Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Blogi

Blogi

Kannattaako mökkien poikkeusluvat siirtää valtiolta kunnille?

Hallitus on esittänyt rakentamisen poikkeuslupien siirtoa kunnille. Kunnat ja mökkiläisjärjestöt ovat innostuneet asiasta. Luonnonsuojeluliitto pelkää varsinkin rantaluonnon puolesta.

Kannattaako mökkien poikkeusluvat siirtää valtiolta kunnille? - Lue lisää...

Harmillinen luonto?

Suojelualueita on totuttu pitämään lähes koskemattomina luonnon tyyssijoina, jotka ovat turvassa haitalliselta ihmistoiminnalta. Viime aikoina on noussut esiin näkemys, jonka mukaan suojelualueet ovat kiusallisissa paikoissa ja haittaavat elinkeinotoiminnan kehittämistä. Onko luonnon itseisarvo mahdollista sivuuttaa elinkeinopoliittisin perustein?

Harmillinen luonto? - Lue lisää...

Hallitukselta viiden vuoden lisäaika turvesoiden lupahakemuksiin

Turpeenpoltto on Sipilän hallituksen helmasynti. Hallitus aikoo helliä turpeenkaivajia antamalla heille vielä viisi vuotta lisää aikaa ympäristölupien hakemiseen pienille ja keskisuurille soille.

Hallitukselta viiden vuoden lisäaika turvesoiden lupahakemuksiin - Lue lisää...

Apukinokset ja ministeri

Saimaalla on jälleen aherrettu pesäkinoksia uhanalaisen norpan avuksi – ministeri Tiilikainenkin tarttui lumikolaan. Mutta se ei vielä riitä.

Apukinokset ja ministeri - Lue lisää...

Turpeen poltto on tiensä päässä

Vapon viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Ahti Martikainen vastasi Kauppalehdessä (14.1.2016) Martinjärven vesienhoitoyhdistyksen ry:n puheenjohtajan, Jarkko Nisulan, turvetta koskevaan kirjoitukseen (5.1.2016). Martikaisen kirjoitus oli aikamoista asioiden kaunistelua.

Turpeen poltto on tiensä päässä - Lue lisää...

Vuotoksen tekoallas kummittelee taas

Vuotoksen tekoallas kaatui Suomen vesilakiin korkeimmassa hallinto-oikeudessa vuonna 2002. Nyt siitä käydään uutta oikeustaistelua.

Vuotoksen tekoallas kummittelee taas - Lue lisää...

Kun kaivos vuotaa

Mikä tekee kaivosteollisuuden ja ympäristövastuun yhtälöstä niin vaikean? Talvivaaran ja Kittilän kaivosten vesistöpäästöt kielivät rakenteellisista ongelmista, joita ei ole onnistuttu ratkaisemaan.

Kun kaivos vuotaa - Lue lisää...

Naisten käsityötaidoilla edistetään ympäristönsuojelua

Joulun aikaan on hyvä tilaisuus kertoa onnistumisista, ilosta ja voimaantumisesta. Luonnonsuojeluliiton tuella Madagaskarille lokakuussa 2015 perustettu käsityöyhdistys on tarjonnut syrjäkylien naisille mahdollisuuden omaehtoiseen toimeentuloon ja yhdessä tekemiseen. Toiminta myös tukee uhanalaisen kosteikkoalueen suojelua ja kestävää käyttöä.

Naisten käsityötaidoilla edistetään ympäristönsuojelua - Lue lisää...

Pariisin ilmastosopimus – mitä nyt?

Ilmastoneuvottelut päättyivät uuden ilmastosopimuksen hyväksyntään ja maailma huokaisi helpotuksesta. Mutta mitä sopimus tarkoittaa maailmalle ja Suomelle?

Pariisin ilmastosopimus – mitä nyt? - Lue lisää...

Susien tappokiintiö on yliammuttu

Susien metsästyslupia on lisätty radikaalisti, vaikka susien määrä on pysynyt viime vuoden tasolla. Tämä ei ole kestävää, kirjoittaa Luonnonsuojeluliiton erityisasiantuntija Tapani Veistola.

Susien tappokiintiö on yliammuttu - Lue lisää...

Pariisin ilmastosopu – mitä Suomessa pitäisi tehdä seuraavaksi?

