Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Tiedotteet 2017

Tiedotteet 2017

Luonnonsuojelulle välivoitto Oulujärvellä: korkein hallinto-oikeus asetti Metsähallituksen toimenpidekieltoon

Luonnonsuojeluliitto iloitsee, että korkein hallinto-oikeus (KHO) on tänään kieltänyt Metsähallitusta hakkaamasta Oulujärven arvokkailla metsäsaarilla, Kaarresalossa ja Kuostonsaarella. KHO asetti hakkuukiellon siihen asti kunnes hallinto-oikeus on ratkaissut Paltamon Luonnon ja Kainuun lintutieteellisen yhdistyksen valituksen suunnitelluista hakkuista.

Luonnonsuojelulle välivoitto Oulujärvellä: korkein hallinto-oikeus asetti Metsähallituksen toimenpidekieltoon - Lue lisää...

Luonnonsuojeluliitto suojelee kolme norpille sopivaa pikkusaarta Saimaalla

Kolme Suomen luonnonsuojeluliiton omistamaa pikkusaarta suojellaan Etelä-Savossa. Kaikki saaret sijaitsevat saimaannorpan keskeisillä levinneisyysalueilla. Saarten suojelu on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden Luontolahjani-kampanjaa.

Luonnonsuojeluliitto suojelee kolme norpille sopivaa pikkusaarta Saimaalla - Lue lisää...

Satavuotiaalle lahjaksi suota ja metsää

Satavuotiaalle lahjaksi suota ja metsää

Itsenäisyyttään juhliva satavuotias Suomi-neito saa uumalleen merkittäviä suojelualueita lahjoituksena. Suomen Luonnonsuojelun Säätiön ja espoolaisen yksityishenkilön lahjoitukset suojelevat erityisesti arvokkaita soita ja metsiä. Valtion lupauksen mukaisesti suojeluun päätyy lopulta kaksinkertainen määrä arvokasta luontoa, yhteensä 1620 hehtaaria.

Satavuotiaalle lahjaksi suota ja metsää - Lue lisää...

Suomen luonnonsuojeluliitto vei ympäristöministeri Tiilikaiselle laatikollisen tuhoutuvaa suota

Luonnonsuojeluliitto vei ministerille huolensa Suomen soista ja palan pian tuhoutuvaa Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen rajalla sijaitsevaa Kaitasuota. Samalla Luonnonsuojeluliitto avasi julkisen vetoomuksen soiden pelastamiseksi.

Suomen luonnonsuojeluliitto vei ympäristöministeri Tiilikaiselle laatikollisen tuhoutuvaa suota - Lue lisää...

Suomen luonnonsuojeluliitto ja Kainuun lintutieteellinen yhdistys valittavat hallinto-oikeuden Oulujärvi-päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen

Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden ilman perusteluja antama välipäätös ei tuo turvaa uhatuille ja arvokkaille Oulujärven saarille. Suomen luonnonsuojeluliitto ja Kainuun lintutieteellinen yhdistys aikovat valittaa päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Suomen luonnonsuojeluliitto ja Kainuun lintutieteellinen yhdistys valittavat hallinto-oikeuden Oulujärvi-päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen - Lue lisää...

Luonnonsuojeluliiton Jouni Nissinen jatkaa Euroopan ympäristötoimisto EEB:n puheenjohtajana

Suomen luonnonsuojeluliiton suojelupäällikkö Jouni Nissinen on valittu uudelleen yli 130 eurooppalaista ympäristöjärjestöä edustavan Euroopan ympäristötoimisto EEB:n puheenjohtajaksi. Viime kauden Nissinen toimi rinnakkaispuheenjohtajana yhdessä ruotsalaisen Mikael Karlssonin kanssa, mutta nyt Nissinen jatkaa ainoana puheenjohtajana.

Luonnonsuojeluliiton Jouni Nissinen jatkaa Euroopan ympäristötoimisto EEB:n puheenjohtajana - Lue lisää...

Mikkelissä keskustellaan biotalouden vaikutuksesta ilmastoon

Mikkelissä keskustellaan biotalouden vaikutuksesta ilmastoon

Suomen luonnonsuojeluliitto järjestää 1.11. Mikkelissä seminaarin biotalouden vaikutuksesta ilmastonmuutokseen. Biotalous on Suomessa yksi ajankohtaisimmista ympäristöaiheista, johon kohdistuu suuria odotuksia ympäristön ja talouden kannalta. Biotalous koskettaa Suomessa erityisesti metsiä, joilla vaikutetaan myös globaalisti ilmastonmuutokseen.

Mikkelissä keskustellaan biotalouden vaikutuksesta ilmastoon - Lue lisää...

