Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Tiedotteet 2003 / Pesälaatikko auttaa hyväkuntoisen siilin yli talven

Pesälaatikko auttaa hyväkuntoisen siilin yli talven

(1.9.2003) Siili sinnittelee Suomessa elinalueensa äärirajoilla. Varsinkin pitkä talvi koettelee siiliä: aikuisista puolet ja tämänkesäisistä poikasista enemmänkin saattaa menehtyä talvella. Luonnonsuojeluliitto toivookin mahdollisimman monen siilin saavan talven varalle paksun rasvakerroksen ja kuivan, suojaisan talvipesän sen sulattamiseen.

Siiliä voi auttaa selviytymään talvesta ruokkimalla sitä näin syksyllä ja rakentamalla sille tekopesä talvenviettopaikaksi. Talvehtimisen onnistumisen kannalta on tärkeintä, että siili ennen syys-lokakuussa tapahtuvaa horrokseen vaipumista ehtii kerätä ihonsa alle riittävästi rasvakudosta. Siili on hyönteissyöjä. Sitä voi ruokkia esimerkiksi lihalla, kalalla, koiran- ja kissanmakkaroilla ja ruuantähteillä. Liian suolaisia ja pilaantuneita ruokia ei tule tarjota. Syysruokinta ei viivästytä siilin horrokseen menoa. Kun siilejä ruokkii niille rakennetun talvipesän läheisyydessä, ne löytävät sen varmemmin.

Siilien talvipiiloiksi sopivat risu- ja lehtikasat ja ryteiköt siivotaan nykyisin pois pihoilta. Rakennusten allekin on vaikea päästä talvipesää rakentamaan. Talvesta selviytymistä voidaan helpottaa rakentamalla siilille asunto talveksi. Laudasta tai mieluimmin säänkestävästä vesivanerista tehty talvipesä on kuin pohjaton laatikko. Kulkuaukolla varustettu "laatikko" asetetaan loppukesällä tai viimeistään nyt alkusyksyllä alassuin kuivaan paikkaan niin, ettei sulavesi pääse suojasäällä valumaan sisään. Paras sijoituspaikka on pihan rauhallinen nurkkaus mahdollisimman kaukana kaduista ja ajoradoista. Pesälaatikon pohjalle pannaan kerros kuivia puunlehtiä ja laatikko täytetään kuivalla heinällä. Pesään ei panna ruokaa.

LISÄTIEDOT:

  • luonnonsuojelupäällikkö Ilpo Kuronen, puh. (09) 228 08 215 tai 0400-153 133
  • siilin pesälaatikon piirustukset:

Pesalaatikko