Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Tiedotteet 2017 / Luonnonsuojeluliitto: Hallitus paikkasi suojelun puutteita, mutta ei kyennyt haitallisten tukien remonttiin

Luonnonsuojeluliitto: Hallitus paikkasi suojelun puutteita, mutta ei kyennyt haitallisten tukien remonttiin

Suomen luonnonsuojeluliitto on tyytyväinen, että budjettiriihessä lisättiin METSO-metsiensuojeluohjelman, kalatie-kärkihankkeen ja vesistökunnostusten rahoja. Ympäristölle haitallisiin ja tehottomiin yritystukiin hallitus ei kuitenkaan puuttunut luvatusti.

Kuva: Laura Kotila / Valtioneuvoston kanslia

Hallitus päätti budjettiriihessä lisätä Etelä-Suomen metsien suojelun METSO-ohjelmaan rahaa.

"Metsien suojelu on uhanalaisille lajeille erityisen tärkeää nyt, kun metsänhakkuita aiotaan lisätä. Metsäluontomme ei selviä ilman lisäsuojelua", sanoo Luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntijaPaloma Hannonen.

Luonnonsuojeluliitto iloitsee myös virtavesien ja vaelluskalojen suojelua tukevan kalatie-kärkihankkeen sekä vesistökunnostusten lisärahoituksesta.

"Hallituksen vesienhoitotyöt tukevat luonnon monimuotoisuuden lisäksi virkistystä ja matkailua", sanoo liiton erityisasiantuntija Tapani Veistola.

"Sama merkitys on Metsähallituksen luontopalvelujen saamalla lisärahoituksella esimerkiksi kansallispuistojen hoitoon."

Hallitus kuitenkin jätti jälleen toteuttamatta kauan odotetun ja lupaamansa yritystukiremontin, joka kannustaisi muun muassa energiansäästöön. Nyt jatkovalmistelu siirtyy parlamentaariselle työryhmälle.

"Hallitus epäonnistui ympäristölle haitallisten ja tehottomien tukien leikkaamisessa. Pelkäämme, että asia hautautuu parlamentaariseen työryhmään. Haitallisten tukien poistaminen vaatii päätöksiä, ei jatkuvia lisäselvityksiä", sanoo liiton suojeluasiantuntija Otto Bruun.

Fossiilisten lämmityspolttoaineiden verotusta nostetaan jo ensi vuonna 45 miljoonalla eurolla, mitä voi pitää myönteisenä askeleena muun muassa kivihiilestä luopumiseksi nopeassa tahdissa. Energia- ja ilmastostrategian toteuttamiseen myönnettiin 48 miljoonaa euroa, jota Suomen luonnonsuojeluliitto pitää strategian tavoitteisiin nähden vaatimattomana.

Lisää aiheesta

Suomen luonnonsuojeluliiton vaatimukset budjettiriiheen

Lisätiedot

Otto Bruun, suojeluasiantuntija (ympäristölle haitalliset tuet, ilmasto- ja energia-asiat), p. 040 631 3399, otto.bruun(a)sll.fi

Paloma Hannonen, suojeluasiantuntija (luonnonsuojelualueet, metsien ja soiden suojelu) p. 050 532 3219, paloma.hannonen(a)sll.fi

Tapani Veistola, erityisasiantuntija (vedet), p. 0400 615 530, tapani.veistola(a)sll.fi

 

Tiedote 31.8.2017