen luonnonsuojeluliiton mielestä uusiutuvan energian tukia ei pidä tuhlata vesivoiman rakentamiseen. Esimerkiksi Sierilän kaavaillun voimalaitoksen rakentaminen olisi räikeä esimerkki ympäristölle haitallisista tuista.
Luonnonsuojeluliitto tyytyväinen Kemihaaran alueen eli Vuotoksen Natura-poikkeuslupapäätökseen
Valtioneuvosto ei myöntänyt Rovaniemen ja Itä-Lapin maakuntakaavaa varten poikkeuslupaa Kemihaaran alueen eli Vuotoksen tekoaltaalle. Luonnonsuojeluliiton mukaan Kemihaaran eli Vuotoksen altaan päätös oli odotettu, koska hankkeille ei ollut olemassa luonnonsuojelulain mukaisia edellytyksiä.
Hossan kansallispuiston luontoarvoja nakerretaan jo
Hossan kansallispuistoa perustettaessa vakuutettiin, että ulos jäävät arvokkaat alueet turvataan kaavoituksen keinoin. Jo nyt lupaukset ovat unohtuneet, Luonnonsuojeluliitto harmittelee.
Hossa_600px_Juho_Holmi_CC_BY_ND_20
(Kuva: Juho Holmi / Flickr CC BY-ND 2.0)
Juho_Holmi_Hossa_600px_CC_BY_ND_20
(Kuva: Juho Holmi / Flickr CC BY-ND 2.0)
Keminsaaret.jpg
Presidentti Niinistö painotti edelleen ilmastonmuutoksen torjuntaa
Suomen luonnonsuojeluliitto tervehtii arvostuksella sitä, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö painotti toisen kautensa virkaanastujaispuheessaan ilmastonmuutosta.
Luonnonsuojeluliitto: Jäämeren radan ympäristöhaitat liian suuria suhteessa tarpeeseen
Liikenne- ja viestintäministeriö julkisti tänään Jäämeren rata -selvityksen. Suomen luonnonsuojeluliitto pitää hankkeen ympäristöhaittoja suurina ja tarvetta vähäisenä. Selvityksen suosittelemat Inarinjärven ratavaihtoehdot ovat ongelmallisia pohjoisen luonnon näkökulmasta.
Jäämeri_Cliff_Hellis_CC_BY_ND_20_600px
(Kuva: Cliff Hellis / Flickr CC BY-ND 2.0)
Norppalähettiläät_1_Kaarina_Tiainen
Kuva: Kaarina Tiainen / Luonnonsuojeluliitto
Norppalähettiläät_2_Kaarina_Tiainen
Norppalähettiläät Juho Iso-Aho ja Jannika Kemppi esittelevät lapsille saimaannorpan elämää ja Saimaan luontoa. Kuva: Kaarina Tiainen
Norppalähettiläät Pohjois-Karjalaan ja Varkauteen
Suomen luonnonsuojeluliiton norppalähettiläät saapuvat tänä keväänä Pohjois-Karjalaan ja Varkauteen. He esittelevät lapsille saimaannorpan elämää ja Saimaan luontoa. Tärkeänä osana vierailuja on lasten omien norppa- ja luontokokemusten kuunteleminen.
Metsatavoite_kuukkeli
Luonnonsuojeluliitto asetti tavoitteet metsiensuojelulle: avohakkuutonta metsätaloutta ja lisää suojelualueita
Luonnonsuojeluliiton hallitus hyväksyi viikonloppuna liiton uudet metsiensuojelutavoitteet, jotka ulottuvat vuoteen 2030. Luonnonsuojeluliitto haluaa uusilla tavoitteilla turvata metsäluonnon monimuotoisuuden sekä nopeuttaa ilmastonmuutoksen vastaista kamppailua muun muassa suojelemalla metsiä ja uudistamalla metsätalouden käytäntöjä.
Norppalähettiläät Pohjois-Karjalaan ja Varkauteen
Suomen luonnonsuojeluliiton norppalähettiläät saapuvat tänä keväänä Pohjois-Karjalaan ja Varkauteen. He esittelevät lapsille saimaannorpan elämää ja Saimaan luontoa. Tärkeänä osana vierailuja on lasten omien norppa- ja luontokokemusten kuunteleminen.
Saimaannorppa levittäytymässä uusille alueille - verkkokalastus ja löysät katiskat edelleen uhkana
Verkkokalastus on kielletty Saimaan keskeisimmillä norppavesillä 15.4.–30.6. Kiellolla vähennetään vieroitusiässä olevien nuorten kuuttien kuolemia kalanpyydyksiin. Se ei kuitenkaan koske muikkuverkkoja, vaikka ne ovatkin norpalle vaarallisia.
Kuutti_JuhaTaskinen_600px.jpg
Kuva: Juha Taskinen
Valtiollinen valuvika uhkaa ympäristöä
Maakuntauudistuksen myötä Juha Sipilän (kesk.) hallitus haluaisi heikentää Suomessa yleisen edun valvontaa ympäristöasioissa ja poistaa valtiolta kaavoituksen yleisen laillisuusvalvonnan. Suomen luonnonsuojeluliitto pitää lakiehdotusta vakavasti puutteellisena. Lakiesitys on paraikaa eduskunnan käsittelyssä.
