Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Tiedotteet 2017

Tiedotteet 2017

Suomen kansallisperhoseksi valittiin paatsamasinisiipi

Suomalaiset äänestivät Suomen kansallisperhoseksi paatsamasinisiiven. Satavuotiaan Suomen kunniaksi järjestetty äänestys kansallisperhosesta sai suuren suosion. Suosikkiaan äänesti 36 500 suomalaista.

Suomen kansallisperhoseksi valittiin paatsamasinisiipi - Lue lisää...

Maamme suojelun arvoiset luontoalueet nyt yhdellä kartalla - ympäristöjärjestöt vaativat merkittävää lisäystä suojeluun

Suomen luonnonsuojeluliitto, Greenpeace, WWF Suomi, Luonto-Liitto ja BirdLife Suomi ovat yhteistyössä keränneet kiireellistä suojelua tarvitsevien luontoalueiden tiedot yhteen paikkaan. Kaikille avoin Metsäkartat-verkkosivu aukeaa tänään.

Maamme suojelun arvoiset luontoalueet nyt yhdellä kartalla - ympäristöjärjestöt vaativat merkittävää lisäystä suojeluun - Lue lisää...

Suomen joukkuepelaaminen EU:n ilmastopolitiikassa nyt entistä tärkeämpää

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti tänään, että Yhdysvallat vetäytyy Pariisin ilmastosopimuksesta. Suomen luonnonsuojeluliitto näkee, että Suomen on nyt sitouduttava aikaisempaa vahvemmin yhteiseen EU-rintamaan ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa.

Suomen joukkuepelaaminen EU:n ilmastopolitiikassa nyt entistä tärkeämpää - Lue lisää...

Saimaannorpan suojelun suunnitelma jää sanahelinäksi

Saimaannorpan suojelun strategiaa ja toimenpidesuunnitelmaa valmistellut työryhmä luovuttaa esityksensä ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle tänään tiistaina. Luonnonsuojeluliitto oli mukana työryhmässä, mutta ei ole täysin tyytyväinen lopputulokseen. Esityksessä ei aseteta riittäviä tavoitteita tai toimenpiteitä norpan suojelun edistämiseksi ja tehostamiseksi.

Saimaannorpan suojelun suunnitelma jää sanahelinäksi - Lue lisää...

Viikko aikaa äänestää Suomen kansallisperhosta

Suomen kansallisperhosen äänestys päättyy ensi sunnuntaina. Itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi valittavaa kansallisperhosta ovat käyneet äänestämässä jo nyt kymmenet tuhannet suomalaiset.

Viikko aikaa äänestää Suomen kansallisperhosta - Lue lisää...

Omistajien on pysäytettävä Kemijoen luonnon tuhoaminen

Korkein hallinto-oikeus antoi 22.5. päätöksensä Kemijoen Sierilän vesivoimalaitoksen rakentamisluvasta. Suomen luonnonsuojeluliitto pelkää, että Kemijoen viimeinen luonnontilainen osuus tuhoutuu. Vastuu kauaskantoisia vaikutuksista siirtyy nyt erityisesti Kemijoki Oy:lle ja sen osakkeenomistajille.

Omistajien on pysäytettävä Kemijoen luonnon tuhoaminen - Lue lisää...

Satavuotias saa lahjaksi Kivisuon luontohelmen

Suomen Luonnonsuojelun Säätiö on hankkinut suojeltavaksi 159 hehtaarin suo- ja metsämaa-alueen Utajärven ja Muhoksen rajamailla sijaitsevalta Kivisuolta.

Satavuotias saa lahjaksi Kivisuon luontohelmen - Lue lisää...

Suomen Luonnonsuojelun Säätiöltä tuplapotti luonnolle

Suomen Luonnonsuojelun Säätiö jakaa itsenäisen Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi apurahoja 24 hankkeelle yhteensä 101 300 euroa. Apurahapotti on lähes kaksinkertainen edellisiin vuosiin verrattuna.

Suomen Luonnonsuojelun Säätiöltä tuplapotti luonnolle - Lue lisää...

