Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Tiedotteet 2017 / Suomen luonnonsuojeluliitto vei ympäristöministeri Tiilikaiselle laatikollisen tuhoutuvaa suota

Suomen luonnonsuojeluliitto vei ympäristöministeri Tiilikaiselle laatikollisen tuhoutuvaa suota

Luonnonsuojeluliitto vei ministerille huolensa Suomen soista ja palan pian tuhoutuvaa Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen rajalla sijaitsevaa Kaitasuota. Samalla Luonnonsuojeluliitto avasi julkisen vetoomuksen soiden pelastamiseksi.

Urjalan ja Humppilan rajalla sijaitseva, valtakunnallisesti arvokkaaksi luokiteltu Kaitasuo ehdittiin jo valita suojeltavaksi soidensuojelun täydennysohjelmassa. Kun täydennysohjelma pysäytettiin 2014, Kaitasuo jäi ilman lain suojaa. Nyt sekä turveyhtiö Vapolla että Viipurin Turve ja Multatehtaalla on lupa suon turpeen kaivamiseen.

Luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piirin aluesihteeri Juho Kytömäki on seurannut läheltä Kaitasuon vaiheita.

"Olemme tehneet vuosikausia töitä Kaitasuon pelastamiseksi. Hulluksi tilanteen tekee se, että Kaitasuo on valtakunnallisesti arvokas suo, joka oli jo pelastumassa. Vuonna 2014 kuitenkin silloinen kokoomuksen ympäristöministeri perui soidensuojelun täydennysohjelman viime metreillä. Tämä tarkoitti, että Kaitasuo ja monet muut arvokkaat suot jäivät vaille lain suojaa", Kytömäki sanoo.

Kaitasuon kohtalo kuvastaa suomalaisen suoluonnon ahdinkoa, johon nyt avattu vetoomus yrittää tuoda parannusta. Etelä-Suomen suoluontotyypeistä 77 % on uhanalaisia ja silmälläpidettäviä 19 %. Näistä suurin osa on erilaisia korpia ja lettoja. Säilyviksi on luokiteltu ainoastaan 4 % Etelä-Suomen suoluontotyypeistä. Pohjois-Suomenkin suotyypeistä vain 38 % on arvioitu säilyviksi.

"Haluamme viedä päättäjille terveiset, että suot tarvitsevat edelleen suojelua. Vaadimme soidensuojeluohjelman toteuttamista loppuun, turpeen kaivamisen lakkauttamista vuoteen 2025 mennessä sekä soiden ojittamisen tukien lopettamista. Kaikki soiden ystävät voivat nyt lähettää terveisensä päättäjille allekirjoittamalla vetoomuksen osoitteessa soidenpuolesta.fi", kertoo luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Paloma Hannonen.

Vetoomus avautui torstaina 30.11. ja se löytyy osoitteesta soidenpuolesta.fi

Kaitasuon matka ministeri Kimmo Tiilikaiselle (video myös YouTubessa: https://youtu.be/ltS182VT5Qo)

Ministeri Tiilikaisen tervehdys soiden ystäville suon luovutuksen jälkeen (video myös YouTubessa: https://youtu.be/g-swoXgHYSk)

 

Lisätiedot

Juho Kytömäki, aluesihteeri, Luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piiri, p. 040 515 4557, juho.kytomaki(a)sll.fi

Paloma Hannonen, suojeluasiantuntija, Luonnonsuojeluliitto, p. 050 532 3219, paloma.hannonen(a)sll.fi


Tiedote 1.12.2017