Energiankulutusta tulisi kohtuullistaa, ja Suomen tulisi siirtyä kokonaan 100-prosenttisesti uusiutuvaan energiajärjestelmään. Myös EU:n ilmastotavoitteita on syytä tarkentaa, kirjoittaa Luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Leo Stranius.

Pariisin ilmastosopu – mitä Suomessa pitäisi tehdä seuraavaksi? - Lue lisää...

Selviytymistaistelu

Ilmastoneuvottelujen likaisin peli käydään ilmastonmuutoksen aiheuttamista menetyksistä ja vahingoista suurten teollisuusmaiden ja olemassaolonsa puolesta taistelevien kehitysmaiden välillä. Kokonaiskuva ei ole kaunis.

Selviytymistaistelu - Lue lisää...

Kansalaisyhteisö näyttää suuntaa ilmastoneuvotteluissa

Jälleen kerran ilmastoneuvottelut käydään suljettujen ovien takana, ja mielenilmauksia on rajoitettu hätätilaan vedoten. Yhteiskunnan suunta on kuitenkin selvä, ja ahtaassa paikassa kekseliäs löytää keinot.

Kansalaisyhteisö näyttää suuntaa ilmastoneuvotteluissa - Lue lisää...

Uusi asetus tekee kalastuksesta kestävämpää

Kalastusasetuksen myötä uhanalaisten luonnonkalojemme tilanne paranee, mutta kaikkia ongelmia asetus ei ratkaise. Suomen luonnonsuojeluliiton erityisasiantuntija Tapani Veistola kannustaa blogissaan ELY-keskuksia ja kalastajia toimimaan säädöksiä kestävämmin.

Uusi asetus tekee kalastuksesta kestävämpää - Lue lisää...

Helsinki toteutti aloitteemme: likavedet satamaan tai lisämaksu laivalle

Helsingin satama rokottaa risteilyaluksia lisämaksulla, jos ne eivät tyhjennä jätevesiään satamaan. On hienoa, että Helsinki on ottanut hinta-aseen käyttöön Itämeren pilaajia vastaan, kirjoittaa Tapani Veistola.

Helsinki toteutti aloitteemme: likavedet satamaan tai lisämaksu laivalle - Lue lisää...

Hallitus katkaisee maatalouden ympäristötöiden nousun

Maanviljelijät ottivat tänä vuonna uusia ympäristötoimia innolla käyttöön. Nyt niiden kehitys pysähtyy kuitenkin Juha Sipilän hallitusohjelman säästöihin.

Hallitus katkaisee maatalouden ympäristötöiden nousun - Lue lisää...

Suomi ja kestävän kehityksen tavoitteet

YK:n uusilla kestävän kehityksen tavoitteilla pyritään vähentämään eriarvoisuutta ja luonnonvarojen ylikulutusta kaikkialla maailmassa. Tavoitteet koskevat myös Suomea, mutta olemmeko oikealla tiellä?

Suomi ja kestävän kehityksen tavoitteet - Lue lisää...

Suometsän avohakkuu on vesistön tuho

Suomen luonnonsuojeluliitto vaatii maa- ja metsätalousministeriötä poistamaan haitalliset tuet suometsien hakkuilta. Tuore kotimainen tutkimustieto osoittaa hakkuiden tuhoisuuden vesistöille.

Suometsän avohakkuu on vesistön tuho - Lue lisää...

Kuka haluaa suojella saimaannorppaa?

Hiljattain julkistettiin WWF:n ja Maa- ja metsätalousministeriön Saimaannorppa ja kalastus -seurantaryhmän teettämien kyselyjen tulokset, joiden mukaan ylivoimaisesti suurin osa suomalaisista ja myös Saimaan alueella asuvista haluaa tehostaa saimaannorpan suojelua.

Kuka haluaa suojella saimaannorppaa? - Lue lisää...

Mitä pelottavaa on avoimuudessa, jos ei ole mitään salattavaa?

Bonnin viisi päivää kestävissä ilmastoneuvotteluissa tarkkailijat suljettiin jo toisena päivänä neuvottelusalien ulkopuolelle. Näin ei voi jatkua Pariisissa.

Mitä pelottavaa on avoimuudessa, jos ei ole mitään salattavaa? - Lue lisää...

