Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Malja monien vaiheiden Hossalle

Malja monien vaiheiden Hossalle

Tänään 17.6. avautuu virallisesti Suomen 40. kansallispuisto, Kainuun Hossa. Hossan tarinaan kuuluu niin pitkät perinteet retkeilyssä kuin syvät kiistat metsähakkuista. Tarinalla on kuitenkin onnellinen loppu.

Kuva: Hannu Huttu

Luonnonsuojeluliitto kiittää kaikkia Hossaa puolustaneita ja kansallispuiston eteen töitä tehneitä metsiemme ystäviä. Hossa ei jää viimeiseksi suojeluvoitoksi. Luonnonsuojeluliiton metsätyötä voit tukea osoitteessa: https://www.sll.fi/lahjoita/kertalahjoitus

Hossan historia

Hossan eräreittien historia ulottuu pitkälle, vanhimmat merkit pysyvästä asutuksesta ovat jopa 10 000 vuoden takaa. Esihistoriallisia ovat myös Hossan tunnetut kalliomaalausten sarjat. Alueen vesistöjä pitkin on matkattu aina Laatokalta Jäämerelle ja Pohjanlahdelta Vienanmerelle. Pysyvä ihmisasutus toi alueelle myös orastavaa maataloutta ja pienissä puromyllyissä jauhettiinkin lähikylien viljaa, tervaakin on Hossassa polteltu. Kalastuksella ja poronhoidolla on alueella myös pitkä historia. Hossan siiat olivat kysyttyä ruokaa Kajaanissa saakka. Saamelaiset harjoittivat poronhoitoa on alueella 1500-luvulla.

1979

Hossan retkeilyalue perustetaan. Retkeilyalueen luontoarvoihin kuuluvat muun muassa luonnonmetsät, aapasuot, lähteet ja harjumuodostelmat suppineen ja suppalampineen.

2011

Metsänhakkuusuunnitelmat nostavat huolta Hossan puolesta. Kainuun luonnonsuojelupiiri tiedottaa Metsähallituksen hakkuusuunnitelmista: “Kainuun luonnonsuojelupiiri ry vaatii metsänkäsittelytoimista luopumista Hossan alueella nyt ja tulevaisuudessa. Jos tämä edellyttää alueen suojelustatuksen muuttamista joko kansallispuistoksi tai liittämällä se luonnonsuojelualueena osaksi Kalevalapuistoa, vaadimme tämän toteuttamista ennen kuin alueen retkeily- ja luontoarvot on pilattu kenties lopullisesti.”

Paikallisten vastustuksesta huolimatta Metsähallitus päättää aloittaa hakkuut Hossassa

Samana talvena Suomen luonnonsuojeluliitto, Luonto-Liitto ja Greenpeace kampanjoivat hakkuiden pysäyttämiseksi. Yli 2500 ihmistä allekirjoittaa adressin Hossan säästämiseksi hakkuilta.

Ympäristöjärjestöjen ja paikallisten kampanjointi ja vastustus onnistuu pelastamaan Hossan hakkuilta. Lopputalvesta Metsähallitus keskeyttää lisämetsähakkuut Hossassa.

2012

Kiistan ja hakkuiden keskeyttämisen myötä Metsähallitus teettää vuonna 2012 alueelle Natura 2000 -luontotyyppikartoituksen ja lajistokartoituksia. Selvitysten tulokset jätettiin kuitenkin huomioimatta seuraavassa Hossan hoito- ja käyttösuunnitelman luonnoksessa. Lain suojaamia Natura 2000 -luontotyyppikohteita osoitettiin metsätalouskäyttöön.

Ympäristöministeriö kerää ehdotuksia seuraavaksi kansallispuistoksi. Kainuun luonnonsuojelupiiri ja monet yksityishenkilöt jättävät ehdotuksensa Hossan kansallispuistosta.

2015

Suomussalmen kunta tekee myös merkittävän siirron kansallispuiston saamiseksi. Se käynnistää aloitteen Hossan kansallispuiston perustamiseksi. Myös Luonnonsuojeluliiton Kainuun piiri tukee kunnan aloitetta:

“Suomussalmen kunta on tehnyt 5.5.2015 aloitteen Hossan kansallispuistosta. Suomen luonnonsuojeluliiton Kainuun piiri tukee kunnan esitystä, ja on mukana edistämässä uuden kansallispuiston saamista Kainuuseen."

2016

Kainuulaiset saavat aihetta juhlaan. Ympäristöministeriö ilmoittaa, että Hossasta tulee Suomen 100 juhlavuoden kansallispuisto, jonka avajaisia vietetään Suomen luonnon päivänä 17.6.2017.

2017

Kansallispuisto saa lain sinetin. Laki Hossan kansallispuistosta hyväksytään eduskunnassa, mutta alueen metsästysoikeuksista kiistellään vielä eduskunnassa.

Tänään lauantaina, Suomen luonnon päivänä 17.6, vietämme Hossan kansallispuiston avajaisia. Paikan päällä juhlallisuuksissa on myös Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä.

"Tämä päivä tuntuu onnelliselta Suomen luonnolle ja sen suojelulle. Hossalla on monimutkainen vaikea lähihistoria, joka päättyy nyt onnellisesti kansallispuiston perustamiseen. Kiitos kaikille Hossaa puolustaneille, erityisesti paikallisille aktiiveillemme. Tästä on hyvä jatkaa kamppailua luonnon ja virkistyksen puolesta. Meitä kaikkia luonnonystäviä tarvitaan."

Kuva: Hannu Huttu