Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Blogi / Ympäristöministeriö on uhanalainen

Ympäristöministeriö on uhanalainen

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on esittänyt ympäristöministeriön (YM) yhdistämistä maa- ja metsätalousministeriöön. Perustettavaan luonnonvaraministeriöön otettaisiin myös osia työ- ja elinkeinoministeriöstä. Sipilän esitys sai kuitenkin heti täystyrmäyksen muun muassa sosialidemokraateilta ja vihreiltä. Mistä on kysymys?

suoJyrkiSalmiCC-BY-NC-SA-2.0web.jpg
Kuva: Jyrki Salmi (CC BY-NC-SA 2.0)

Sipilän malli olisi Putinin Venäjän malli. Sen luonnonvaraministeriöstä saadut kokemukset ovat huonot: luonnonvaraministeriön alla ympäristön ääni hiljenee. Se olisi tuhoisaa Suomen ja EU:n ympäristötavoitteille, kuten luonnon köyhtymisen pysäyttämiselle ja vesien hyvälle tilalle.

Luonnonvaraministeriö olisi Suomessakin kellon kääntämistä taaksepäin. Ympäristöministeriö syntyi aikoinaan maa- ja metsätalousministeriöstä (MMM) ja sisäministeriöstä. Tästä mallista siirryttiin pois, kun ympäristöministeriö perustettiin. Ei ole järkeä palata takaisin vanhaan ja hylättyyn malliin.

Ministeriöiden yhdistämisesitysten taustalla on usein väärinkäsityksiä. Ei tiedetä mitä kaikkea se ympäristöministeriö oikein tekee.

Ympäristöministeriö ei hoida vain luonnonvarojen, biotalouden ja maaseudun asioita. Monet sen toimet liittyvät teollisuuteen, kaupunkeihin ja muihin elinkeinoihin. Itse asiassa YM:n budjetista suurin osa on rakennetun ympäristön osaston puolella kaavoitus- ja asumisasioissa. Tähän kaikkeen verrattuna maa- ja metsätalousministeriön toimiala on hyvin suppea.

MMM:n näkökulma ympäristöön on lisäksi kapea. Se näkee ympäristössä vain hyödynnettäviä luonnonvaroja. YM:n näkökulma on paljon laajempi. Siihen liittyy myös ympäristön suojelu sekä luonnon että ihmisen hyväksi.

Erillisinä nämä kaksi ministeriötä tasapainottavat toisiaan. Yhteen ministeriöön pistettynä tämä suojelun ja käytön "check and balances" -tasapaino puolestaan menetettäisiin.

Kokemusten mukaan yhdistetyssä ministeriössä kooltaan ennen isompi osa voittaa aina pienemmän. Luonnonvaraministeriössä vanhalla MMM:llä olisi ylivalta. Tällainen luonnonvaraministeriö olisi Suomen luonnossa pukki kaalimaan vartijana.

Ylisuurista ministeriöistä on huonoja kokemuksia. Niissä valta käytännössä keskittyy ja moniäänisyys hiljenee. Siksi pitäisi oikeastaan tehdä vastakysymys: Onko nykyinen MMM liian suuri?

Hyvä esimerkki sekä nykyisen MMM:n että luonnonvaraministeriö -ajatuksen ongelmista on eläinsuojelu. Eläinsuojelujärjestöjen kokemus on, että eläinsuojelu on MMM:ssä tehotuotannon varjossa. Jos ympäristöasiat siirrettäisiin maa- ja metsätalousministeriöön, niille kävisi aivan samalla tavalla kuin eläinsuojelulle on käynyt. Siksi eläinsuojelujärjestöt haluavat eläinsuojelun ympäristöministeriöön samalla kun ympäristöjärjestöt haluavat pitää ympäristöministeriön itsenäisenä.