Raakkulöytö vahvistaa: Kemijoen luonnonuoma tutkittava kunnolla

Kemijoen viimeinen patoamiselta säästynyt luonnonuoma on osoittautumassa ennakoitua arvokkaammaksi. Uhanalaisen jokihelmisimpukan eli raakun löytyminen syyskuussa tutkimussukelluksissa kertoo, että joen luontoarvot tunnetaan liian puutteellisesti.

Raakkulöytö vahvistaa: Kemijoen luonnonuoma tutkittava kunnolla - Lue lisää...

Luonnonsuojeluliitto valittaa Oulujärven hakkuupäätöksestä

Luonnonsuojeluliitto valittaa Oulujärven hakkuupäätöksestä

Suomen luonnonsuojeluliitto on pettynyt Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen päätöksestä sallia Metsähallituksen laajat hakkuut Oulujärven saarilla.

Luonnonsuojeluliitto valittaa Oulujärven hakkuupäätöksestä - Lue lisää...

Luonnonsuojeluliitto: EU-parlamentin äänestystuloksen myötä biotalouden kestämättömyys kasvaa ja Pariisin sopimus uhkaa vesittyä

Euroopan parlamentti käsitteli tänään EU:n ilmastopolitiikan maankäyttöä ja metsiä koskevan ns. LULUCF-asetuksen. Suomen luonnonsuojeluliitto on erittäin pettynyt parlamentin äänestystulokseen, joka nyt uhkaa pilata ahkeran työn Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden eteen ja syventää suomalaisen biotalouden kestämättömyyttä.

Luonnonsuojeluliitto: EU-parlamentin äänestystuloksen myötä biotalouden kestämättömyys kasvaa ja Pariisin sopimus uhkaa vesittyä - Lue lisää...

Habitare-messuilla sata tuolia luonnon puolesta

Suomalaiset verhoilijamestarit ovat verhoilleet tuoleja luonnon puolesta. Ne huutokaupataan Habitare-messuilla sunnuntaina, ja tuotot ohjataan luonnonsuojelutyöhön. Vanhojen tuolien joukossa on esimerkiksi Yrjö Kukkapuron suunnittelema tuoli.

Habitare-messuilla sata tuolia luonnon puolesta - Lue lisää...

Järjestöt yrittävät estää Metsähallituksen hakkuut arvokkailla Oulujärven retkeilysaarilla

Metsähallitus suunnittelee aloittavansa mittavat hakkuut Kainuussa Oulujärven retkeilyalueeseen kuuluvissa Kuostonsaaressa ja Kaarresalossa. Suomen luonnonsuojeluliitto jätti tänään aiheesta vireillepanoesityksen, jossa se vaatii Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskusta puuttumaan hakkuisiin. Luonto-Liitto ja Suomen luonnonsuojeluliitto vaativat, että Metsähallitus jättää arvokkaat saaret hakkaamatta.

Järjestöt yrittävät estää Metsähallituksen hakkuut arvokkailla Oulujärven retkeilysaarilla - Lue lisää...

Luonnonsuojeluliitto: Hallitus paikkasi suojelun puutteita, mutta ei kyennyt haitallisten tukien remonttiin

Suomen luonnonsuojeluliitto on tyytyväinen, että budjettiriihessä lisättiin METSO-metsiensuojeluohjelman, kalatie-kärkihankkeen ja vesistökunnostusten rahoja. Ympäristölle haitallisiin ja tehottomiin yritystukiin hallitus ei kuitenkaan puuttunut luvatusti.

Luonnonsuojeluliitto: Hallitus paikkasi suojelun puutteita, mutta ei kyennyt haitallisten tukien remonttiin - Lue lisää...

Luonnonsuojeluliitto iloitsee uhanalaisen ankeriaan pyynnin lopettamisesta Itämerellä

Suomen luonnonsuojeluliitto kannattaa Euroopan komission esitystä lopettaa uhanalaisen ankeriaan pyynti Itämeressä. Liiton mielestä Suomessa tulee myös ryhtyä ankeriaan vaellusesteiden poistamiseen patoja purkamalla ja ankeriaalle sopivia kalateitä tekemällä.

Luonnonsuojeluliitto iloitsee uhanalaisen ankeriaan pyynnin lopettamisesta Itämerellä - Lue lisää...

Ympäristöpalkinto Keskuspuistoryhmälle, Ympäristöavaus Juha Hurmeelle ja Kultainen sulka Petteri Saariolle

Suomen luonnonsuojeluliitto jakoi jälleen perinteiset ympäristöpalkintonsa Suomen luonnon päivänä lauantaina 26.8. Palkinnoista perinteikkäin myönnettiin Helsingin Keskuspuiston suojelun puolesta kamppailevalle Keskuspuistoryhmälle. Merkittävästä ympäristöteosta annettava Ympäristöavaus meni teatteriohjaaja, kirjailija Juha Hurmeelle, ja kotimaisista luontodokumenteistaan tunnettu ohjaaja Petteri Saario sai tämän vuoden Kultainen sulka -palkinnon.

