Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Blogi

Blogi

Suomi ja kestävän kehityksen tavoitteet

YK:n uusilla kestävän kehityksen tavoitteilla pyritään vähentämään eriarvoisuutta ja luonnonvarojen ylikulutusta kaikkialla maailmassa. Tavoitteet koskevat myös Suomea, mutta olemmeko oikealla tiellä?

Suomi ja kestävän kehityksen tavoitteet - Lue lisää...

Suometsän avohakkuu on vesistön tuho

Suomen luonnonsuojeluliitto vaatii maa- ja metsätalousministeriötä poistamaan haitalliset tuet suometsien hakkuilta. Tuore kotimainen tutkimustieto osoittaa hakkuiden tuhoisuuden vesistöille.

Suometsän avohakkuu on vesistön tuho - Lue lisää...

Kuka haluaa suojella saimaannorppaa?

Hiljattain julkistettiin WWF:n ja Maa- ja metsätalousministeriön Saimaannorppa ja kalastus -seurantaryhmän teettämien kyselyjen tulokset, joiden mukaan ylivoimaisesti suurin osa suomalaisista ja myös Saimaan alueella asuvista haluaa tehostaa saimaannorpan suojelua.

Kuka haluaa suojella saimaannorppaa? - Lue lisää...

Mitä pelottavaa on avoimuudessa, jos ei ole mitään salattavaa?

Bonnin viisi päivää kestävissä ilmastoneuvotteluissa tarkkailijat suljettiin jo toisena päivänä neuvottelusalien ulkopuolelle. Näin ei voi jatkua Pariisissa.

Mitä pelottavaa on avoimuudessa, jos ei ole mitään salattavaa? - Lue lisää...

Ensisäikähdyksellä ilmastoneuvotteluihin

Mitä ilmastoneuvotteluissa tapahtuu juuri nyt? Luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Hanna Aho on paikan päällä seuraamassa tilannetta.

Ensisäikähdyksellä ilmastoneuvotteluihin - Lue lisää...

METSOn lennon tulevaisuus

Metsien suojeluohjelma METSOn tavoitteet olivat ylväät, mutta kuinkas sitten kävikään?

METSOn lennon tulevaisuus - Lue lisää...

Ministeriö ja ministeri kiemurtelevat – metsähallitusuudistusta valmistellaan kiireellä ja salassa

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sekä maa- ja metsätalousministeriön metsähallituslakipakettia valmisteleva virkamies Vilppu Talvitie ovat toistuvasti ja tahallisenoloisesti kiertäneet kysymyksen yleisten vesialueiden siirrosta sekä lain valmistelusta.

Ministeriö ja ministeri kiemurtelevat – metsähallitusuudistusta valmistellaan kiireellä ja salassa - Lue lisää...

Sujuvasti uuteen Metsähallitukseen

Suomessa valmistellaan parhaillaan lakeja, jotka koskevat kolmannesta isänmaamme pinta-alasta. Laki metsähallituksesta sekä laki valtion metsätalousosakeyhtiöstä tulevat muuttamaan valtion maiden käyttöä. Valmistelutarve on lähtöisin Euroopan unionin kilpailulainsäädännöstä ja hankintadirektiivistä. Valmista pitäisi olla 1.4.2016.

Sujuvasti uuteen Metsähallitukseen - Lue lisää...

Ympäristöosaamista sujuvoittamiseen ja kokeiluihin

Hallitus julkaisee kärkihankkeitaan. Tiistaina 1.9. kuultiin esityksiä digitalisoinnista, sujuvoittamisesta ja kokeiluista. Niihin kannattaa ottaa ympäristöväki mukaan.

Ympäristöosaamista sujuvoittamiseen ja kokeiluihin - Lue lisää...

PEFC - Business As Usual

The results of the impact assessment of the PEFC forest certification scheme in Finland was published on 8th of May 2015. The examination period used for the report covered years from 2000 up to year 2014. The publishing event of the PEFC assessment report turned out as a bizarre endorsement of a national, sustainable forest industry. A long list of development steps in the Finnish forestry were interpreted as a blessing of the PEFC certification scheme, such as better contracting, sharing common understanding among forest owners and industry, lobbying benefits and improvement of forest owner’s attitudes and know-how. Also a questionable improvement in the state of biodiversity in Finnish forests was viewed as an outcome of the PEFC certificate, which is not quite the case since the certification scheme mostly replicates the existing legislation.

