Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Tiedotteet 2017

Tiedotteet 2017

Luonnonsuojeluliitto valittaa Oulujärven hakkuupäätöksestä

Luonnonsuojeluliitto valittaa Oulujärven hakkuupäätöksestä

Suomen luonnonsuojeluliitto on pettynyt Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen päätöksestä sallia Metsähallituksen laajat hakkuut Oulujärven saarilla.

Luonnonsuojeluliitto valittaa Oulujärven hakkuupäätöksestä - Lue lisää...

Luonnonsuojeluliitto: EU-parlamentin äänestystuloksen myötä biotalouden kestämättömyys kasvaa ja Pariisin sopimus uhkaa vesittyä

Euroopan parlamentti käsitteli tänään EU:n ilmastopolitiikan maankäyttöä ja metsiä koskevan ns. LULUCF-asetuksen. Suomen luonnonsuojeluliitto on erittäin pettynyt parlamentin äänestystulokseen, joka nyt uhkaa pilata ahkeran työn Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden eteen ja syventää suomalaisen biotalouden kestämättömyyttä.

Luonnonsuojeluliitto: EU-parlamentin äänestystuloksen myötä biotalouden kestämättömyys kasvaa ja Pariisin sopimus uhkaa vesittyä - Lue lisää...

Habitare-messuilla sata tuolia luonnon puolesta

Suomalaiset verhoilijamestarit ovat verhoilleet tuoleja luonnon puolesta. Ne huutokaupataan Habitare-messuilla sunnuntaina, ja tuotot ohjataan luonnonsuojelutyöhön. Vanhojen tuolien joukossa on esimerkiksi Yrjö Kukkapuron suunnittelema tuoli.

Habitare-messuilla sata tuolia luonnon puolesta - Lue lisää...

Järjestöt yrittävät estää Metsähallituksen hakkuut arvokkailla Oulujärven retkeilysaarilla

Metsähallitus suunnittelee aloittavansa mittavat hakkuut Kainuussa Oulujärven retkeilyalueeseen kuuluvissa Kuostonsaaressa ja Kaarresalossa. Suomen luonnonsuojeluliitto jätti tänään aiheesta vireillepanoesityksen, jossa se vaatii Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskusta puuttumaan hakkuisiin. Luonto-Liitto ja Suomen luonnonsuojeluliitto vaativat, että Metsähallitus jättää arvokkaat saaret hakkaamatta.

Järjestöt yrittävät estää Metsähallituksen hakkuut arvokkailla Oulujärven retkeilysaarilla - Lue lisää...

Luonnonsuojeluliitto: Hallitus paikkasi suojelun puutteita, mutta ei kyennyt haitallisten tukien remonttiin

Suomen luonnonsuojeluliitto on tyytyväinen, että budjettiriihessä lisättiin METSO-metsiensuojeluohjelman, kalatie-kärkihankkeen ja vesistökunnostusten rahoja. Ympäristölle haitallisiin ja tehottomiin yritystukiin hallitus ei kuitenkaan puuttunut luvatusti.

Luonnonsuojeluliitto: Hallitus paikkasi suojelun puutteita, mutta ei kyennyt haitallisten tukien remonttiin - Lue lisää...

Luonnonsuojeluliitto iloitsee uhanalaisen ankeriaan pyynnin lopettamisesta Itämerellä

Suomen luonnonsuojeluliitto kannattaa Euroopan komission esitystä lopettaa uhanalaisen ankeriaan pyynti Itämeressä. Liiton mielestä Suomessa tulee myös ryhtyä ankeriaan vaellusesteiden poistamiseen patoja purkamalla ja ankeriaalle sopivia kalateitä tekemällä.

Luonnonsuojeluliitto iloitsee uhanalaisen ankeriaan pyynnin lopettamisesta Itämerellä - Lue lisää...

Ympäristöpalkinto Keskuspuistoryhmälle, Ympäristöavaus Juha Hurmeelle ja Kultainen sulka Petteri Saariolle

Suomen luonnonsuojeluliitto jakoi jälleen perinteiset ympäristöpalkintonsa Suomen luonnon päivänä lauantaina 26.8. Palkinnoista perinteikkäin myönnettiin Helsingin Keskuspuiston suojelun puolesta kamppailevalle Keskuspuistoryhmälle. Merkittävästä ympäristöteosta annettava Ympäristöavaus meni teatteriohjaaja, kirjailija Juha Hurmeelle, ja kotimaisista luontodokumenteistaan tunnettu ohjaaja Petteri Saario sai tämän vuoden Kultainen sulka -palkinnon.