Tapani Veistola

Kirjoittaja on Suomen luonnonsuojeluliiton erityisasiantuntija

24.3.2015

>> Ympäristöjärjestöt vetoavat YM:n säilyttämisen puolesta

 

Ari Rastas
25.03.2015 11:01

Luonnonvaraministeriö olisi toteutuessaan Suomen luonnon tuho pitkällä aikavälillä.Se on sanomattakin selvää.

Pertti Ström
31.03.2015 20:31

Erittäin hyvä ehdotus ja toisi helpotusta turhaan byrokratiaan. Ja ennen kaikkea säästöjä.

Petri Tiili
22.05.2015 18:59

Sillä "turhalla byrokratialla" hoidettaisiin Suomen maan elinkelpoisuutta osaltaan ainoalla mahdollisella tavalla. Pitkän aikavälin nettosäästöjä luovat epäeettisistä turve-, turkis- ja karjataloustuista luopuminen ja vihreään energia- ja maatalousteknologiaan panostaminen.

Santtu Palokangas
01.04.2015 15:28

Kansanedustajien ja Valtion julkisen puolen johtajien palkkoja alas. Ei saastoa talla tavalla. Yhdistakaa muita virastoja ennemmin. Tai ajakaa byrokratiaa alas jarkevammin.

Esko Joutsamo
02.04.2015 17:08

Kepu on Suomen luonnon pyöveli ja hautausurakoitsija totesi luonnonsuojeluveteraani Urpo Häyrinen jo 1970-luvulla. Sittemmin se on saanut kilpailijan persuista, jotka jo lähtökohtaisesti suhtautuvat vihamielisesti luonnonsuojeluun. Kepu, MTK, Metsästäjäliitto ja Maaseudun Tulevaisuus muodostavat pahuuden neliön, mustan aukon, jonne suomalaisten rakastama luonto murskautuu ja häviää jos nämä pääsevät päättämään. Jos YM hävitetään vastuu luonnonsuojelusta jää kokonaan järjestöjen harteille.

Kaj Winqvist
02.04.2015 18:42

Erittäin tärkeä asia pitää esillä. Ministeriöt eivät ole ainoita eivätkä välttämättä edes tärkeimpiä toimijoita ympäristöasioissa, mutta eihän nyt elinkeinopolitiikan ja ympäristöasioiden tunkeminen samaan ministeriöön toimisi.

Jaakko Kullberg
22.05.2015 14:48

Ympäristöministeriöön tulisi yhdistää toimintoja Maa- ja metsätalousministeriöstä. Jos tuo toteutuu niin päästään henkisesti lähemmäksi Venäjää, jossa ei ole ympäristöongelmia. Näitä ongelmia ei ratkota ympäristöministeriötä listimällä, vaan ottamalla onkeen säästää päätään niin Suomen kuin Karjalankin mäntyjen suhteen...

Andrei
24.05.2015 18:28

Olen saanut käsityksen, että vastaanlaista kehitystä yritetään laajemminkin Euroopassa. Esim. Espanjassa ympäristöministeriö maatalous- ja elintarvikeministeriöön? http://en.wikipedia.org/wiki/Ministry_of_Agriculture,_Food_and_Environment_%28Spain%29
Eli kummeksun tässä Venäjä-kortin heiluttelua…

Serocron
04.08.2017 16:32

<a href=http://kosmetyki-profesjonalne.eu/kosmetyki-homeopatyczne/>http://kosmetyki-profesjonalne.eu/kosmetyki-homeopatyczne/</a> - profesjonalne kosmetyki.

buy kamagra
31.03.2018 05:54

kamagra gold
<a href="http://kamagradxt.com/">kamagra oral jelly for sale</a>
kamagra 100mg oral jelly wirkung
<a href="http://kamagradxt.com/">buy kamagra</a>
kamagra forum
http://kamagradxt.com/
kamagra 100mg tablets india price

Lisää kommentti

You can add a comment by filling out the form below. Plain text formatting.