PEFC - Business As Usual - Lue lisää...

Tämä ei saa olla mahdoton tehtävä

Toivo ja epätoivo vaihtelevat ilmastoneuvotteluissa. Taas. Ihmiset ympäri maailman vaativat uusiutuvan energian läpimurtoa ja ovat osoittaneet tukensa ilmastosovulle, mutta neuvottelut junnaavat. Kyse on jälleen rahasta.

Tämä ei saa olla mahdoton tehtävä - Lue lisää...

Kesänorppalähettiläiden mietteitä kuluneesta kesästä

Työ Saimaan aluetta kiertävänä kesänorppalähettiläänä alkaa olla ohitse ja on aika kerätä yhteen kesän aikana saadut kokemukset. Kohtasimme monenlaisia ihmisiä, lapsia ja vanhuksia, maalaisia ja kaupunkilaisia, joita kaikkia yhdisti lämmin suhde luontoon ja ajatus norpansuojelun tärkeydestä. Monet kertoivat meille ainutlaatuisista kohtaamisistaan maailman uhanalaisimman hylkeen kanssa sekä jakoivat kanssamme lukuisia muita luontokokemuksiaan.

Kesänorppalähettiläiden mietteitä kuluneesta kesästä - Lue lisää...

Teollisuuden uskottavuus koetuksella

Suomen teollisuuden uskottavuudelle ei tee hyvää sikailut Fennovoiman ydinvoimahankkeen ja Talvivaaran parissa, kirjoittaa Luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Paloma Hannonen.

Teollisuuden uskottavuus koetuksella - Lue lisää...

Anna äänesi Euroopan luonnolle!

Suomenkin luontoa suojelee tärkeä EU-lainsäädäntö. Myös näitä säädöksiä uhkaa purkaminen. Nyt kannattaa antaa pari minuuttia aikaa ja äänestää luonnon puolesta osallistumalla komission kyselyyn.

Anna äänesi Euroopan luonnolle! - Lue lisää...

Hommasiko Fennovoima kroatialaisen bulvaanin?

Fennovoima jätti ydinvoimalahankkeensa rakennuslupahakemuksen eilen (30.6.2015) työ- ja elinkeinoministeriöön vain reilua tuntia ennen määräajan umpeutumista.

Hommasiko Fennovoima kroatialaisen bulvaanin? - Lue lisää...

Hyvää ja kaunista

Kehitysyhteistyökoordinaattorin päässä on soinut piinaava korvamato siitä saakka kun uusi hallitusohjelma julkistettiin.

Hyvää ja kaunista - Lue lisää...

Kestävän talouden marssijärjestys

Talouskasvu, tuottavuus, kilpailukyky ja työllisyys. Jos taloutta ei saada nousuun, se ei ole kestävällä pohjalla eikä meillä ole varaa investoida esimerkiksi luonnonsuojeluun ja ihmisten hyvinvointiin. Onko näin?

Kestävän talouden marssijärjestys - Lue lisää...

Valtioneuvoston tulisi esittää perustelut Talvivaaran rahoittamiselle

Valtioneuvosto esittää Talvivaaralle 112 miljoonan euron lisärahoitusta. Kaivoksen sulkeminen maksaisi arviolta 300 miljoonaa euroa.

Valtioneuvoston tulisi esittää perustelut Talvivaaran rahoittamiselle - Lue lisää...

Poimintoja hallitusohjelmasta: Mitä tapahtuu ympäristölle?

Juha Sipilä julkaisi 27.5.2015 neuvottelutuloksen hallitusneuvotteluista. Ympäristön kannalta ohjelmassa on paljon hyvää ja huonoa.

Poimintoja hallitusohjelmasta: Mitä tapahtuu ympäristölle? - Lue lisää...

Itsenäiselle ympäristöministeriölle tarvitaan oma ympäristöministeri

Ympäristöministeriö pelastui – seuraavaksi pitää varmistaa, että meillä on ympäristöministeri. Lue suojelupäällikkö Leo Straniuksen neljä pointtia, miksi Suomessa tarvitaan oma ympäristöministeri.

Itsenäiselle ympäristöministeriölle tarvitaan oma ympäristöministeri - Lue lisää...

