Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Tiedotteet 2009 / Metsänomistajille suunnitellaan maanmuokkauspakkoa

Metsänomistajille suunnitellaan maanmuokkauspakkoa

(19.5.2009) Maanmuokkaus aiotaan tehdä pakolliseksi metsänomistajille hakkuiden yhteydessä. Maa- ja metsätalousministeriö valmistelee parhaillaan muokkaussäädöstä osana metsälainsäädännön uudistusta. Suunniteltu maanmuokkausvelvoite edellyttäisi avohakkuun jälkeen maan möyrimistä, eli äestystä, mätästystä tai säätöaurausta. Muokkausvelvoitteesta voisi vapautua vain poikkeusluvalla.

Suomen luonnonsuojeluliitto hämmästelee pakkokeinojen käyttöönottoa asiassa. Esimerkiksi saimaannorpan suojelussa maa- ja metsätalousministeriö on nimenomaisesti kieltäytynyt vähäisimpienkin pakkokeinojen käytöstä.

”Ministeriöltä on kadonnut suhteellisuudentaju. Luonnon suojelemiseksi pakkokeinoja ei olla valmiita käyttämään edes yksittäistapauksissa, mutta tehometsätalouden edistämiseksi pakko sopiikin yllättäen maanlaajuiseen käyttöön”, ihmettelee puheenjohtaja Risto Sulkava Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Maanmuokkausvelvoite näkyisi muun muassa lahopuumäärien vähenemisenä metsissä ja vesistöihin valuvien päästöjen lisääntymisenä. Metsien virkistyskäytölle maan möyriminen on merkittävä haitta. Se tekee metsässä liikkumisen vaikeaksi ja samalla maisema menee pilalle pitkäksi aikaa.

Tehometsätalouden edistämisen sijasta metsälakia tulee Luonnonsuojeluliiton mielestä uudistaa siten, että laki mahdollistaa metsien hoitamisen ilman avohakkuita. Näin laki vastaisi paremmin erilaisten metsänomistajien arvomaailmaa. Lain uudistuksessa on syytä parantaa myös luonnon huomiointia metsänhoidossa. Laki on tulossa eduskunnan käsittelyyn syksyllä.


Lisätiedot:

  • Risto Sulkava, puheenjohtaja, puh. 050- 560 2113, risto.sulkava(at)sll.fi
  • Harri Hölttä, metsäasiantuntija, puh. 040-722 9224, harri.hollta(at)sll.fi