Kansallisperhosen äänestyksessä erottuu selvästi kuuden kärki

Äänestys 100-vuotiaan Suomen kunniaksi valittavasta kansallisperhosesta on sujunut vilkkaasti. Yli 25 000 suomalaista on jo antanut äänensä suosikilleen.

Kansallisperhosen äänestyksessä erottuu selvästi kuuden kärki - Lue lisää...

Keväällä kannattaa torjua jättiputkia ja muita haitallisia vieraskasvilajeja

Suomen luonnonsuojeluliitto kannustaa suomalaisia yhdessä tunnistamaan ja torjumaan haitallisia vieraskasvilajeja ja ilmoittamaan niistä eteenpäin. Esimerkiksi terveydelle haitallisia jättiputkia on nyt keväällä helpompaa ja ennen kaikkea turvallisempaa hävittää puutarhasta, kun ne ovat vielä pieniä taimia. Kaikki havainnot haitallisista vieraslajeista kannattaa ilmoittaa www.vieraslajit.fi -sivuston kautta.

Keväällä kannattaa torjua jättiputkia ja muita haitallisia vieraskasvilajeja - Lue lisää...

Tuore selvitys: pienvesivoimaloiden lupiin kuuluvat kalatiet jääneet toteuttamatta

Pienvesivoimayhtiöt eivät ole toteuttaneet niille määrättyjä kalatievelvoitteita, ilmenee Varsinais-Suomen ELY-keskuksen uudesta selvityksestä. Velvoitteiden toteuttamatta jättäminen on hidastanut uhanalaisten vaelluskalojen palauttamista padottuihin jokiin. Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö ja WWF vaativat viranomaisilta velvoitteiden toimeenpanoa ja eduskunnalta vesilain muutosta, jolla voitaisiin vauhdittaa kalateiden rakentamista.

Tuore selvitys: pienvesivoimaloiden lupiin kuuluvat kalatiet jääneet toteuttamatta - Lue lisää...

Suomi juhlii luontoaan suojellen

Suomen luonnonsuojeluliiton valtuusto kokoontui 22.-23.4.2017 Suomenlinnassa ja antoi seuraavan julkilausuman:

Suomi juhlii luontoaan suojellen - Lue lisää...

Hyviä ja huonoja saimaannorppauutisia: kuutteja on syntynyt apukinoksiin, mutta talviverkot uhkana

Luonnonsuojeluliiton vapaaehtoisten tammikuussa kolaamasta apukinoksesta löytyi keväisissä pesälaskennoissa kuutti ja toisesta apukinoksesta kuutin karvaa todisteena syntymästä. Ilo on suuri niin koko Luonnonsuojeluliitossa kuin erityisesti juuri näitä kinoksia kolaamassa olleiden vapaaehtoisten sydämissä. Suurta kuutti-iloa varjostaa kuitenkin huoli noiden pienten nappisilmien selviämisestä. Ensimmäinen vuosi on saimaannorpan elämän vaarallisin ja vain joka viides norppa selviää aikuiseksi asti. Kalanpyydyskuolemien suuri määrä hidastaa edelleen saimaannorppakannan elpymistä.

Hyviä ja huonoja saimaannorppauutisia: kuutteja on syntynyt apukinoksiin, mutta talviverkot uhkana - Lue lisää...

Jo lähes 20 000 äänestänyt kansallisperhosta

100-vuotias Suomi on saamassa oman kansallisperhosen. Kaikille avoin nettiäänestys alkoi kolme viikkoa sitten, ja suomalaisten kiinnostus on ollut huimaa: ääniä on annettu jo lähes 20 000.

Jo lähes 20 000 äänestänyt kansallisperhosta - Lue lisää...

Luonnonsuojeluliitto: Ahmojen tappaminen tuomioistuimeen

Suomen luonnonsuojeluliiton Lapin piiri on valittanut hallinto-oikeudelle yhdestä Suomen riistakeskuksen helmikuun lopulla antamasta ahman tappoluvasta. Vaikka ahmat on jo nopeasti tapettu, on Luonnonsuojeluliiton mielestä tärkeää, että ahman metsästyksen laillisuudesta saadaan tuomioistuimen ratkaisu.

