Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Tiedotteet 2005 / Pekkarisen jälkeen vedenpaisumus

Pekkarisen jälkeen vedenpaisumus

(18.8.2005) Suomen luonnonsuojeluliitto ja Greenpeace ovat järkyttyneitä hallituksen ilmastopolitiikasta. Kotimaan ilmastopolitiikasta vastaava kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen esitteli linjauksia taloustoimittajille tiistaina.

"Pekkarisen lausunnot osoittavat, ettei Suomella ole aikomustakaan torjua vaarallista ilmastonmuutosta. Viime viikolla uutisoitiin tutkimustuloksista, joiden mukaan Länsi-Siperian ikirouta-alue on sulamassa, mikä on vakava varoitus ilmastonmuutokseen liittyvistä megariskeistä. Suomen hallitus vastaa aiheellista huolta herättäneeseen uutiseen puhumalla vain päästövähennysten aiheuttamista hyvin lyhyen tähtäimen taloudellisista vaikutuksista", hämmästelee Suomen luonnonsuojeluliiton energia-asiantuntija Tuuli Kaskinen.

Ympäristöjärjestöt kehottavat nyt hallitusta katsomaan peiliin ennen kansallisen ilmasto- ja energiastrategian tuomista eduskuntaan. Suomi on hiljattain rankkeerattu sekä kestävän kehityksen että kilpailukyvyn kärkimaaksi. Silti Suomi näyttää ilmastopolitiikassa tuijottelevan vain omaan napaansa.

"Näin ei rakenneta kansainvälistä ympäristöyhteistyötä vaan näin se tuhotaan. Suomella on nyt EU:n tulevana puheenjohtajamaana erityisen tärkeä rooli ilmastonmuutoksen hillitsemisessä", toteaa Kaskinen. "Jos kaikkien teollisuusmaiden energiaministerit suhtautuisivat ilmastonmuutokseen yhtä lyhytnäköisesti, voisimme heittää hyvästit Amatsonin sademetsille, Grönlannin mannerjäälle ja ehkä myös nykyisenlaisen elämänmuodon Suomessa mahdollistavalle Golf-virralle."

Yksi toimittajatapaamisen pääviesteistä oli STT:n uutisen perusteella ilmastonmuutoksen torjumisen kalleus.

"On täysin vastuutonta puhua ilmastonmuutoksen torjumisen kustannuksista ja jättää samaan aikaan huomiotta, miten kalliiksi käy, jos ilmastonmuutosta ei torjuta", huomauttaa Greenpeacen kampanjavastaava Kaisa Kosonen. "Ilmastokatastrofin kiihdyttäminen ei ole lopulta taloudellisesti kannattavaa kenellekään", Kosonen jatkaa.

Ministeri Pekkarinen on päivitellyt myös 15 - 30 prosentin päästövähennyslukuja, joita Pekkarisen mukaan Euroopassa esitetään tavoitteeksi. Ministerin mukaan tuollaiset päästövähennykset olisivat Suomelle kestämättömiä.

"On hälyttävää, jos päästövähennystavoitteet tulevat Suomen energiaministerille uutena ja yllättävänä asiana. Luvut perustuvat jo vuonna 1992 solmittuun ilmastosopimukseen ja EU:n yhdeksän vuotta sitten asettamaan tavoitteeseen, jotka laadittiin jo silloin huolestuttavia viestejä kertoneen ilmastotutkimuksen pohjalta", Kosonen muistuttaa ja jatkaa: "Tavoitteisiin on pyrittävä myös syksyllä eduskunnan käsittelyyn tulevassa ilmastostrategiassa. Strategia, joka ei edes yritä torjua ilmastonmuutosta ei ole ilmastostrategia."

LISÄTIETOJA:

  • Tuuli Kaskinen, energia- ja ilmastoasiantuntija, Suomen luonnonsuojeluliitto, 050 514 9752
  • Kaisa Kosonen, energiakampanjavastaava, Greenpeace, 050 368 8488