Ympäristöpalkinto Keskuspuistoryhmälle, Ympäristöavaus Juha Hurmeelle ja Kultainen sulka Petteri Saariolle - Lue lisää...

Ympäristöpalkintoon ehdolla kansalaisliike ja kaksi tutkijaa

Tänä vuonna Ympäristöpalkintoon ovat ehdolla Helsingin keskuspuiston säilymisen puolesta kamppaileva laaja kansalaisliike Keskuspuistoryhmä, luontomatkailun ja luonnon virkistyskäytön professori Liisa Tyrväinen sekä erityisesti metsienkäytön ilmastovaikutuksiin perehtynyt erikoistutkija Sampo Soimakallio.

Ympäristöpalkintoon ehdolla kansalaisliike ja kaksi tutkijaa - Lue lisää...

Suomen luonnon päivänä juhlitaan ja palkitaan Töölönlahdella

Suomen luonnonsuojeluliitto järjestää Helsingin kaupungin kanssa Suomen luonnon päivän juhlan Töölönlahden Hesperian puistossa lauantaina 26.8. klo 12-17. Tämä Keskuspuiston eteläisin osa on arvokasta kaupunkiluontoa.

Suomen luonnon päivänä juhlitaan ja palkitaan Töölönlahdella - Lue lisää...

Luonnonsuojeluliitto ja Korkeasaari toivat yhden maailman uhanalaisimmista sammakoista Suomeen

Pieni, kirkkaan oranssi kultamantella elää luonnonvaraisena ainoastaan itäisen Madagaskarin pienellä kosteikkoalueella. Nyt äärimmäisen uhanalaiseen sammakkolajiin voi tutustua ensimmäistä kertaa myös Suomessa. Korkeasaaren ja Suomen luonnonsuojeluliiton yhteistyön tavoitteena on pelastaa laji sukupuutolta.

Luonnonsuojeluliitto ja Korkeasaari toivat yhden maailman uhanalaisimmista sammakoista Suomeen - Lue lisää...

Pekka Haavisto ja Pertti Salolainen suojelemaan Kemijoen puolustamista

Pekka Haavisto ja Pertti Salolainen suojelemaan Kemijoen puolustamista

Kansanedustajat Pertti Salolainen (kok) ja Pekka Haavisto (vihr) ovat vapaata Kemijokea 21.-22.7. puolustavan soututapahtuman suojelijat. Entiset ministerit tuntevat hyvin Suomen virtavesiluonnon tilanteen.

Pekka Haavisto ja Pertti Salolainen suojelemaan Kemijoen puolustamista - Lue lisää...

Luontosuhde nousi keskusteluaiheeksi SuomiAreenalla

Luontosuhde nousi keskusteluaiheeksi SuomiAreenalla

Tänään päättyvällä Porin SuomiAreenalla keskusteltiin pariinkiin otteeseen suomalaisten suhteesta luontoon. Muista ympäristöaiheista nousivat esiin biotalous, puhtaat vedet, kestävä kehitys sekä useammassa keskustelussa energia.

Luontosuhde nousi keskusteluaiheeksi SuomiAreenalla - Lue lisää...

Suomen luontosuhde punnitaan SuomiAreenalla

Suomen luontosuhde punnitaan SuomiAreenalla

Tervetuloa seuraamaan kesän viileintä keskustelua satavuotiaan Suomi-neidon suhteesta luontoon. Puntaroimassa rahan, hyvinvoinnin, politiikan ja elokuvamaailman tuntijat.

Suomen luontosuhde punnitaan SuomiAreenalla - Lue lisää...

Luonnonsuojeluliitto soutaa Kemijoen puolesta 21.-22.7. ja vastustaa Sierilän voimalaitoksen rakentamista

Luonnonsuojeluliitto soutaa Kemijoen puolesta 21.-22.7. ja vastustaa Sierilän voimalaitoksen rakentamista

Suomen luonnonsuojeluliitto järjestää 21.-22.7.2017 Kemijoella soututapahtuman Vanttauskoskelta Oikaraisiin. Soutajat haluavat estää suunnitellun Sierilän voimalaitoksen rakentamisen, koska hanke tuhoaisi Kemijoen arvokkaan koskiosuuden muuttamalla sen patoaltaaksi.