Ympäristöpalkinto Keskuspuistoryhmälle, Ympäristöavaus Juha Hurmeelle ja Kultainen sulka Petteri Saariolle - Lue lisää...

Ympäristöpalkintoon ehdolla kansalaisliike ja kaksi tutkijaa

Tänä vuonna Ympäristöpalkintoon ovat ehdolla Helsingin keskuspuiston säilymisen puolesta kamppaileva laaja kansalaisliike Keskuspuistoryhmä, luontomatkailun ja luonnon virkistyskäytön professori Liisa Tyrväinen sekä erityisesti metsienkäytön ilmastovaikutuksiin perehtynyt erikoistutkija Sampo Soimakallio.

Ympäristöpalkintoon ehdolla kansalaisliike ja kaksi tutkijaa - Lue lisää...

Suomen luonnon päivänä juhlitaan ja palkitaan Töölönlahdella

Suomen luonnonsuojeluliitto järjestää Helsingin kaupungin kanssa Suomen luonnon päivän juhlan Töölönlahden Hesperian puistossa lauantaina 26.8. klo 12-17. Tämä Keskuspuiston eteläisin osa on arvokasta kaupunkiluontoa.

Suomen luonnon päivänä juhlitaan ja palkitaan Töölönlahdella - Lue lisää...

Luonnonsuojeluliitto ja Korkeasaari toivat yhden maailman uhanalaisimmista sammakoista Suomeen

Pieni, kirkkaan oranssi kultamantella elää luonnonvaraisena ainoastaan itäisen Madagaskarin pienellä kosteikkoalueella. Nyt äärimmäisen uhanalaiseen sammakkolajiin voi tutustua ensimmäistä kertaa myös Suomessa. Korkeasaaren ja Suomen luonnonsuojeluliiton yhteistyön tavoitteena on pelastaa laji sukupuutolta.

Luonnonsuojeluliitto ja Korkeasaari toivat yhden maailman uhanalaisimmista sammakoista Suomeen - Lue lisää...

Pekka Haavisto ja Pertti Salolainen suojelemaan Kemijoen puolustamista

Pekka Haavisto ja Pertti Salolainen suojelemaan Kemijoen puolustamista

Kansanedustajat Pertti Salolainen (kok) ja Pekka Haavisto (vihr) ovat vapaata Kemijokea 21.-22.7. puolustavan soututapahtuman suojelijat. Entiset ministerit tuntevat hyvin Suomen virtavesiluonnon tilanteen.

Pekka Haavisto ja Pertti Salolainen suojelemaan Kemijoen puolustamista - Lue lisää...

Luontosuhde nousi keskusteluaiheeksi SuomiAreenalla

Luontosuhde nousi keskusteluaiheeksi SuomiAreenalla

Tänään päättyvällä Porin SuomiAreenalla keskusteltiin pariinkiin otteeseen suomalaisten suhteesta luontoon. Muista ympäristöaiheista nousivat esiin biotalous, puhtaat vedet, kestävä kehitys sekä useammassa keskustelussa energia.

Luontosuhde nousi keskusteluaiheeksi SuomiAreenalla - Lue lisää...

Suomen luontosuhde punnitaan SuomiAreenalla

Suomen luontosuhde punnitaan SuomiAreenalla

Tervetuloa seuraamaan kesän viileintä keskustelua satavuotiaan Suomi-neidon suhteesta luontoon. Puntaroimassa rahan, hyvinvoinnin, politiikan ja elokuvamaailman tuntijat.

Suomen luontosuhde punnitaan SuomiAreenalla - Lue lisää...

Luonnonsuojeluliitto soutaa Kemijoen puolesta 21.-22.7. ja vastustaa Sierilän voimalaitoksen rakentamista

Luonnonsuojeluliitto soutaa Kemijoen puolesta 21.-22.7. ja vastustaa Sierilän voimalaitoksen rakentamista

Suomen luonnonsuojeluliitto järjestää 21.-22.7.2017 Kemijoella soututapahtuman Vanttauskoskelta Oikaraisiin. Soutajat haluavat estää suunnitellun Sierilän voimalaitoksen rakentamisen, koska hanke tuhoaisi Kemijoen arvokkaan koskiosuuden muuttamalla sen patoaltaaksi.

Luonnonsuojeluliitto soutaa Kemijoen puolesta 21.-22.7. ja vastustaa Sierilän voimalaitoksen rakentamista - Lue lisää...