Luonnonsuojeluliitto: Ahmojen tappaminen tuomioistuimeen - Lue lisää...

100 luontohelmeä innostanut kuntia suojelutoimiin

Suomen 100 luontohelmeä eli Suomen luonnonsuojeluliiton Suomen 100-vuotisjuhlavuoden hanke juhlii maamme arvokasta luontoa sadalla ainutlaatuisella luontohelmellä ympäri maan. Hanke on jo innostanut useat kunnat suojelemaan omia luontohelmiään.

100 luontohelmeä innostanut kuntia suojelutoimiin - Lue lisää...

Luonnonsuojeluliitto kehottaa Bioenergia ry:tä korjaamaan virheelliset tietonsa

Luonnonsuojeluliitto kehottaa Bioenergia ry:tä korjaamaan virheelliset tietonsa

Suomen luonnonsuojeluliitto kehottaa Bioenergia ry:tä korjaamaan turvekampanjassaan antamansa virheelliset tiedot ja esittämään anteeksipyynnön suomalaisille.

Luonnonsuojeluliitto kehottaa Bioenergia ry:tä korjaamaan virheelliset tietonsa - Lue lisää...

Hossan kansallispuiston metsästysoikeuksia ei saa laajentaa ulkopaikkakuntalaisille

Hossan kansallispuiston perustamista käsitellään parhaillaan eduskunnassa. Nyt maa- ja metsätalousvaliokunnan esitys metsästysoikeuksien huomattavasta laajentamisesta uhkaa pilata maailmallakin huomiota saaneen Hossan Suomi 100 -kansallispuistoesityksen, Suomen luonnonsuojeluliitto varoittaa.

Hossan kansallispuiston metsästysoikeuksia ei saa laajentaa ulkopaikkakuntalaisille - Lue lisää...

Satavuotiaalle Suomelle äänestetään kansallisperhonen

Suomi saa 100-vuotisjuhlansa kunniaksi kansallisperhosen. Se valitaan kaikille suomalaisille avoimella yleisöäänestyksellä osoitteessa kansallisperhonen.fi. Valinta on osa virallista Suomi 100 -ohjelmaa vuonna 2017.

Satavuotiaalle Suomelle äänestetään kansallisperhonen - Lue lisää...

Valtio rahoittaa virheellisesti Kemi- ja Iijoen kalateitä ennen velvoitepäivityksiä

Valtio rahoittaa virheellisesti Kemi- ja Iijoen kalateitä ennen velvoitepäivityksiä

Suomen luonnonsuojeluliitto pitää vääränä valtion ja Metsähallituksen päätöstä kustantaa kalatiehanke Iijoen Raasakassa, vaikka Iijoen kalatalousvelvoitteiden päivitysprosessi on kesken.

Valtio rahoittaa virheellisesti Kemi- ja Iijoen kalateitä ennen velvoitepäivityksiä - Lue lisää...

Ympäristöoikeus kärsii kiireestä

Ympäristöoikeus kärsii kiireestä

Suomen johtavat ympäristöoikeuden tuntijat kokoontuivat Helsingissä pohtimaan ympäristöoikeuden tilaa. Alustuksissa ja keskusteluissa nousi keskeisenä huolen aiheena esiin kiire ympäristölainsäädäntöä heikentävänä tekijänä.

Ympäristöoikeus kärsii kiireestä - Lue lisää...

Saimaannorppa tutuksi - norppalähettiläät kiertävät Etelä-Karjalan kouluissa

Suomen luonnonsuojeluliiton norppalähettiläät kiertävät Saimaan alueen alakouluissa Etelä-Karjalassa kevään ajan esitellen lapsille saimaannorpan elämää ja Saimaan luontoa. Norppatunneilla lapset pääsevät tutustumaan saimaannorpan elämään ja suojeluun monin eri tavoin, esimerkiksi äänten ja kuvien kautta. Tärkeänä osana vierailuja on myös lasten omien norppa- ja luontokokemusten kuuntelu.

Saimaannorppa tutuksi - norppalähettiläät kiertävät Etelä-Karjalan kouluissa - Lue lisää...

