Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Tiedotteet 2017 / Saimaannorppa tutuksi - norppalähettiläät kiertävät Etelä-Karjalan kouluissa

Saimaannorppa tutuksi - norppalähettiläät kiertävät Etelä-Karjalan kouluissa

Suomen luonnonsuojeluliiton norppalähettiläät kiertävät Saimaan alueen alakouluissa Etelä-Karjalassa kevään ajan esitellen lapsille saimaannorpan elämää ja Saimaan luontoa. Norppatunneilla lapset pääsevät tutustumaan saimaannorpan elämään ja suojeluun monin eri tavoin, esimerkiksi äänten ja kuvien kautta. Tärkeänä osana vierailuja on myös lasten omien norppa- ja luontokokemusten kuuntelu.

Koulunorppalähettiläät Lauri Tiainen ja Jannika Kemppi

"Haluamme kumpikin tehdä jotain konkreettista norpan säilymisen hyväksi. Siinä mielessä koulujen kiertäminen ja lasten tapaaminen on unelmatyötä. On tärkeää kuunnella lasten ja nuorten – tulevaisuuden Saimaan alueen päättäjien – näkemyksiä ja mielipiteitä, kun norpan halutaan säilyvän myös seuraavien sukupolvien ilona", toteavat norppalähettiläät, Lappeenrantalaiset Jannika Kemppi ja Lauri Tiainen.

Saimaannorppatietouden lisäksi norppalähettiläät toivovat voivansa innostaa lapsia myös huomaamaan kuinka upea Saimaan luonto on kokonaisuutena. Haaveena on toimia itse luonnossa liikkumisen ja luonnon tarkkailun esikuvina.

"Näille lapsille Saimaa on lähiluontoa. Monet heistä ovat mökeillä ja uimarannoilla uineet samoissa vesissä norpan kanssa. Kuitenkin aimaan luonnon ja sen oman norpan ainutkertaisuutta ei tule aina arkipäivässä huomattua. Siksi me toivommekin voivamme tuoda lapsille innostusta omaan lähiluontoonsa niin sen norppaan kuin koko upeaan Saimaaseen kokonaisuutenakin", koulunorppalähettiläät kertovat.

Norppavierailut on kohdistettu ensisijassa kolmasluokkalaisille. Pienemmissä kouluissa viestiä saatetaan viedä useammallekin luokka-asteelle. Vierailujen yhteydessä kerätään lasten kokemuksia ja ajatuksia Saimaasta ja sen omasta norpasta. Kouluille jätetään myös materiaalia ja vinkkejä, joiden avulla aihetta voidaan käsitellä vierailujen jälkeenkin.

Norppalähettiläiden vierailut ovat kouluille maksuttomia. Monen koulun kanssa vierailuajankohta on jo sovittu, mutta kalenteria täytetään vielä pitkin kevättä. Koulunorppalähettiläät kiertävät kaikissa Etelä-Karjalan kunnissa (Lappeenranta, Imatra, Luumäki, Lemi, Savitaipale, Taipalsaari, Ruokolahti, Rautjärvi ja Parikkala).

Saimaannorppa on erittäin uhanalainen nisäkäs, jonka suojeluvastuu on yksin suomalaisilla. Ympäristökasvatustyö on osa Suomen luonnonsuojeluliiton valistustyötä, jonka tavoitteena on tuoda lapsille tietoa ja elämyksiä heidän omasta lähiluonnostaan. Kouluvierailut ovat osa Saimaannorppa-LIFE -hanketta. Saimaannorppa-LIFE -hanke on EU-rahotteinen saimaannorpan suojelua edistävä hanke, jossa yksi osa on ympäristökasvatus- ja valistustyö. Hanke on käynnissä vuosina 2013-18.

Lisätiedot

Jannika Kemppi ja Lauri Tiainen, koulunorppalähettiläät, Suomen luonnonsuojeluliitto, p. 050 461 7867

Kaarina Tiainen, saimaannorppakoordinaattori, Suomen luonnonsuojeluliitto, p. 050 530 3270

 

Tiedote 10.3.2017