Biotalouden kestävyysvaje kuntoon

Kun jostain oikein innostutaan ja kaikki ryntäävät samaan suuntaan, puhutaan sopuli-ilmiöstä. Biotaloudesta on tullut sopuli-ilmiö - samoille apajille rynnivät nyt metsäklusteri, energiasektori, investoijat, konsultit, ministeriöt ja poliitikot. Kaikki haluavat yhtäaikaisesti kasvattaa, korjata, muokata, jalostaa ja polttaa biomassaa. On syntynyt biotalouden ylikuumenemistilanne.

Biotalouden kestävyysvaje kuntoon - Lue lisää...

Ympäristöverotus tervehdyttäisi taloutta ja toisi kaivattuja tuloja valtion kirstuun

Keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten vetäytyessä Smolnaan neuvottelemaan uuden hallitusohjelman sisällöstä Luonnonsuojeluliitto muistuttaa ympäristöohjaavan verotuksen tarjoamista mahdollisuuksista tulevia sopeutustoimia suunniteltaessa.

Ympäristöverotus tervehdyttäisi taloutta ja toisi kaivattuja tuloja valtion kirstuun - Lue lisää...

PEFC - Business As Usual

Metsäsertifikaatti PEFCin vaikutusarvioinnin 2000-2014 tulokset julkaistiin 8. toukokuuta. Tilaisuus muodostui merkilliseksi kansallisen kestävän metsätalouden mainostilaisuudeksi , jossa sertifikaatin ansioksi luettiin toimialan sopimuskäytäntöjen parantaminen, yhteisen tahtotilan löytäminen, edunvalvonnan hyödyt sekä metsänomistajien asenteiden ja osaamisen koheneminen. Huolestuttavaa oli, että luonnon monimuotoisuuden kyseenalainen koheneminen sekoitettiin sertifikaattiin, joka enimmäkseen toistaa olemassa olevaa lainsäädäntöä.

PEFC - Business As Usual - Lue lisää...

Yhteiskuntasopimus olisi rikkonut kansalaisten ja ympäristön oikeuksia

Juha Sipilän yritys yhteiskuntasopimuksen saamiseksi kariutui erimielisyyksiin. Luonnonsuojeluliitto varoitti, että vain työmarkkinajärjestöjen kanssa neuvotellusta yhteiskuntasopimuksesta puuttui ekologinen kestävyys. Nyt julkisuuteen vuotaneessa kaatuneen sopimuksen luonnoksessa ehdotettiin jopa kansalaisten ja ympäristön oikeuksien kaventamista.

Yhteiskuntasopimus olisi rikkonut kansalaisten ja ympäristön oikeuksia - Lue lisää...

Ilmastoviestejä Euroopasta

Eurooppalaisten ympäristöjärjestöjen kattojärjestö European Environmental Bureau (EEB) vaatii uudistusta Euroopan Unionin bioenergiaa koskeviin tavoitteisiin vastikään julkaistussa raportissaan.

Ilmastoviestejä Euroopasta - Lue lisää...

   Hallitusneuvottelujen tilanne ympäristönäkökulmasta: Hyvät ja huonot uutiset

Hallitusneuvottelujen tilanne ympäristönäkökulmasta: Hyvät ja huonot uutiset

Hallitustunnustelija Juha Sipilä pyysi vapun alla puolueilta vastauksia hallitusneuvotteluita varten. Tällä hetkellä neuvottelut puolueiden vastauksista jatkuvat siten, että hallituspohja on selvillä todennäköisesti loppuviikosta ja viikonloppuna päästään neuvottelemaan varsinaisesta hallitusohjelmasta.

Hallitusneuvottelujen tilanne ympäristönäkökulmasta: Hyvät ja huonot uutiset - Lue lisää...

Jokaisen hallituksen pitää hoitaa ympäristöasiatkin

Eduskuntavaaleissa ympäristö ei noussut talouden ja ulkopolitiikan rinnalle. Maailman taloudessa eletään seitsemättä laihaa vuotta. Ukrainan selkkaus taas vei huomiota turvallisuuspolitiikkaan. Uusi hallitus joutuu kuitenkin hoitamaan kaikkia muitakin asioita, niin myös ympäristön kestävyysvajetta.

Jokaisen hallituksen pitää hoitaa ympäristöasiatkin - Lue lisää...

Ympäristökasvatus sai puhtia

Ympäristökasvatuksen ja -tietoisuuden työryhmän laatima ohjelma tuo puhtia moneen asiaan. Ympäristöministeriön sekä opetus- ja kulttuuriministeriön asettama työryhmä luovutti raporttinsa kolmelle ministerille vaalien alla.

Ympäristökasvatus sai puhtia - Lue lisää...