Järjestöt muistuttavat ehdokkaita: Ilmastonmuutos ratkaistaan kunnissa

Ympäristö- ja kehitysjärjestöt laativat ilmastonmuutoksen ratkaisupaketin tulevalle kunnanvaltuustokaudelle. Ne muistuttavat, että valtuustokauden 2017-2021 aikana tehtävät päätökset osoittavat, onko Suomi tosissaan mukana ratkaisemassa ilmastokriisiä.

Järjestöt muistuttavat ehdokkaita: Ilmastonmuutos ratkaistaan kunnissa - Lue lisää...

Luontojärjestöt huolissaan turpeennoston dramaattisesta lisäämisestä Pohjanmaalla

Suomen luonnonsuojeluliitto ja BirdLife Suomi ovat huolestuneita turpeennoston huomattavasta lisäämisestä Etelä-Pohjanmaalla. Järjestöt näkevät, että tilanne vaarantaa paitsi maakuntakaavan tavoitteen suoluonnon turvaamisesta myös lukuisten suolintulajien tulevaisuuden.

Luontojärjestöt huolissaan turpeennoston dramaattisesta lisäämisestä Pohjanmaalla - Lue lisää...

Kainuussa syttymässä jälleen lukuisia metsäkiistoja - tässä kohteita koottuna

Metsähallituksen tämän talven Kainuun hakkuusuunnitelmat muun muassa Kajaanissa, Suomussalmella ja Kuhmossa ovat herättäneet jo etukäteen sekä paikallisten ihmisten että luontojärjestöjen vastustusta. Suomen luonnonsuojeluliitto varoittaa, että huolimattomasti tehdyt luontokartoitukset ja paikallisten toiveiden ohittaminen voivat johtaa hakkuiden myötä erittäin arvokkaiden alueiden tuhoihin.

Kainuussa syttymässä jälleen lukuisia metsäkiistoja - tässä kohteita koottuna - Lue lisää...

WWF, Suomen luonnonsuojeluliitto ja Animalia: Erittäin uhanalaisen ahman tappamisen salliminen on väärä päätös

Maatalous- ja metsätalousministeri Kimmo Tiilikainen on päättänyt lopettaa ahman 35 vuotta jatkuneen rauhoituksen. Tänään voimaan tuleva maa- ja metsätalousministeriön asetus mahdollistaa poikkeusluvan myöntämisen kahdeksan ahman tappamiseen porovahinkoihin osoitettujen määrärahojen ylittymisen estämiseksi poronhoitoalueen pohjois- ja itäosissa kuluvan talven aikana. Suomen luonnonsuojeluliitto, WWF ja Animalia pitävät päätöstä vääränä.

WWF, Suomen luonnonsuojeluliitto ja Animalia: Erittäin uhanalaisen ahman tappamisen salliminen on väärä päätös - Lue lisää...

Järjestöt: Hallitus laati kunnianhimottoman kestävän kehityksen toimeenpanosuunnitelman

Suomen suunnittelemat toimet YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi ovat pitkälti hallitusohjelman toisinto. Hallitukselle tarjottiin mahdollisuus luoda hallituskaudet ylittäviä menettelytapoja ja toimia, joilla olisi turvattu kestävän kehityksen toteutuminen. Sen sijaan tuore kansallinen toimeenpanosuunnitelma on kunnianhimoton ja lyhytnäköinen, arvioivat Agenda 2030 -ohjelman toimeenpanoa seuraavat kansalaisjärjestöt.

Järjestöt: Hallitus laati kunnianhimottoman kestävän kehityksen toimeenpanosuunnitelman - Lue lisää...

Ahman metsästykselle löydettävä parempia vaihtoehtoja

Ahman metsästykselle löydettävä parempia vaihtoehtoja

Suomen luonnonsuojeluliitto vastustaa maa- ja metsätalousministeriön ajatusta aloittaa ahman metsästys. Sitä vastoin liitto esittää kokeiltavaksi suurpetokantojen suuruuden mukaan maksettavia tukia poronhoidolle. Myös ongelmayksilöiden siirtoja pois poronhoitoalueelta voitaisiin kokeilla.

Ahman metsästykselle löydettävä parempia vaihtoehtoja - Lue lisää...