Saimaan verkkokalastusrajoitus päättyy - kuuttien vaaran aika alkaa

Saimaan verkkokalastusrajoitus päättyy - kuuttien vaaran aika alkaa

Saimaannorpan ja erityisesti sen kuuttien suojaksi asetetut verkkokalastusrajoitukset Saimaalla päättyvät 30.6. Luonnonsuojeluliitto muistuttaa, että verkkokalastusrajoitusten päättyminen ei kuitenkaan tarkoita, että verkoilla voisi nyt kalastaa turvallisesti. Kuuteilla on suuri vaara joutua verkkoihin loppukesällä.

Saimaan verkkokalastusrajoitus päättyy - kuuttien vaaran aika alkaa - Lue lisää...

Maakotka palaamassa eteläiseen Suomeen - tekopesät auttavat kuningaspareja

Maakotka palaamassa eteläiseen Suomeen - tekopesät auttavat kuningaspareja

Maakotkille rakennetut tekopesät ovat osoittautumassa menestykseksi, kun uhanalaisen lajin leviämistä takaisin eteläiseen Suomeen pyritään auttamaan. Tänä vuonna jo kolmessa tekopesässä havaittiin pesintä tai sen yritys. Lintujen kuningasta on vainottu aiemmin kautta maan.

Maakotka palaamassa eteläiseen Suomeen - tekopesät auttavat kuningaspareja - Lue lisää...

Suomen kansallisperhoseksi valittiin paatsamasinisiipi

Suomalaiset äänestivät Suomen kansallisperhoseksi paatsamasinisiiven. Satavuotiaan Suomen kunniaksi järjestetty äänestys kansallisperhosesta sai suuren suosion. Suosikkiaan äänesti 36 500 suomalaista.

Suomen kansallisperhoseksi valittiin paatsamasinisiipi - Lue lisää...

Maamme suojelun arvoiset luontoalueet nyt yhdellä kartalla - ympäristöjärjestöt vaativat merkittävää lisäystä suojeluun

Suomen luonnonsuojeluliitto, Greenpeace, WWF Suomi, Luonto-Liitto ja BirdLife Suomi ovat yhteistyössä keränneet kiireellistä suojelua tarvitsevien luontoalueiden tiedot yhteen paikkaan. Kaikille avoin Metsäkartat-verkkosivu aukeaa tänään.

Maamme suojelun arvoiset luontoalueet nyt yhdellä kartalla - ympäristöjärjestöt vaativat merkittävää lisäystä suojeluun - Lue lisää...

Suomen joukkuepelaaminen EU:n ilmastopolitiikassa nyt entistä tärkeämpää

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti tänään, että Yhdysvallat vetäytyy Pariisin ilmastosopimuksesta. Suomen luonnonsuojeluliitto näkee, että Suomen on nyt sitouduttava aikaisempaa vahvemmin yhteiseen EU-rintamaan ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa.

Suomen joukkuepelaaminen EU:n ilmastopolitiikassa nyt entistä tärkeämpää - Lue lisää...

Saimaannorpan suojelun suunnitelma jää sanahelinäksi

Saimaannorpan suojelun strategiaa ja toimenpidesuunnitelmaa valmistellut työryhmä luovuttaa esityksensä ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle tänään tiistaina. Luonnonsuojeluliitto oli mukana työryhmässä, mutta ei ole täysin tyytyväinen lopputulokseen. Esityksessä ei aseteta riittäviä tavoitteita tai toimenpiteitä norpan suojelun edistämiseksi ja tehostamiseksi.

Saimaannorpan suojelun suunnitelma jää sanahelinäksi - Lue lisää...

Viikko aikaa äänestää Suomen kansallisperhosta

Suomen kansallisperhosen äänestys päättyy ensi sunnuntaina. Itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi valittavaa kansallisperhosta ovat käyneet äänestämässä jo nyt kymmenet tuhannet suomalaiset.

Viikko aikaa äänestää Suomen kansallisperhosta - Lue lisää...

Omistajien on pysäytettävä Kemijoen luonnon tuhoaminen

Korkein hallinto-oikeus antoi 22.5. päätöksensä Kemijoen Sierilän vesivoimalaitoksen rakentamisluvasta. Suomen luonnonsuojeluliitto pelkää, että Kemijoen viimeinen luonnontilainen osuus tuhoutuu. Vastuu kauaskantoisia vaikutuksista siirtyy nyt erityisesti Kemijoki Oy:lle ja sen osakkeenomistajille.

Omistajien on pysäytettävä Kemijoen luonnon tuhoaminen - Lue lisää...