Ensisäikähdyksellä ilmastoneuvotteluihin

Mitä ilmastoneuvotteluissa tapahtuu juuri nyt? Luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Hanna Aho on paikan päällä seuraamassa tilannetta.

Ensisäikähdyksellä ilmastoneuvotteluihin - Lue lisää...

METSOn lennon tulevaisuus

Metsien suojeluohjelma METSOn tavoitteet olivat ylväät, mutta kuinkas sitten kävikään?

METSOn lennon tulevaisuus - Lue lisää...

Ministeriö ja ministeri kiemurtelevat – metsähallitusuudistusta valmistellaan kiireellä ja salassa

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sekä maa- ja metsätalousministeriön metsähallituslakipakettia valmisteleva virkamies Vilppu Talvitie ovat toistuvasti ja tahallisenoloisesti kiertäneet kysymyksen yleisten vesialueiden siirrosta sekä lain valmistelusta.

Ministeriö ja ministeri kiemurtelevat – metsähallitusuudistusta valmistellaan kiireellä ja salassa - Lue lisää...

Sujuvasti uuteen Metsähallitukseen

Suomessa valmistellaan parhaillaan lakeja, jotka koskevat kolmannesta isänmaamme pinta-alasta. Laki metsähallituksesta sekä laki valtion metsätalousosakeyhtiöstä tulevat muuttamaan valtion maiden käyttöä. Valmistelutarve on lähtöisin Euroopan unionin kilpailulainsäädännöstä ja hankintadirektiivistä. Valmista pitäisi olla 1.4.2016.

Sujuvasti uuteen Metsähallitukseen - Lue lisää...

Ympäristöosaamista sujuvoittamiseen ja kokeiluihin

Hallitus julkaisee kärkihankkeitaan. Tiistaina 1.9. kuultiin esityksiä digitalisoinnista, sujuvoittamisesta ja kokeiluista. Niihin kannattaa ottaa ympäristöväki mukaan.

Ympäristöosaamista sujuvoittamiseen ja kokeiluihin - Lue lisää...

PEFC - Business As Usual

The results of the impact assessment of the PEFC forest certification scheme in Finland was published on 8th of May 2015. The examination period used for the report covered years from 2000 up to year 2014. The publishing event of the PEFC assessment report turned out as a bizarre endorsement of a national, sustainable forest industry. A long list of development steps in the Finnish forestry were interpreted as a blessing of the PEFC certification scheme, such as better contracting, sharing common understanding among forest owners and industry, lobbying benefits and improvement of forest owner’s attitudes and know-how. Also a questionable improvement in the state of biodiversity in Finnish forests was viewed as an outcome of the PEFC certificate, which is not quite the case since the certification scheme mostly replicates the existing legislation.

PEFC - Business As Usual - Lue lisää...

Tämä ei saa olla mahdoton tehtävä

Toivo ja epätoivo vaihtelevat ilmastoneuvotteluissa. Taas. Ihmiset ympäri maailman vaativat uusiutuvan energian läpimurtoa ja ovat osoittaneet tukensa ilmastosovulle, mutta neuvottelut junnaavat. Kyse on jälleen rahasta.

Tämä ei saa olla mahdoton tehtävä - Lue lisää...

Kesänorppalähettiläiden mietteitä kuluneesta kesästä

Työ Saimaan aluetta kiertävänä kesänorppalähettiläänä alkaa olla ohitse ja on aika kerätä yhteen kesän aikana saadut kokemukset. Kohtasimme monenlaisia ihmisiä, lapsia ja vanhuksia, maalaisia ja kaupunkilaisia, joita kaikkia yhdisti lämmin suhde luontoon ja ajatus norpansuojelun tärkeydestä. Monet kertoivat meille ainutlaatuisista kohtaamisistaan maailman uhanalaisimman hylkeen kanssa sekä jakoivat kanssamme lukuisia muita luontokokemuksiaan.

Kesänorppalähettiläiden mietteitä kuluneesta kesästä - Lue lisää...

Teollisuuden uskottavuus koetuksella

Suomen teollisuuden uskottavuudelle ei tee hyvää sikailut Fennovoiman ydinvoimahankkeen ja Talvivaaran parissa, kirjoittaa Luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Paloma Hannonen.

Teollisuuden uskottavuus koetuksella - Lue lisää...