EU-selvitys paljastaa: Suomen luonnonsuojelurahoitus puutteellista
Euroopan luonto köyhtyy, koska jäsenmaat eivät ole onnistuneet EU:n luonnonsuojelusäädösten toimeenpanossa. Näin todetaan juuri julkaistussa eurooppalaisessa selvityksessä. Suomessa suurin puute on luonnonsuojelun rahoitus.
nielurajoitinhavainnekuva.jpg
Nielurajoittimia jaetaan kuuttien pelastamiseksi
Saimaan norppavesillä kalastavien tulee huomioida 15.4. alkaneen verkkokalastuskiellon lisäksi, että myös katiskoiden tulee olla norppaturvallisia. Katiskan nielu ei saa levitä yli 15 senttimetrin.
37587404280_680e548d95_z.jpg
Luonnonsuojeluliitto esittää Suomeen lentoveroa - yli puolet suomalaisista kannattaa
Suomen luonnonsuojeluliitto esittää, että Suomi ottaa käyttöön monien muiden Euroopan maiden tavoin lentoveron, jolla hillittäisiin lentoliikenteen päästöjen erittäin nopeaa nousua. Verotulot tulisi kohdistaa ilmastonmuutosta hillitsevien liikennemuotojen tukemiseen.
Maakuntauudistus hajottaisi ympäristöhallinnon
Suomen luonnonsuojeluliiton mielestä maakuntauudistus tulee siirtää ympäristösyistä uudelleen valmisteltavaksi. Hallituksen esitys hajottaisi valtion alueellisen ympäristöhallinnon tehottomasti. Lisäksi valtion ympäristörahoja siirtyisi maakuntiin siten, että ne voisivat ohjautua jopa ympäristölle haitallisiin hankkeisiin.
avohakkuuthistoriaan_tiedote_netti_sll.png
Avohakkuut historiaan -kansalaisaloite antaa suomalaisille tilaisuuden vaatia avohakkuista luopumista valtion metsissä
Ympäristöjärjestöt Suomen luonnonsuojeluliitto, Greenpeace, BirdLife Suomi, Luonto-Liitto ja Natur och Miljö käynnistävät tänään torstaina kansalaisaloitekampanjan, joka tähtää avohakkuiden kieltämiseen yhteisissä metsissämme eli valtion metsissä. Aloitteella tavoitellaan parannusta metsäluonnon heikentyvään tilaan ja siirtymistä kestävämpien menetelmien käyttöön.
10 000 suomalaista allekirjoitti Avohakkuut historiaan -kansalaisaloitteen heti ensimmäisenä päivänä
Avohakkuut historiaan -kansalaisaloitteen saama avauspäivän kannattajamäärä on toiseksi suurin tähänastisista kansalaisaloitteista Tahdon-kansalaisaloitteen jälkeen.
Hiilipörssi avautuu - uusi alku tuhotuille soille
Suomen luonnonsuojeluliitto avaa 25.5.2018 Hiilipörssin. Se on kauppapaikka, jossa voi maksaa ojitetun suon ennallistamisesta ja kompensoida näin omaa hiilijalanjälkeään. Avajaisia vietetään Pohjanmaan Lestijärvellä, jossa sijaitsee ensimmäinen ennallistettava suo.
Luonnonsuojeluliitto toivoo susipolitiikkaan malttia ja yhteistyötä
Luonnonsuojeluliitto on iloinen susikannan elpymisestä noin kahdensadan yksilön tasolle. Luonnonvarakeskus antoi kanta-arvionsa tänään. Liitto kiittää kannan elpymisestä maltillista metsästystä sekä toivoo malttia ja yhteishankkeita rauhanomaisen rinnakkaiselon edistämiseksi myös jatkossa.
jatkuva_kasvatus_kuva_xavier_loncquet_CC_BY_20
Turun_juhla_600px
Suomen luonnon päivää 25.8. juhlistetaan näkyvästi Turussa
Elokuussa jo kuudetta kertaa järjestettävä Suomen luonnon päivä tarjoaa jälleen kaikille avoimia yleisötapahtumia ympäri maan. Turussa päivää vietetään 80-vuotiaan Suomen luonnonsuojeluliiton kunniaksi.
Lasten norppaleiri Pihlajavedellä tulee taas
Pihlajaveden Turponsaaressa järjestetään lasten norppaleiri 15.–20.7.2018. Leiri on tarkoitettu 8–12-vuotiaille, ja se järjestetään osana Saimaannorppa-LIFE-hanketta. Leiri on ollut aiempina vuosina hyvin suosittu, ja myös tänä vuonna osallistujamäärä täyttyi nopeasti.
Kemijoella soudetaan Sierilän vesivoimalaitoksen rakentamista vastaan
20.-21.7.2018 järjestettävässä tapahtumassa soudetaan helteisessä säässä Vanttauskoskelta Oikaraisen kylään, missä tapahtuma päättyy Marjetantorin kylätapahtumaan.
Avohakkuumetsätalous kuormittaa vesistöjämme
Kesäisin ihmiset suuntaavat mökeille ja retkille vesistöjen äärelle. Moni helteeltä helpotusta etsivä on törmännyt sameisiin ja leväisiin vesiin.
Metsähallituksen hakkuut järven rannalla. Paikka: Honkanen, Kainuu. Kuvaaja: Jani Sipilä / Greenpeace
Metsähallituksen hakkuut järven rannalla. Paikka: Honkanen, Kainuu. Kuvaaja: Jani Sipilä / Greenpeace
Uusi kestävän elämäntavan ajatushautomo antaa nuorille mahdollisuuden vaikuttaa
Millainen on 2000-luvun luonnonsuojelija? Miten syödä, pukeutua ja liikkua kestävästi?