Satavuotias saa lahjaksi Kivisuon luontohelmen

Suomen Luonnonsuojelun Säätiö on hankkinut suojeltavaksi 159 hehtaarin suo- ja metsämaa-alueen Utajärven ja Muhoksen rajamailla sijaitsevalta Kivisuolta.

Satavuotias saa lahjaksi Kivisuon luontohelmen - Lue lisää...

Suomen Luonnonsuojelun Säätiöltä tuplapotti luonnolle

Suomen Luonnonsuojelun Säätiö jakaa itsenäisen Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi apurahoja 24 hankkeelle yhteensä 101 300 euroa. Apurahapotti on lähes kaksinkertainen edellisiin vuosiin verrattuna.

Suomen Luonnonsuojelun Säätiöltä tuplapotti luonnolle - Lue lisää...

Kansallisperhosen äänestyksessä erottuu selvästi kuuden kärki

Äänestys 100-vuotiaan Suomen kunniaksi valittavasta kansallisperhosesta on sujunut vilkkaasti. Yli 25 000 suomalaista on jo antanut äänensä suosikilleen.

Kansallisperhosen äänestyksessä erottuu selvästi kuuden kärki - Lue lisää...

Keväällä kannattaa torjua jättiputkia ja muita haitallisia vieraskasvilajeja

Suomen luonnonsuojeluliitto kannustaa suomalaisia yhdessä tunnistamaan ja torjumaan haitallisia vieraskasvilajeja ja ilmoittamaan niistä eteenpäin. Esimerkiksi terveydelle haitallisia jättiputkia on nyt keväällä helpompaa ja ennen kaikkea turvallisempaa hävittää puutarhasta, kun ne ovat vielä pieniä taimia. Kaikki havainnot haitallisista vieraslajeista kannattaa ilmoittaa www.vieraslajit.fi -sivuston kautta.

Keväällä kannattaa torjua jättiputkia ja muita haitallisia vieraskasvilajeja - Lue lisää...

Tuore selvitys: pienvesivoimaloiden lupiin kuuluvat kalatiet jääneet toteuttamatta

Pienvesivoimayhtiöt eivät ole toteuttaneet niille määrättyjä kalatievelvoitteita, ilmenee Varsinais-Suomen ELY-keskuksen uudesta selvityksestä. Velvoitteiden toteuttamatta jättäminen on hidastanut uhanalaisten vaelluskalojen palauttamista padottuihin jokiin. Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö ja WWF vaativat viranomaisilta velvoitteiden toimeenpanoa ja eduskunnalta vesilain muutosta, jolla voitaisiin vauhdittaa kalateiden rakentamista.

Tuore selvitys: pienvesivoimaloiden lupiin kuuluvat kalatiet jääneet toteuttamatta - Lue lisää...

Suomi juhlii luontoaan suojellen

Suomen luonnonsuojeluliiton valtuusto kokoontui 22.-23.4.2017 Suomenlinnassa ja antoi seuraavan julkilausuman:

Suomi juhlii luontoaan suojellen - Lue lisää...

Hyviä ja huonoja saimaannorppauutisia: kuutteja on syntynyt apukinoksiin, mutta talviverkot uhkana

Luonnonsuojeluliiton vapaaehtoisten tammikuussa kolaamasta apukinoksesta löytyi keväisissä pesälaskennoissa kuutti ja toisesta apukinoksesta kuutin karvaa todisteena syntymästä. Ilo on suuri niin koko Luonnonsuojeluliitossa kuin erityisesti juuri näitä kinoksia kolaamassa olleiden vapaaehtoisten sydämissä. Suurta kuutti-iloa varjostaa kuitenkin huoli noiden pienten nappisilmien selviämisestä. Ensimmäinen vuosi on saimaannorpan elämän vaarallisin ja vain joka viides norppa selviää aikuiseksi asti. Kalanpyydyskuolemien suuri määrä hidastaa edelleen saimaannorppakannan elpymistä.

Hyviä ja huonoja saimaannorppauutisia: kuutteja on syntynyt apukinoksiin, mutta talviverkot uhkana - Lue lisää...

Jo lähes 20 000 äänestänyt kansallisperhosta

100-vuotias Suomi on saamassa oman kansallisperhosen. Kaikille avoin nettiäänestys alkoi kolme viikkoa sitten, ja suomalaisten kiinnostus on ollut huimaa: ääniä on annettu jo lähes 20 000.

Jo lähes 20 000 äänestänyt kansallisperhosta - Lue lisää...