Luonnonsuojeluliitto soutaa Kemijoen puolesta 21.-22.7. ja vastustaa Sierilän voimalaitoksen rakentamista - Lue lisää...

Saimaan verkkokalastusrajoitus päättyy - kuuttien vaaran aika alkaa

Saimaan verkkokalastusrajoitus päättyy - kuuttien vaaran aika alkaa

Saimaannorpan ja erityisesti sen kuuttien suojaksi asetetut verkkokalastusrajoitukset Saimaalla päättyvät 30.6. Luonnonsuojeluliitto muistuttaa, että verkkokalastusrajoitusten päättyminen ei kuitenkaan tarkoita, että verkoilla voisi nyt kalastaa turvallisesti. Kuuteilla on suuri vaara joutua verkkoihin loppukesällä.

Saimaan verkkokalastusrajoitus päättyy - kuuttien vaaran aika alkaa - Lue lisää...

Maakotka palaamassa eteläiseen Suomeen - tekopesät auttavat kuningaspareja

Maakotka palaamassa eteläiseen Suomeen - tekopesät auttavat kuningaspareja

Maakotkille rakennetut tekopesät ovat osoittautumassa menestykseksi, kun uhanalaisen lajin leviämistä takaisin eteläiseen Suomeen pyritään auttamaan. Tänä vuonna jo kolmessa tekopesässä havaittiin pesintä tai sen yritys. Lintujen kuningasta on vainottu aiemmin kautta maan.

Maakotka palaamassa eteläiseen Suomeen - tekopesät auttavat kuningaspareja - Lue lisää...

Suomen kansallisperhoseksi valittiin paatsamasinisiipi

Suomalaiset äänestivät Suomen kansallisperhoseksi paatsamasinisiiven. Satavuotiaan Suomen kunniaksi järjestetty äänestys kansallisperhosesta sai suuren suosion. Suosikkiaan äänesti 36 500 suomalaista.

Suomen kansallisperhoseksi valittiin paatsamasinisiipi - Lue lisää...

Maamme suojelun arvoiset luontoalueet nyt yhdellä kartalla - ympäristöjärjestöt vaativat merkittävää lisäystä suojeluun

Suomen luonnonsuojeluliitto, Greenpeace, WWF Suomi, Luonto-Liitto ja BirdLife Suomi ovat yhteistyössä keränneet kiireellistä suojelua tarvitsevien luontoalueiden tiedot yhteen paikkaan. Kaikille avoin Metsäkartat-verkkosivu aukeaa tänään.

Maamme suojelun arvoiset luontoalueet nyt yhdellä kartalla - ympäristöjärjestöt vaativat merkittävää lisäystä suojeluun - Lue lisää...

Suomen joukkuepelaaminen EU:n ilmastopolitiikassa nyt entistä tärkeämpää

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti tänään, että Yhdysvallat vetäytyy Pariisin ilmastosopimuksesta. Suomen luonnonsuojeluliitto näkee, että Suomen on nyt sitouduttava aikaisempaa vahvemmin yhteiseen EU-rintamaan ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa.

Suomen joukkuepelaaminen EU:n ilmastopolitiikassa nyt entistä tärkeämpää - Lue lisää...

Saimaannorpan suojelun suunnitelma jää sanahelinäksi

Saimaannorpan suojelun strategiaa ja toimenpidesuunnitelmaa valmistellut työryhmä luovuttaa esityksensä ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle tänään tiistaina. Luonnonsuojeluliitto oli mukana työryhmässä, mutta ei ole täysin tyytyväinen lopputulokseen. Esityksessä ei aseteta riittäviä tavoitteita tai toimenpiteitä norpan suojelun edistämiseksi ja tehostamiseksi.

Saimaannorpan suojelun suunnitelma jää sanahelinäksi - Lue lisää...

Viikko aikaa äänestää Suomen kansallisperhosta

Suomen kansallisperhosen äänestys päättyy ensi sunnuntaina. Itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi valittavaa kansallisperhosta ovat käyneet äänestämässä jo nyt kymmenet tuhannet suomalaiset.

Viikko aikaa äänestää Suomen kansallisperhosta - Lue lisää...

Omistajien on pysäytettävä Kemijoen luonnon tuhoaminen

Korkein hallinto-oikeus antoi 22.5. päätöksensä Kemijoen Sierilän vesivoimalaitoksen rakentamisluvasta. Suomen luonnonsuojeluliitto pelkää, että Kemijoen viimeinen luonnontilainen osuus tuhoutuu. Vastuu kauaskantoisia vaikutuksista siirtyy nyt erityisesti Kemijoki Oy:lle ja sen osakkeenomistajille.

Omistajien on pysäytettävä Kemijoen luonnon tuhoaminen - Lue lisää...